Review – Leapmotor T03 blijkt verrassend goede budget-EV
Drie pijlers
Want om heel eerlijk te zijn vinden wij de drie pijlers van het merk niet heel uniek. Het merk poogt slimme mobiliteitsoplossingen aan te bieden tegen de beste prijs. Het merk wil state-of-the-art technologie bieden. En uitstekende service bieden aan klanten, ook ná de aankoop van een auto. Tja, dat zou in principe voor elk automerk moeten gelden.
Toch doet Leapmotor wel een ding goed met de T03. Met deze T03 biedt het merk een full-option EV aan voor minder dan 20.000 euro. Koop je hem als particulier in 2024 en maak je gebruik van de SEPP-subsidie, dan betaal je maar 17.000 euro. Wat krijg je voor die euro’s?
Over Leapmotor
Eerst even antwoord op de volgende vraag: wat is Leapmotor? Leapmotor is in 2015 opgericht door Jiangming Zhu, een zakenman met bijna dertig jaar ervaring in de hi-tech- en automobielsector. Leapmotor heeft de afgelopen jaren verschillende belangrijke mijlpalen bereikt: de bouw van de Jinhua-fabriek in 2017, de lancering van de S01 in 2019, T03 in 2020, C11 in 2021 en C01 in 2022. Van 2019 tot nu zijn er meer dan 400.000 elektrische voertuigen verkocht in China.
Samenwerking met Stellantis
In oktober 2023 verkreeg Stellantis na een investering van ongeveer 1,5 miljard euro naar schatting 21% van de aandelen van Leapmotor. De overeenkomst omvatte ook de oprichting van Leapmotor International: een door Stellantis beheerde 51/49 joint-venture met exclusieve rechten voor export en verkoop, evenals de fabrikant van Leapmotor-producten buiten “Groot China”. Leapmotor International maakt gebruik van de distributiekanalen van Stellantis. Het doel is om eind 2024 liefst 350 verkooppunten in Europa te hebben. In 2026 moeten dat er 500 zijn. Ook niet onbelangrijk: de komende drie jaar volgt er één nieuw model per jaar. De Leapmotor T03 en C10 trappen af!
Wat is de Leapmotor T03?
Goed, wat is de T03? De Leapmotor T03 wordt al sinds 2020 verkocht in China. Sinds de marktintroductie zijn er in China al ongeveer 130.000 exemplaren van verkocht. De T03 heeft een lengte van 3.620 mm, een breedte van 1.577 mm en een hoogte van 1.652 mm. De wielbasis bedraagt 2.400 mm. De auto heeft een gewicht 1.175 kilogram, toch handig om te weten aangezien je voor EV’s ook wegenbelasting moet gaan betalen. De auto biedt plaats aan vier volwassen personen. Het interieur oogt best modern, waarbij vooral het infotainmentsysteem met Snapdragon-chipset opvalt. Dit systeem reageert nog sneller op aanrakingen dan sommige auto’s in het C- of D-segment. De T03 heeft altijd een 42-inch zonnedak met elektrisch bedienbaar zonnescherm.
Aandachtspunten zijn er ook! Komen ze: de stoelen hebben korte zittingen en bieden weinig zijdelingse steun, het stuurwiel is alleen in hoogte verstelbaar. En je hebt vast al wel gezien: de displays hebben enorme reflectie, je kan er je tanden in poetsen. Ook de A-stijlen zijn heel dik. Je hebt verder USB-A laadpunten in plaats van USB-C en je hebt als bestuurder geen invloed op het regeneratieve remsysteem. Er is simpelweg één stand. De bagageruimte heeft een maximale inhoud van 880 liter als je de rugleuning van de achterbank neerklapt. Dat kan slechts in een deel. Houd bij het terugklappen van de rugleuning rekening met de gordels. Die kunnen klem komen te zitten.
Actieradius Leapmotor T03
Dankzij een 37,3 kWh batterij heeft de T03 een actieradius tot wel 265 km (WLTP). In de stedelijke WLTP-cyclus is dat zelfs tot wel 395 kilometer. De T03 is compatibel met Type 2- en CCS2-laadsystemen en bevat een ingebouwde lader van 6,6 kW en een maximaal DC-laadvermogen van 48 kW. De thuislaadtijd van 30% naar 80% bedraagt ongeveer 3,5 uur, terwijl het gebruik van een DC-laadstation (maximaal 45 kW) voor dezelfde tijd slechts 36 minuten duurt. Met een 11 kW-laadpunt zorgt 1 uur en 40 minuten laden voor 100 kilometer rijbereik.
