Review – Lexus RZ met steer-by-wire in de praktijk (2025)
2026 Lexus RZ: dit is er nieuw
Later dit jaar ondergaat de Lexus RZ voor modeljaar 2026 een update. De aandrijflijn is op details herzien voor meer efficiëntie en een verbeterde interieurisolatie zorgt voor minder geluid en trillingen. Het motorenaanbod is ook herzien, waarbij de huidige 300e en 450e plaatsmaken voor de 350e, 500e en 550e. In plaats van 150 of 230 kW (204 of 313 pk), heb je straks keuze uit 165, 280 of 300 kW (225, 381 of 408 pk). De krachtigste versie hoort bij de nieuwe F Sport-uitvoering, waarbij je desgewenst zelf kunt schakelen. Ondanks de volledig elektrische aandrijflijn. Hoe dat zit, lees je verderop in deze review.

Lexus RZ nu ook met steer-by-wire
De update voor de Lexus RZ brengt ook groter nieuws met zich mee, zoals de introductie van een steer-by-wire besturingssysteem. Afhankelijk van de uitvoering is dat optioneel te bestellen, alleen voor de F Sport is het standaard. Steer-by-wire bestaat al langer, maar wordt nog maar beperkt toegepast bij reguliere productiemodellen. Lexus heeft wel de primeur dat er geheel geen fysieke verbinding is tussen stuur en voorwielen, ook niet als back-up.
Heel kort samengevat: steer-by-wire moet hinderlijke vibraties van de voorwielen wegnemen. Dat verhoogt het comfort. Ook is een variabele wieluitslag mogelijk, zodat je bij krappe bochten niet zo veel hoeft te sturen, zonder dat je op hoge snelheid een veel te directe besturing hebt. Alle details over hoe steer-by-wire werkt, inclusief voor- en nadelen, vind je in dit uitgebreide artikel. In deze review kijken we vooral hoe het in de praktijk bevalt.

Steer-by-wire in de praktijk
De eerste meters zijn even wennen. Bij het maneuvreren op het parkeerterrein reageren de wielen sneller op een draai aan het stuur dan je gewend bent, waardoor je de bocht snel te krap neemt. Kwestie van wennen, want het is inderdaad fijn om tijdens het parkeren minder aan je stuur te hoeven draaien.
Eenmaal op weg werkt het systeem al direct prettig. Een vlotte stuurreactie op bochtige wegen en een meer gematigde stuurreactie op doorgaande wegen met flauwe bochten. Wendbaar wanneer de auto wendbaar moet zijn en stabiel wanneer de auto stabiel moet zijn. Precies wat de technologie moet doen. Het is wel weer wennen wanneer je in een bocht sterk moet afremmen. Door de afnemende snelheid sturen de wielen steeds iets scherper, terwijl je het stuur niet verder indraait. Het is niet heel extreem, maar het kan voorkomen dat je steeds wat minder moet insturen om dezelfde bochtradius te behouden.

Steer-by-wire mét stuurgevoel
We waren er bang voor dat steer-by-wire voor een doods stuurgevoel zou zorgen, zoals bij eerdere auto’s (van andere merken) met een dergelijk systeem. Die zorg blijkt onterecht. Lexus is er wonderwel in geslaagd iets van stuurgevoel te behouden, met lichte vibraties in het stuur die authentiek aanvoelen en voor net voldoende communicatie met de voorwielen zorgen. Op gladde ondergrond zoals sneeuw moet het daardoor nog steeds mogelijk zijn om aan te voelen wanneer de auto grip dreigt te verliezen. In het warme Portugal hebben we dat niet kunnen testen.
Bij de presentatie van de technologie legde Lexus nogal de nadruk op sportiviteit, maar vanuit dat oogpunt zijn we minder overtuigd. Juist bij een sportieve rit wil je volledige communicatie met de wielen en vrijwel elke vibratie in het stuur voelen. Precies wat steer-by-wire wegfiltert. De technologie zou wél uitstekend tot zijn recht komen in een op comfort gerichte auto: geen oncomfortabele vibraties in het stuur, terwijl de minimaal noodzakelijke communicatie met de wielen behouden blijft.

