Review – Hyundai Santa Fe (2024), Hyundai heeft ballen!
Design Hyundai Santa 2024
De nieuwe Hyundai Santa Fe is radicaal anders vormgegeven ten opzichte van zijn voorganger. Omdat het interieur voorrang kreeg, hebben de designers daarna pas de buitenkant vormgegeven. Vandaar de hoekige uitstraling. Opvallend zijn de koplampen en de achterlichtunits waarin de letter H is verwerkt, een subtiele verwijzing naar de naam Hyundai. De full-led-projectiekoplampen zijn voorzien van de allernieuwste technologie en zorgen voor een daglichtachtige verlichting met een lange levensduur en automatische Smart High Beam-functionaliteit.
Forse auto, die Santa Fe!
Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe Santa Fe ook flink groter. De wielbasis nam toe met 5 cm naar dik 2,81 meter. De totale lengte nam met 4,5 cm toe tot 4,83 meter. De bagageruimte heeft een inhoud van 628 liter. Klap je de rugleuning van de tweede én derde zitrij neer, dan ontstaat er zelfs 1.949 liter: dat is 300 liter meer dan in zijn voorganger. Er is dan ook sprake van een vlakke laadvoer. De beenruimte op de tweede zitrij groeide met 2 cm en op de derde zitrij met 3 cm. De rugleuningen op de derde zitrij zijn kantelbaar over 10 graden.
Zes of zeven zitplaatsen
De Hyundai Santa Fe is verkrijgbaar met zeven zitplaatsen, maar ook als zeszitter. In de versie met zes zitplaatsen neem je op de tweede zitrij plaats op luxe elektrisch verstelbare, onafhankelijke stoelen met armleuningen. Het interieur oogt strak en opgeruimd. Achter het stuur bespeuren we een 12,3-inch instrumentarium met rechts daarnaast een even groot infotainmentscherm met duidelijke menustructuren. Het infotainmentsysteem ondersteunt ook ‘Over-The-Air’ (OTA) software-updates.
UV-C Sterilization Tray
Een handige functie van deze SUV is het dubbele draadloze oplaadsysteem voor smartphones, centraal op de middenconsole. Een USB-C-aansluiting (max. 27W) is ook inbegrepen. Saillant detail: de auto heeft ook een UV-C Sterilization Tray op de bovenkant van het handschoenenkastje. Daarmee kunnen veelgebruikte items, zoals mobiele telefoons en portefeuilles, gemakkelijk worden gesteriliseerd. Je leest het goed: de nieuwe Hyundai Santa Fe ontsmet je smartphone. In de video laten we zien hoe dat werkt. Niet normaal ook hoeveel bekerhouders deze Santa Fe heeft, het is dan ook echt een auto die met het oog op de Amerikaanse markt is ontwikkeld.
Prijzen Hyundai Santa Fe
Toch voelt deze Santa Fe met plug-in hybride aandrijflijn zich ook prima thuis op de Nederlandse markt. Dat komt natuurlijk door de op papier zeer lage CO2-uitstoot. Dat resulteert in minder bpm. De auto in dit verhaal betreft een Hyundai Santa Fe 1.6 T-GDI PHEV 4WD Black Line 6-zits. De prijzen van de Santa Fe starten bij 59.595 euro, maar die prijs geldt voor de zevensits hybrideversie: de 1.6 T-GDI HEV. Een belangrijk verschil: de zeszitter is er uitsluitend als Black Line en die kost 68.995 euro. De zevenzitter is er als Comfort Smart vanaf 59.995 euro. Dit specifieke exemplaar – de Black Line met zes zitplaatsen – kost dus minimaal 68.995 euro. Wil je de kleur Earthy Brass Mat, dan moet je nog 1.095 euro bijbetalen. Dat brengt de prijs op 70.090 euro.
Kleuren
Over kleuren gesproken: de nieuwe Santa Fe wordt geleverd met keuze uit de volgende tien exterieurkleuren: Terracotta Orange, Magnetic Gray Metallic, Typhoon Silver Metallic, Abyss Black Mica, Creamy White Pearl Mica, Cyber Sage Mica, Ocado Green Mica, Pebble Blue Mica, Creamy White Matte en Earthy Brass Matte. Voor het interieur is er keuze uit zwarte stoffen bekleding of Supersonic Gray stoffen of lederen bekleding en Pecan Brown of Forest Green lederen bekleding. De Black Line wordt geleverd met zwarte Nappa-lederen bekleding.
Plug-in hybride
Even terug naar die plug-in hybride. Toegegeven, je kan best wat stukken 100% elektrisch rijden met de PHEV, maar op de snelweg vliegen de kilometers uit het accupakket. Je haalt op de snelweg met geluk 20 tot 25 kilometer in de EV-modus. Als je dus langere afstanden moet afleggen, heb je vrij weinig aan die accu. De vraag is dan of je niet gewoon beter voor de hybride Santa Fe kunt kiezen. Je krijgt dan dezelfde benzinemotor met 116 kW (158 pk) en 265 Nm, alleen het systeemvermogen valt met 158 kw (215 pk) iets lager uit, terwijl je wel gewoon profiteert van 367 Nm aan koppel.
