Autonieuws Autotests

Review – Jaecoo J5 (2025) – Luxe voor een prikkie: deze ‘budget Range Rover’ komt naar Nederland  

mei 12, 2025

Jae-wat?

Jaecoo is een nieuw automerk, opgericht in 2023, maar moederbedrijf Chery is bepaald geen groentje. Chery bouwt al meer dan 30 jaar personenauto’s en SUV’s voor markten over de hele wereld. Ze verkopen auto’s in onder meer Brazilië, Mexico, Irak, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Turkije en Zuid-Afrika – en de lijst gaat nog wel even door. En die naam? Die lijkt bedacht door een Chinees marketingbureau en combineert het Duitse ‘Jäger’ met het Engelse ‘Cool’. Een beetje vergezocht, maar het blijft verrassend goed hangen.

Voor wie is Jaecoo?

Met Jaecoo richt Chery zich op kopers die houden van een stoer design en een scherpe prijs. De Jaecoo J5 is het tweede model voor de Nederlandse markt, naast de plug-in hybride J7. De J5 is iets compacter en mikt op liefhebbers van een offroad-uiterlijk – zonder dat ze waarschijnlijk ooit de modder willen opzoeken. Zijn prijs voor de Nederlandse markt is nog niet bekend, maar reken op zo’n 33.000 tot 35.000 euro.

J7 PHEV, J5 EV en J5 op benzine

Compact, maar geen kleintje

De Jaecoo J5 is met zijn lengte van 4,38 meter en breedte van 1,86 meter een regelrechte concurrent van onder meer de Hyundai Kona, Kia Niro, Kia EV3 en Volvo EX30. Qua looks doet hij vooral denken aan de Range Rover Evoque, een auto die moederbedrijf Chery in opdracht van Land Rover voor de Chinese markt in elkaar schroeft. Denk aan de hoekige led-verlichting, taps toelopende raam- en daklijn en de doorgetrokken strip met merknaam op de achterklep. De Evoque is een stoere máár elegante auto om te zien, dus datzelfde vinden we van de Jaecoo J5.  

Dik aangekleed

In het interieur maakt de J5 het verschil. Geen harde plastics, maar overal zacht kunstleer. Hier maken Chinese merken het Europese en Koreaanse concurrenten moeilijk. Ook op het punt van technologie streven de Chinezen de traditionele automakers voorbij. Je krijgt standaard een digitaal instrumentarium en een razendsnel infotainmentsysteem met een 13,2-inch scherm dat net zo vlot reageert als de nieuwste iPhone in je zak.

De zitpositie is prettig hoog en dankzij de hoekige vorm van de carrosserie heb je goed zicht rondom. Opbergvakken zijn er genoeg en ook achterin is er voor volwassenen voldoende ruimte. De bagageruimte meet 480 liter, uitstekend voor het segment, en eenvoudig uit te breiden door de achterbank neer te klappen in 60/40-verhouding.

EV-aandrijflijn

Hoewel de J5 in andere markten ook leverbaar zal zijn met een 1,6-liter turbomotor (145 kW (197 pk)), al dan niet als mild hybride, komt in ons land waarschijnlijk alleen de elektrische uitvoering op de markt. De zogeheten J5 EV heeft een 60 kWh accupakket, goed voor een theoretisch actieradius van zo’n 400 kilometer. Dankzij een laadvermogen tot 80 kW laad je de batterij van 20 naar 80 procent in ongeveer 27 minuten op. Daarmee zijn de prestaties niet bijzonder opvallend, maar ze voldoen in het segment waarin de J5 opereert. Een elektromotor op de vooras levert 150 kW (204 pk) en 288 Nm koppel en zorgt voor een sprint van 0 naar 100 km/h in 7,7 seconden. Traag is de J5 dus niet.

Elektrische en benzine-J5

Verrassend capabel onderstel

AutoRAI.nl kon de J5 EV kort aan de tand voelen op een klein afgesloten parcours naast de Chery-fabriek in China. We mochten hard optrekken, het rempedaal vervolgens tot de bodem trappen, een paar scherpe bocht nemen en over een recht stuk asfalt met hobbels en kuilen rijden. Kort, maar krachtig – en redelijk representatief voor normale rijomstandigheden.

Tijdens de korte test blijkt het onderstel aangenaam comfortabel, met een stevige basis. Hobbels worden netjes weggefilterd en de auto helt weinig over in bochten. De besturing is licht maar direct genoeg. Spannend wordt het nergens, maar de auto doet wat hij moet doen. Zodra hij in Nederland arriveert, testen we hem uiteraard uitgebreider – maar hij slaagt alvast voor deze eerste rijtest.

Uitrusting en veiligheid

De standaarduitrusting is opvallend compleet. Kunstleren bekleding, elektrisch verstelbare stoelen, een groot 13,2-inch infotainmentscherm en een digitaal instrumentarium zijn inbegrepen. Op veiligheidsgebied biedt de J5 onder meer adaptieve cruise control, rijstrookassistent, verkeersbordherkenning en vermoeidheidswaarschuwing. Afhankelijk van de uitvoering krijg je ook zaken als keyless entry, draadloze Apple CarPlay en Android Auto en een panoramisch dak.

Conclusie

De Jaecoo J5 is een frisse, stoer gelijnde crossover met verrassend veel ruimte en luxe. Hij rijdt comfortabel, biedt volwassen prestaties en is dankzij zijn Range Rover-achtige uitstraling een interessante keuze voor wie voor relatief weinig geld indruk wil maken op zijn buren.

De specificaties zijn marktconform, met een nette actieradius en een razendsnel infortainmentsysteem. Allemaal niets wereldschokkends, maar meer dan voldoende voor wie op zoek is naar een betaalbare EV met een beetje karakter. Zoek je een compacte SUV die opvalt in de massa? Dan is de Jaecoo J5 zeker een proefrit waard. In de video hieronder vertellen we je meer over de Jaecoo J5: