Review – Hyundai Inster (2025), zit vol met verrassingen
Hyundai Inster review: nog een bereikbare elektrische auto
De Dacia Spring, Fiat Grande Panda, Citroën ë-C3, Renault 5, Dongfeng Box, Leapmotor T03: er komt steeds meer aanbod in het segment van de ‘betaalbare’ elektrische auto. De betaalbaarheid is natuurlijk relatief, maar feit is wel dat de EV steeds toegankelijker wordt. De Hyundai Inster is daar een goed voorbeeld van. De auto – met maximaal vier zitplaatsen – staat in deze Hyundai Inster review centraal en valt extra op door zijn slimme interieur en kekke design. Hij had wat ons betreft zo Ioniq 2 mogen heten, want ook qua design sluit hij mooi aan op de Ioniq-modellen van Hyundai, onder meer dankzij de pixelverlichting. Toch heeft Hyundai gekozen voor Inster omdat de auto niet op het E-GMP-platform staat en geen 800V-techniek aan boord heeft.
EINDELIJK een betaalbare EV voor iedereen? – Hyundai INSTER (2025) – REVIEW – AutoRAI TV
De basisversie met 42 kWh
Afijn, wat heeft de Hyundai Inster dan wel te bieden? De Zuid-Koreaanse autofabrikant levert het model met twee verschillende batterijversies. De eerste betreft een 42 kWh variant met een range tot 327 kilometer (WLTP). Deze aandrijflijn levert 71,1 kW (97 pk) en 147 Nm aan koppel. Dat is goed voor een 0-100-tijd van 11,7 seconden en een topsnelheid van 140 km/u. Prijskaartje? Minimaal 24.295 euro.
Long Range
Liever wat meer power en rijbereik? Dat kan. Hyundai levert ook een 49 kWh batterij in combinatie met een 84,5 kW (115 pk) sterke aandrijflijn. Deze uitvoering heeft tot 370 kilometer actieradius (WLTP). Het koppel blijft met 147 Nm gelijk aan de kleinere batterijvariant. Wel sprint deze uitvoering door het hogere motorvermogen van 115 pk sneller naar 100 km/u: 10,6 seconden. De topsnelheid komt uit op 150 km/u. De prijs van de 49 kWh batterij start bij 25.995 euro.
11 kW 3-fase boordlader is standaard
Handig om te weten: de Inster wordt standaard altijd uitgerust met een 11 kW 3-fase boordlader. Aan een 120 kW DC-snellaadstation laad je de Inster van 10 tot 80% op in ongeveer 30 minuten. De laadtijd bij een 11 kW AC-oplaadpunt van 10 tot 100% duurt ongeveer 4 tot 4,5 uur.
De line-up in Nederland ziet er als volgt uit
- E-Motion – 42 kWh – 24.295 euro
- E-Motion – 49 kWh – 25.995 euro
- Pulse – 49 kWh – 27.295 euro
- Evolve – 49 kWh – 28.795 euro
- Evolve Plus – 49 kWh – 31.885 euro
Winter Pack en Tech Pack
Op de uitvoering Pulse levert Hyundai optioneel een Winter Pack, bestaande uit batterijverwarming, preconditionering, een warmtepomp, verwarmbare voorstoelen en een verwarmbaar stuurwiel. Prijskaartje 995 euro. Het Winter Pack is ook verkrijgbaar op de Evolve, maar alleen in combinatie met het Tech Pack (1.295 euro). Dit zogeheten Tech Pack bestaat uit Blind-spot Collision-avoidance Assist (BCA), Blind-spot View Monitor (BVM), Digital Key (NFC Only), Parking Collision-avoidance Assist (PCA) achter, een 360 graden camera en Vehicle-to-Load (V2L). Dankzij Vehicle-to-Load (V2L) is het mogelijk om met 110V/220V andere apparatuur buiten de auto van energie te voorzien.
Hyundai Inster Evolve Sky Plus 49 kWh
De auto die in deze Hyundai Inster review centraal staat, betreft een Hyundai Inster Evolve Sky Plus 49 kWh. Het Tech Pack en Winter Pack zijn bij deze uitvoering standaard in de prijs inbegrepen. De auto heeft nog wel een optie: de kleur Buttercream Yellow. Daar betaal je 795 euro voor. Andere kleuren zijn Atlas White , Tomboy Khaki, Unbleached Ivory, Sienna Orange, Abyss Black Pearl, Aero Silver Matte, Bijarim Khaki Matte en Dusk Blue Matte.
Volwassen auto, die Inster
De Hyundai Inster voelt aan als een zeer volwassen elektrische auto. Dat komt ook omdat Hyundai niet bezuinigd heeft op de hardware. De Inster heeft McPherson-voorwielophanging en multi-link achter. Daardoor rijdt de auto heel comfortabel. Er is rust in het onderstel, het stuurwiel geeft voldoende feedback om te weten wat de auto doet en ook het ruimtegevoel aan boord valt op. Het mag dan wel een A-segmenter zijn, maar zo voelt de Inster niet aan. Dit is een van de bestrijdende EV’s in zijn klasse.
