Autonieuws Autotests

Review – Hyundai Inster (2024), eerste rijimpressie elektrische stadsauto

oktober 15, 2024

Hyundai Inster, een aangename surprise

Die dekselse Koreanen … steeds als je denkt dat ze je niet nog eens kunnen verbazen, toveren ze toch weer een aangename surprise uit de hoge hoed. Ze verrasten met de i10 (jarenlang de beste stadsauto van Nederland), de Kona (een van de eerste betaalbare EV’s), de Ioniq 5 (kekke retro-EV) en de Ioniq 6 (super-aerodynamische EV) en nu is daar de Hyundai Inster. Klein, ruim, afgeladen met allerlei technologische snufjes die passen bij een modale middenklasser en gezegend met rijeigenschappen waar een grotere SUV jaloers op zou zijn. Kortom, een kleine EV met grootse daden, of om in Hyundai-termen te blijven: een Santa Fe in zakformaat.

Onderscheidend

Over smaak valt niet te twisten. Je vindt hem mooi of niet, of – als je er nog niet uit bent – ergens daartussenin. Hyundai heeft z’n best gedaan om een onderscheidende, kleine elektrische auto te bouwen en is daar ruimschoots in geslaagd. Vandaag zijn wij echter benieuwd wat ie allemaal kan, hoe het zit, wie en wat je er allemaal in kwijt kunt en of het ook een beetje rijdt. Dus stappen we met vier volwassenen aan boord voor een eerste rijimpressie.

Rijeigenschappen Hyundai Inster

De uitbundige bestickering aan de buitenkant van de Hyundai Inster maakt ondubbelzinnig duidelijk dat het hier om een prototype gaat. Dat doet aan de rijeigenschappen van het elektrische autootje echter niks af. De kleine Hyundai rijdt verrassend comfortabel. Achter het stuur waan je je bijna in een grotere SUV en dat geldt ook voor het zitgenot op de achterbank.

Hyundai Inster - prototype

Genoeg beenruimte

Onze twee passagiers – 1,80 meter plus, schoon aan de haak – hebben beenruimte genoeg en ook de afstand van kruin tot plafond is riant. Met dank aan de flexibele achterbank die je over een afstand van 16 centimeter kunt verschuiven en waarvan de leuning ook nog eens in verschillende standen is te verstellen. Afijn, je kunt dus kiezen voor óf meer bagageruimte, óf – in ons geval – meer beenruimte én hoofdruimte. Dat is best bijzonder, zeker in deze (prijs)klasse.

Stabiele wegligging

Veel beenruimte betekent weinig bagageruimte; een kleine EV vraagt nu eenmaal om compromissen. Dus proppen we slechts wat handbagage in de kofferbak en gaan we op weg. Zoals verwacht betaalt de royale wielbasis van 2.580 mm zich onmiddellijk uit. De wielen staan op de hoeken van de auto en dat zorgt zowel in bochten als bij hogere snelheden voor een opvallend stabiele wegligging, waardoor de Inster solide en zelfverzekerd aanvoelt. Het onderstel is strak maar comfortabel en ook op slecht wegdek blijft de Inster kalm en controleerbaar. Dat we hier en daar een klein kraakje horen nemen we voor lief. Immers, het is een prototype.

Voldoende acceleratie

De relatief bescheiden 71,1 kW (97 pk) sterke elektromotor in combinatie met het 42 kWh-batterijpakket waarmee de Hyundai Inster standaard is uitgerust, biedt voldoende acceleratie voor normaal gebruik. Vanuit stilstand trekt de auto soepel en vlot op en eenmaal onderweg is voldoende vermogen beschikbaar voor een inhaalactie of invoegen op de snelweg. Aan veiligheidssystemen geen gebrek in de Inster. Van autonome rijbaanassistentie LFA en LKA tot adaptieve cruise control en snelheidsbordenherkenning (ISLA), de kleine Hyundai heeft het allemaal. Wees gerust: in de productieversie kan er ook veel uit, mocht je al die piepjes hinderlijk vinden.

Interieur Hyundai Inster - prototype

Vermogen en koppel

Behalve voor de Inster met 42 kWh-batterijpakket kun je ook kiezen voor de Inster met 49 kWh-batterijpakket (Long-Range). Die wordt net als de standaardversie aangedreven door een enkele elektromotor, maar levert iets meer vermogen: 84,5 kW (115 pk). Het koppel is voor beide versies hetzelfde, 147 Nm, en hoewel dat niet voor uitgesproken sportieve prestaties zorgt, heb je toch altijd het gevoel over voldoende kracht te beschikken. Meer dan voldoende zelfs.

Actieradius Hyundai Inster

Opladen gaat razendsnel: van 10 tot 80% in slechts 30 minuten bij een snellaadstation. De actieradius varieert van 305 km tot 355 km, afhankelijk van de gekozen batterij. Ook heeft de Hyundai Inster standaard een 3-fase boordlader van 11 kW. Zijn actieradius (volgens WLTP) bedraagt tot 327 km op een enkele lading voor de versie met 42 kWh-batterijpakket. In de Inster met 49 kWh-batterijpakket bedraagt het rijbereik tot 370 km (WLTP).

Wat kost dat, zo’n Hyundai Inster?

De vanafprijs van de Hyundai Inster bedraagt 24.295 euro. Dat is in 2024 nog exclusief SEPP-subsidie, mocht je de auto particulier aanschaffen. Met die subsidie daalt de vanafprijs naar 21.345 euro. Voor dat geld krijg je een zeer volwassen compacte elektrische stadsauto. Met Hyundai Zakelijke Lease is de Inster er vanaf 274 euro per maand, exclusief BTW (72 mnd./5.000 km/jr.). Het private-leasetarief is vanaf 334 euro per maand, inclusief BTW (72 mnd./5.000 km/jr.).

De Inster is verkrijgbaar met keuze uit drie uitvoeringen: E-Motion, Pulse en Evolve (Sky). De E-Motion is leverbaar in combinatie met het 42 kWh- of het 49 kWh-batterijpakket, de Pulse en Evolve (Sky) zijn alleen leverbaar in combinatie met het 49 kWh-batterijpakket.

Uitrusting E-Motion

De standaardversie E-Motion zit al aardig in de spulletjes, denk aan een 10,25-inch Multimediascherm met navigatie, een In-Cabin Driver Camera, volautomatische airconditioning en cruise control met Stop & Go-functie. De auto heeft standaard ook:

Conclusie eerste rijimpressie Hyundai Inster

Tja, de Hyundai Inster is een auto om in de gaten te houden. Hij is compact, maar rijdt zoals een auto in een hoger segment. Daarnaast is het een van de ruimste compacte stadsauto’s die jij kan kopen, waarbij het gereden prototype ook nog een zeer volwassen rijgedrag laat zien. Daarmee maakt de Inster een zeer positieve eerste indruk.

Hyundai INSTER: kleine EV met volwassen specificaties! – WALKAROUND – AutoRAI TV
























































Interieur Hyundai Inster - prototype





Hyundai Inster - prototype