Prestaties en rijmodi
De elektromotor van de Leapmotor T03 levert een vermogen van 70 kW (95 pk) met een systeemkoppel van 158 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 12.7 seconden. Er is keuze uit de rijmodi Eco, Standard en Sports. In standje Sports reageert het gaspedaal wat agressiever op input. In Eco is dat gemoedelijker. De stuurinrichting omvat ook drie verschillende modi, te weten Comfort, Sports en Standaard. Comfort verhoogt de stuurondersteuning door die lichter te maken. In standje Sports is er meer zwaarte in de stuurinrichting. Het voertuig beschikt over MacPherson-wielophanging vóór en een rol- en torsiestang achteraan. De wielophanging is bijzonder prettig. Zelfs op slechte ondergrond overheerst er comfort en blijven kraken en piepjes uit. Ook opvallend: de auto heeft schijfremmen achter. Dat is zelfs bij duurdere EV’s weleens anders (lees: trommels).
Altijd full-option
Leapmotor levert de T03 altijd full-options, met zaken als DRL LED-verlichting met ‘Follow Me Home’-functie, een elektronische handrem, automatische airconditioning, een met synthetisch leder bekleed stuurwiel, elektrische bediening van de zijruiten vóór én achter, Bluetooth-connectiviteit, parkeersensoren achter en een achteruitkijkcamera. Zelfs spraaksturing (Voice Interaction System) is standaard. In het interieur heeft de T03 een 8-inch instrumentenpaneel en een 10,25-inch centraal touchscreen met navigatie, wifi, 4G-connectiviteit en Over-the-Air-technologie (OTA).
Rijhulpsystemen
De T03 heeft LEAP Pilot met zes airbags, drie camera’s, vijf radars en tien geavanceerde LEAP Pilot veiligheids- en assistentiesystemen. De bemoeienis van rijhulpsystemen is groot. Gelukkig kan er ook veel uit. Dat moet wel elke rit opnieuw gebeuren. Het aanbod ADAS bestaat onder meer uit de volgende systemen:
- Lane Departure Warning (LDW)
- Lane Keeping Assistance (LKA)
- Adaptive Cruise Control (ACC)
- Forward Collision Warning (FCW)
- Automatic Emergency Brake (AEB)
- Blind Spot Detection (BSD)
- Door Opening Warning (DOW)
- Intelligent Speed Assistance (ISA)
- Driver Drowsiness Warning (DDW)
Garantie Leapmotor
Je krijgt 3 jaar tot 100.000 kilometer garantie op het voertuig. Leapmotor garandeert een minimale accucapaciteit van 80 procent voor de eerste 8 jaar of 160.000 kilometer. Extra voertuiggarantie vindt Leapmotor overbodig. Het merk is van mening dat een goed servicenetwerk vertrouwen wint in plaats van lange garanties. Dankzij het netwerk van Stellantis kunnen kopers bij heel veel locaties terecht voor onderhoud of eventuele problemen. Dat is bij andere Chinese automerken wel anders in Nederland. Leapmotor heeft direct een groot servicenetwerk.
Marktintroductie Leapmotor T03
De T03 arriveert eind september bij de dealers voor een all-inprijs van 19.950 euro, inclusief kosten rijklaar maken. De T03 komt in 2024 ook in aanmerking voor 2.950 euro SEPP-subsidie. De prijs daalt daarmee naar 17.000 euro. Private lease kan vanaf 299 euro per maand (72 maanden en 5.000 km per jaar), nog zonder aftrek van SEPP. Er is keuze uit drie kleuren: Light White, Starry Silver of Glacier Blue. Naar verwachting wordt Glacier Blue de populairste kleur. In de loop van 2025 komt er mogelijk nog een kleur bij.
Aandachtspunten Leapmotor T03
- Korte zittingen stoelen
- Geen zijdelingse steun stoelen
- Stuurwiel alleen in hoogte verstelbaar
- Enorme reflectie in displays
- Alles bedienen via infotainment, geen knoppen
- Dikke A-stijlen
- Achterbank in een deel neerklapbaar
- Gordels blijven hangen als je achterbank terugklapt
- Geen USB-C, alleen USB-A
- Lane departure warning kan niet uit tijdens rijden (kan verholpen worden met software-update)
- Geen invloed op regeneratief remsysteem, er is één stand
- Soms hoor je airco ‘bubbelen’ op de achtergrond, in ieder geval een teken dat alles werkt
Conclusie review Leapmotor T03
Dit is wat je noemt een verdraaid goede, betaalbare elektrische auto. Hier zit de markt op te wachten. De T03 blijkt verrassend stil en comfortabel en biedt ongekend veel value for money. Tel daar ook de fijne demping en merkwaardig krachtige aandrijflijn bij op, en je hebt simpelweg een budget-EV waar je niet omheen kan. Chapeau aan Leapmotor. Wij zijn benieuwd hoe dit merk zich verder zal ontwikkelen.