Bagageruimte en verschuifbare achterbank
De bagageruimte komt uit op 280 liter, oplopend tot 1.059 liter als je de achterbankleuning neerklapt. Vanaf de uitvoering Pulse (tweede uitrustingsniveau) levert Hyundai een verschuifbare achterbank (16 cm) waardoor de bagageruimte kan variëren van 238 tot 351 liter. Je kan dus kiezen voor meer bagageruimte of meer beenruimte. Ook opvallend: beide voorstoelen zijn ook neerklapbaar. Zodoende ontstaat een interieur waarin je zelfs kan slapen! De achterbank is in een verhouding van 50/50 neerklapbaar, er ontstaat dan ook een vlakke laadvloer.
Hyundai Inster: de afmetingen op een rij
Voor de volledigheid nemen we ook even de afmetingen van de Hyundai Inster mee. De lengte komt uit op 3.825 mm en de breedte (zonder buitenspiegels) bedraagt 1.610 mm. De auto heeft een hoogte (inclusief dakdragers) van 1.610 mm. De wielbasis bedraagt 2.580 mm. Voor een A-segment EV is dat uitzonderlijk lang.
Geen geremd trekgewicht
Het ledig gewicht (kentekengewicht) van de Inster met 42 kWh batterij bedraagt 1.280 kilogram. De Sky Plus met 49 kWh heeft een ledig gewicht van 1.328 kilogram. Het geremde trekgewicht is niet van toepassing. Dat heeft de Inster niet. De kogeldruk van de trekhaak komt uit op 75 kilogram.
Interieur: slim ontworpen
Zoeken naar de juiste functies in het interieur van de Inster duurt niet lang. De auto heeft verrassend veel analoge drukknoppen. Wel zo prettig. Verder steekt het interieur keurig in elkaar. Hyundai gebruikt logischerwijs wel wat hardere kunststoffen om de prijs te drukken, maar alles ziet er wel netjes uit. Hyundai heeft gekozen voor natuurlijke kleuren, geïnspireerd op de natuurlijke kleuren van Hanji papier. Traditioneel wordt dit bijzondere papier met de hand gemaakt van de binnenbast van de inheemse papiermoerbeiboom.
De standaardversie E-Motion is al aardig rijk uitgerust, onder meer met een 10,25-inch multimediascherm met navigatie, volautomatische airconditioning, cruise control met Stop & Go-functie en verschillende rijhulp- en veiligheidssystemen. Duurdere versies hebben 17-inch lichtmetalen velgen en draadloos opladen van de smartphone. De 17-inch wielen ogen sportief, maar hebben wel invloed op het comfort en het rijbereik. Een exemplaar met 15-inch zal zachter aanvoelen en zuiniger omspringen met elektrische energie.
Sofa-design
Wat valt nog meer op? De Shift-by-wire transmissieschakelaar zit achter het stuurwiel, zodat er meer ruimte in middenconsole ontstaat. Verder heb je in de Inster ook invloed op het regeneratieve remvermogen, want dankzij flippers achter het stuur bepaal je zelf de intensiteit. Het zelfs mogelijk om te rijden met i-Pedal. In dat geval komt de Inster ook compleet tot stilstand als je van het gas gaat.
De stoelen hebben een sofa-design. Tussen de stoelen bevinden zich twee bekerhouders. Er is sprake van sfeerverlichting met 64 kleuren. De stoelen zelf zijn afgewerkt in bekleding met Pepita-patroon – bekend van modegigant Chanel. Deze stoelbekleding alsook de hemelbekleding zijn gemaakt van respectievelijk 100 procent en 85 procent gerecycled PET. Ook het tapijt is gemaakt van gerecycled PET. De bovenste deurversiering bevat hoeveelheden biopolypropyleen-materiaal gewonnen uit suikerriet. Ook duurzaam: het exterieur is voorzien van zwarte, hoogglanzende, milieuvriendelijke verf, waarbij het carbonzwartpigment geen traditionele verf is, maar een pigment gemaakt van gerecyclede banden.
Rijhulpsystemen Hyundai Inster
De Hyundai Inster heeft haast dezelfde rijhulpsystemen die je ook in de Kona, Ioniq 5, Ioniq 6, en Ioniq 5 N kunt vinden. De rijhulpsystemen zijn gebundeld onder de noemers Smart Sense en Parking Sense. Komen ze:
- Forward Collision-Avoidance Assistant (FCA) 1.5
- Lane Keeping Assist (LKA)
- Lane Following Assist (LFA)
- Blind-spot Collision-Avoidance Assist (BCA)
- Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)
- Safety Exit Warning (SEW)
- Smart Cruise Control with Stop and Go (SCC)
- Highway Driving Assist (HDA) 1.5
- Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)
- Driver Attention Warning (DAW)
- High Beam Assist (HBA)
- Leading Vehicle Departure Alert (LVDA)
- Rear Occupant Alert (ROA) logic
Parking assist, bestaande uit
- Parking Distance Warning Front & Rear (PDW)
- Rear View Monitor (RVM)
- Surround View Monitor (SVM)
- Parking Collision-Avoidance Assist Rear (PCA-R)
- Blind-spot View Monitor (BVM)
Conclusie Hyundai Inster review
De Hyundai Inster is een zeer volwassen, compacte elektrische auto. De vanafprijs is scherp, maar voordat de auto op smaak is, ben je wel duizenden euro’s verder. Toch is de Inster de moeite waard. Hij rijdt erg fijn, is superruim, veelzijdig en steekt keurig in elkaar. Wat dat betreft kunnen andere autofabrikanten nog veel leren van deze benjamin-EV van Hyundai.