Autonieuws Autotests

Review – Lotus Eletre R (2024) Elektrische hyper-SUV met 905 pk

september 1, 2024

Geen concurrentie

De Lotus Eletre R luidt een nieuw tijdperk in voor Lotus. De Britse autofabrikant, beroemd om zijn lichte sportwagens, waagt zich met de Eletre voor het eerst in het SUV-segment. De Eletre heeft eigenlijk geen echte concurrenten. De Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, Ferrari Purosangue, BMW X5 M, Audi RS Q8 en Range Rover Sport SV mogen dan ook in de categorie ‘absurd snelle SUV’s’ vallen, maar draaien allemaal op dinosap. De Eletre is volledig elektrisch en laat ze allemaal achter zich als het op pure kracht aankomt. De basisversie – simpelweg “Eletre” – levert 603 pk, maar de Eletre R die wij testen doet daar nog eens 300 pk bovenop.

Krankzinnige cijfers

De Eletre R is het vlaggenschip van de Eletre line-up. Twee elektromotoren produceren samen 905 pk (!) en 985 Nm (!!) koppel. Er zijn goederentreinen die jaloers zijn op zulke cijfers. Het resultaat is een letterlijk adembenemende acceleratie van 0-100 km/u in slechts 2,95 seconden. Weet wat je doet voor je het gaspedaal intrapt, want je rijbewijs ben je zo kwijt. Bang dat je ineens achterstevoren staat, hoef je niet te zijn: de Eletre rolt op de breedste banden die bandenbouwer Pirelli kan leveren. De topsnelheid van 265 km/u is misschien wat matig, gezien zijn vermogen, maar daar valt natuurlijk prima mee te leven.

Rijgedrag

Niet alleen zijn brute kracht maakt indruk, maar vooral hoe hij die kracht op de weg weet over te brengen. Ondanks zijn stevige gewicht van ruim 2.600 kg, gedraagt de Eletre R zich haast als een sportwagen. Nee, een Elise of Exige is het absoluut niet, maar dankzij de Lotus Dynamic Handling Pack, inclusief actieve achterwielbesturing en Intelligent Active Roll Control, is de Eletre R uitzonderlijk wendbaar en stabiel, zelfs bij hoge snelheden en in scherpe bochten. De ophanging met dubbele luchtkamers en adaptieve demping zorgt er bovendien voor dat de auto moeiteloos schakelt tussen sportief en comfortabel rijden. In de rijstand ‘Tour’ zweef je over het asfalt en merk je geeneens als je over een hoge drempel rijdt.

Snellaadkoning

Een gigantische 112 kWh accu zorgt voor een actieradius tot 490 km volgens de WLTP-norm. Reken in de praktijk op 400 kilometer, tenzij je gaat stampen. De Eletre en Eletre S komen beide op papier 600 kilometer ver. De grootste partytrick van de Eletre is niet zijn vermogen of voorkomen, maar zijn 800-volt architectuur die tot 350 kW snelladen mogelijk maakt. Dit maakt de Eletre – samen met zijn sportievere broer, de Lotus Emeya – de snellaadkoning van dit moment. Je hoort het transformatorhuisje in de buurt van een snellader zuchten en steunen als de Eletre stroom naar binnen slurpt. Ondanks zijn gigantische formaat, kan de accu in slechts 20 minuten van 10% naar 80% worden opgeladen.

Groot maar gestroomlijnd

Tijdens onze testperiode merken we dat de Eletre een échte aandachtstrekker is. De opvallende gele kleur is daar medeverantwoordelijk voor. Maar ook zijn grote grille en bijzondere spoilers achterop het dak vallen op. Via allerlei handige vleugeltjes, spoilers en luchtroosters minimaliseert de auto luchtweerstand en maximaliseert hij downforce. De Eletre is groot, maar heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,26.

Chinees

Binnenin biedt de Eletre R een zeer luxueus en technologisch geavanceerd interieur. De materialen zijn van de hoogste kwaliteit en de afwerking is top. Het merk laat hier geen steekjes vallen en Europese automakers kunnen er zelfs wat van leren. De gouden accenten die overal terugkomen zijn een kwestie van smaak en zullen in China wellicht meer in de smaak vallen dan in Europa. Praktisch is de Eletre ook: het ruime interieur biedt plaats aan vijf passagiers en heeft een bagageruimte van 688 liter, uit te breiden tot 1.532 liter met de achterbank neergeklapt.

Conclusie

De Lotus Eletre R blaast iedereen omver in het SUV-segment. Niet alleen is het de krachtigste en snelste elektrische SUV op de markt, hij behoudt ook die typische Lotus-dna: pure rijbeleving, precisie en vakmanschap. Natuurlijk, het is geen traditionele Lotus zoals je die van vroeger kent, maar laten we eerlijk zijn: zonder de diepe zakken van Chinese moedermaatschappij Geely had Lotus waarschijnlijk niet eens meer bestaan. En ja, die investering moet natuurlijk wel terugverdiend worden, dus bouwen ze SUV’s.

Overigens zouden wij de Eletre R laten staan en kiezen voor de 600 pk sterke Eletre of Eletre S. Met meer dan 900 pk is de R simpelweg te snel en krachtig voor ons land vol flitspalen, waardoor je voortdurend op je hoede moet zijn en het gaspedaal alleen met je kleine teen moet bedienen. Of je moet de auto instellen op een rijmodus die het vermogen tempert, zoals Range (de Eco-stand) of Tour. Zo voelt het al gauw alsof je een racepaard hebt aangeschaft dat je alleen als hobbelpaard kunt gebruiken.