Review – Jeep Avenger 4xe (2025) – Is de Avenger eindelijk een échte Jeep?
Geen plug-in, wél hybride
De naam 4xe gebruikte Jeep tot nu toe voor plug-in hybride modellen zoals de Compass 4xe en Wrangler 4xe. De Avenger 4xe heeft echter géén stekker. Het is een mild-hybride. Voorin ligt een 1,2-liter driecilinder benzinemotor met 100 kW (136 pk), gekoppeld aan een zestraps DCT-automaat. Die krijgt hulp van twee elektromotoren van elk 21 kW (28 pk) – één op de vooras en één op de achteras. Samen leveren ze een systeemvermogen van 107 kW (145 pk).
De Avenger 4xe is daarmee krachtiger dan de voorwielaangedreven versie, die het met 73 kW (100 pk) moet doen. Hij sprint in 9,5 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 194 km/u. Niet schokkend snel, maar vlot genoeg. Belangrijker: hij is nu een échte 4×4.

Vierwielaandrijving op z’n eigen manier
De vierwielaandrijving van de Avenger 4xe werkt anders dan bij klassieke Jeeps met tussenbakken en sperdifferentiëlen. De achterwielen worden namelijk aangedreven door een elektromotor en niet via een aandrijfas vanuit de benzinemotor. Tot 30 km/u worden alle vier de wielen altijd aangedreven. Tussen 30 en 90 km/u schakelt de elektromotor op de achteras alleen in als dat nodig is. Daarboven gaat het vermogen uitsluitend naar de voorwielen – want bij die snelheden is de kans klein dat je over rotsen aan het klauteren bent.

1.900 Nm koppel
Sta je aan de voet van een extreem steile helling, dan hoef je je geen zorgen te maken of 145 pk wel voldoende is. Bij offroad-rijden is koppel belangrijker. Dat heeft de Avenger 4xe volop. De elektromotor op de achteras heeft namelijk een elektronische koppelomvormer en kan het koppel omzetten naar – hou je vast – 1.900 Nm. Daardoor kun je bij lage snelheid hellingen tot 40% bedwingen.

Bodemvrijheid
Jeep heeft ook het onderstel aangepakt. De Avenger 4xe heeft als enige in de Avenger line-up een multilink achterwielophanging. Dat lijkt een detail, maar het betekent meer veerweg, betere wielgeleiding en een prettiger rijgedrag – óók op asfalt.
Daarnaast staat de 4xe één centimeter hoger op zijn wielen en zijn de aanrij- en afrijhoeken verbeterd. Samen met de aangepaste bumpers – voorzien van krasbestendige coating – zorgt dat voor een meer offroad-waardige uitstraling. Standaard krijg je M+S-banden, All Terrain-banden zijn optioneel. Voor een plas water is hij ook niet bang, Tot een diepte van 40 centimeter zit je droog. Al met al is de Avenger dus behoorlijk capabel.

Rijervaring
De heuvels rond Florence vormen het decor voor onze eerste kilometers met de Jeep Avenger 4xe. Geen meedogenloze wildernis, maar wél een terrein waar je met voorwielaandrijving al snel strandt in de modder of blijft steken op een steile, stenige helling. Denk aan zompige bospaadjes, losse stenen en verraderlijke modderpoelen. Precies het soort omstandigheden waar de gemiddelde consumentenauto afhaakt.
De Avenger 4xe doet dat niet. Dankzij z’n extra bodemvrijheid, verbeterde aan- en afrijhoeken en banden met meer grip, ploegt hij zonder mokken door het Toscaanse landschap. Het vierwielaandrijvingssysteem schakelt naadloos bij als het nodig is en zorgt ervoor dat je altijd tractie hebt – ook als één wiel even het contact met de grond verliest. Rotsachtig pad omhoog? Geen probleem. Glibberige landweg omlaag? Evenmin, wat hij heeft Hill Descent Control.
Het voelt allemaal beheerst, zonder dat je als bestuurder hoeft te ploeteren. Deze Jeep is geen hardcore terreinbeest, maar een slimme, compacte SUV die precies weet waar z’n grenzen liggen – en daar soepel overheen durft te stappen.

Avenger met een ruigere look
Uiterlijk herken je de Avenger 4xe aan z’n zwarte wielkastranden, dakrails, skidplates en een sleepoog achter. Ook de hoger geplaatste mistlampen en de matzwarte motorkapsticker dragen bij aan z’n avontuurlijke uitstraling. Het totaalplaatje oogt stoerder dan bij de reguliere Avenger, zonder overdreven macho te worden. De proporties blijven vriendelijk.



Wasbare stoelen
Binnenin zie je uiteraard ook een paar unieke accenten. De stoelen zijn bekleed met een speciaal ‘wasbaar’ materiaal, handig voor wie met natte kleding of vieze schoenen instapt. Een knipoog naar het buitenleven, al is het interieur verder grotendeels gelijk aan dat van de gewone Avenger.
Je zit nog steeds in een compacte crossover met een modern ogend dashboard, een digitaal instrumentarium en een infotainmentscherm dat gewoon doet wat het moet doen. Verwacht geen overdaad aan luxe zoals lederen bekleding of massagefuncties, maar alles voelt degelijk en doordacht aan.



Is de 4xe het prijsverschil waard?
De Jeep Avenger 4xe kost minimaal 39.500 euro. Dat is zo’n 8.000 euro meer dan de voorwielaangedreven hybride met 100 pk. Daarvoor krijg je een complexere aandrijflijn, meer vermogen, een geavanceerder onderstel en vierwielaandrijving.
Maar laten we eerlijk zijn: heb je dat in Nederland écht nodig? De meeste kopers zullen niet wekelijks een bergpas beklimmen of door beekjes rijden. Voor wie in de stad woont en af en toe een bospaadje meepakt, is de reguliere Avenger voldoende. Toch biedt de 4xe iets extra’s: karakter. Hij voelt robuuster, completer – meer Jeep.



Conclusie
De Jeep Avenger 4xe is niet zomaar een nieuwe uitvoering. Het is de eerste Avenger die zich mag meten met andere 4×4’s. Geen gimmick, maar een doordachte compacte SUV met echte vierwielaandrijving, verbeterde terreinvaardigheden en een comfortabeler onderstel.
Tegelijkertijd is het géén ruige offroader zoals een Wrangler of Defender. De Avenger 4xe blijft een compacte crossover, maar dan eentje die meer kan dan z’n formaat doet vermoeden. Zoek je een kleine SUV die je met een gerust hart meeneemt naar een winterse bergweg of een modderige camping? Dan is dit de Avenger die je moet hebben.