Nog veel belangrijker: het ledig gewicht reduceert naar 1.900 kilogram versus minimaal 2.075 kilogram voor de plug-in hybride. Dat komt natuurlijk om de lithium-ion-polymeer batterij ontbreekt in de hybride. Je hebt bovendien een grotere brandstoftank: 67 liter versus 47 liter voor de PHEV. Aangezien beide motorvarianten nagenoeg dezelfde prijs hebben, lijkt die hybride in een klap bijzonder interessant. De hybride – die zelfs met bpm iets goedkoper is – is er uitsluitend als zevenzitter. Bij de plug-in hybride horen onderstaande specificaties.
Technische gegevens Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid
- Aantal cilinders: 4
- Motorinhoud: 1.598 cc
- Vermogen benzinemotor: 116 kW (158 pk)
- Koppel benzinemotor: 265
- Systeemvermogen: 185 kw (252 pk)
- Systeemkoppel: 367 Nm
- Batterij: 13,8 kWh
- Elektrisch rijbereik: 62 km WLTP, in de praktijk maximaal 50 kilometer
- Transmissie: zestraps automaat
- Brandstofverbruik: 1,38 l/100 km
- Leeggewicht: 2.075 kg
- CO2-emissie: 38 g/km
- Inhoud kofferruimte derde zitrij neergeklapt: 621 liter
- Inhoud kofferruimte tweede zitrij neergeklapt: 985 liter
- Lengte: 4.830 mm
- Breedte (exclusief buitenspiegels): 1.900 mm
- Hoogte: 1.720 mm (met dakdragers 1.770/1.780 mm)
- Wielbasis: 2.815 mm
Ach, die rijhulpsystemen
Rijhulpsystemen laten natuurlijk graag van zich horen, zoals in elke moderne Hyundai. Gelukkig kan alles snel worden uitgeschakeld. Je kan de ‘favorieten’-knop het stuurwiel – in de vorm van een ster – zo programmeren dat die een shortcut vormt naar de rijhulpsystemen. Daar kan je snel de snelheidswaarschuwing, bestuurdersmonitor en rijstrookassistent uitschakelen. Want vooral die drie systemen zorgen voor veel afleiding tijdens het rijden. Elke keer als je de Santa Fe opstart, zet je die systemen – als dat wenselijk is – dus even uit. Daarna ben je verlost van piepjes. Wel zo fijn. Laat je ze wel ingeschakeld, dan beginnen passagiers in de auto ernstig te twijfelen aan je stuurmanskunsten. Wat dat betreft zijn ze in Brussel echt doorgeslagen met het opleggen van verplichte rijhulpsystemen.
De Hyundai Santa Fe beschikt over de volgende systemen:
- Forward Collision-Avoidance Assist
- Lane Following Assist
- Driver Attention Warning (DAW)
- Driver Monitoring System (DMS)
- Smart Cruise Control
- Highway Driving Assist
- Intelligent Speed Limit Assist
- Rear View Monitor
- Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist
- Front/Rear Parking Distance Warning
- Surround View Monitor
- Remote Smart Parking Assist
- Safe Exit Assist
Uitrusting Hyundai Santa Fe
Standaard is de Hyundai Santa Fe al best rijk uitgerust, met onder meer 18-inch lichtmetalen velgen met 235/60 R18-banden, led-dagrijverlichting en een 12,3-inch Multimediascherm met navigatie, DAB+, Bluelink en Apple CarPlay/Android Auto. Andere features en infotainment- en veiligheidssystemen zijn:
- Achterspoiler met geïntegreerd led derde remlicht
- Elektrisch inklapbare buitenspiegels
- Lichtgetinte ruiten, voor en achter
- Achteruitrijcamera met dynamische hulplijnen
- Cruise control met Stop & Go-functie
- Bluetooth met spraakherkenning
- Draadloze oplaadmogelijkheid (telefoon)
- USB-C-aansluiting in voorstoelen (tweede zitrij)
- Schakelpaddles voor regeneratief remsysteem
- Verwarmbare stoelen voorin
- Verwarmbaar stuurwiel
- Derde zitrij in delen neerklapbaar (50:50)
- ABS, ESC, Hellingassistent, Multi Collision Brake System
- Noodremassistent (FCA 1.5) met voetganger- en fietserherkenning
- ‘Over-The-Air’ (OTA) software-updates
Conclusie review Hyundai Santa Fe
De nieuwe Santa Fe is nog altijd die praktische familie-SUV, maar nu met de uitstraling die past in de film van Indiana Jones. Wat ons betreft is dat een sterke eigenschap, want in een markt die overspoelt wordt met SUV’s en crossovers moet je iets doen om op te vallen. Hyundai heeft de ballen gehad om van de Santa Fe iets bijzonders te maken. Hij is bijzonder comfortabel, extreem ruim en wie de auto trouw aan de laadpaal hangt, ook nog best zuinig. Liever niet stekkeren? Ga dan gewoon voor de hybride.