Rijden met een yoke
Lexus combineert het steer-by-wire-systeem (voorlopig) altijd met een zogenaamde ‘yoke’ in plaats van een conventioneel rond stuurwiel. Dat moet de sportieve rijbeleving versterken en zorgt bovendien voor ongehinderd zicht op het instrumentarium, Wie altijd braaf zijn handen op ‘kwart voor drie’ houdt zoals je bij je rijles hebt geleerd, zal niet aan de yoke hoeven te wennen. Toch neem je in de praktijk vaak een meer ontspannen zithouding aan, waarbij je het stuur op een andere plek of zelfs met één hand vasthoudt. Dat kan bij een yoke dus niet. Je zit altijd in een actieve zithouding. Enerzijds is dat natuurlijk goed, maar we merken toch dat de armen eerder vermoeid raken.
In combinatie met steer-by-wire hoef je in theorie nooit meer veel aan het stuur te draaien. Toch zijn er nog steeds wel situaties, bijvoorbeeld een rotonde met krappe radius, waarbij je vrij scherp moet insturen terwijl je harder dan stapvoets rijdt. Normaal gesproken zou je het stuur dan ‘doorgeven’ of overpakken, nu zit er niets anders op dan met je armen gekruisd over de rotonde te rijden. Al betrapten wij ons er ook een keer op dat we in zo’n scherpe bocht het stuur uit automatisme toch overpakten en het dus met twee handen aan één kant vasthielden…

Zelf schakelen in een EV!?
Hoewel de Lexus RZ volledig elektrisch is, biedt hij ook de mogelijkheid om zelf te schakelen. Dat gaat met compacte schakelaars achter het stuur. Dat voelt een beetje aan alsof je een gameconsole bedient. Echte schakelflippers zouden de beleving ten goede komen. Verder werkt het verrassend overtuigend: de auto gaat in de begrenzer als je te laat opschakelt en met terugschakelen kan je afremmen op de motor zoals je gewend bent. Net als bij een brandstofauto zorgt de boordcomputer ervoor dat je niet een te hoge of lage versnelling kunt selecteren.
Bij het zelf schakelen hoort ook een kunstmatig motorgeluid. Nu is zo’n geluid bij een EV per definitie kunstmatig, maar dit specifieke geluid vinden we net niet overtuigend. Ieder zijn voorkeuren qua favoriet motorgeluid, maar het is nu een wat schril futuristisch geluid. Een soort Formula E-auto-ruimteschip. Met het zelf schakelen spreek je vooral de traditioneel ingestelde rijder aan. Maak dan een kunstmatig geluid dat een brandstofmotor zo dicht mogelijk benadert. Of biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen motorgeluiden.

Rijden met de instapversie van de Lexus RZ: is dat wat?
Het komt niet vaak voor bij een persintroductie, maar Lexus heeft ook het absolute ‘basismodel’ van de RZ beschikbaar. Daar willen we ook wel kennis mee maken. Wat volgt is een verrassing: dit is eigenlijk de fijnste versie. Het mindere vermogen merk je hooguit bij een sprint in rechte lijn, terwijl je nog steeds niets tekort komt. Bovendien voelt de auto lichtvoetiger aan doordat je het gewicht van de extra elektromotor niet bij je hebt. Dat scheelt toch weer zo’n 100 kg. Tegelijkertijd biedt de traditionele stuurinrichting het fijnste stuurgevoel. Wie van sturen houdt moet dus niet de krachtige F Sport hebben, maar de 350e…

Conclusie steer-by-wire, yoke en zelf schakelen
We hebben drie nieuwe technologieën getest en dat levert drie conclusies op. Laten we beginnen met steer-by-wire. In een op comfort gerichte auto kan deze technologie zeker voordelen bieden. Denk maar aan het wegfilteren van vibraties. Ook de variabele stuuruitslag heeft zo zijn voordelen. Bekijk je het vanuit sportief oogpunt, zoals Lexus vandaag deed, dan zou je juist meer communicatie met de wielen willen en dat is precies wat steer-by-wire vermindert…
Het yoke-stuurwiel komt vooral tot zijn recht bij sportieve ritten, wanneer je de bochten aanvalt en je je als het ware een coureur met een racestuurtje voelt. Door zijn vorm zorgt de yoke ervoor dat je altijd in een actieve houding achter het stuur zit, wat bij alledaagse ritten dan weer wel eerder vermoeiend is. Ook is de vorm van de yoke niet ideaal wanneer je toch een keer scherp moet insturen, zoals op krappe rotondes. De variabele stuuruitslag van steer-by-wire verandert dat niet.
Het zelf kunnen schakelen in een volledig elektrische auto is rationeel beschouwd nergens voor nodig, maar het moet gezegd dat het wel leuk speelgoed is. Het werkt verrassend overtuigend en wie echt het liefst zelf schakelt kan hier best plezier mee hebben. Wel hebben we dan liever echte schakelpaddles dan gameconsole-achtige knoppen.
Overigens komt de update voor modeljaar 2026 pas eind dit jaar op de markt. Na onze proefritten stonden Lexus-ingenieurs letterlijk met een schrijfblokje klaar om onze bevindingen te noteren. Het kan dus zomaar zijn dat tegen de tijd van marktintroductie nog wat puntjes op de i zijn gezet.
