Review – Honda CR-V e:PHEV (2024), dik voor elkaar?
Honda CR-V: een bekend naamplaatje
De Honda CR-V is voor Honda wat de Golf is voor Volkswagen en de 3 Serie voor BMW. Het CR-V naamplaatje draait dan ook al even mee. Er zijn al dik zes generaties van het model verschenen. Wat je vooral merkt is dat elektrificatie steeds verder oprukt in de CR-V. De auto waarin wij rijden betreft dan ook een Honda CR-V e:PHEV, een plug-in hybride dus. En geen kleintje!
Afmetingen Honda CR-V
De auto is 4,7 meter lang, 1,87 meter breed en 1,67 meter hoog. De wielbasis komt uit op 2,7 meter. Bij de plug-in hybride heeft de benzinetank een inhoud van 46,5 liter. Bij de reguliere hybride is dat 57 liter. De brandstoftank is kleiner door de aanwezigheid van een accupakket, dat moge duidelijk zijn. De bagageruimte heeft een inhoud van 617 tot 1.710 liter.
Honda CR-V e:PHEV (2024), dik voor elkaar? – REVIEW – AutoRAI TV
Gewichten Honda CR-V e:PHEV en e:HEV
Het gewicht van de stekkerhybride bedraagt 1.916 kilogram, versus 1.750 kilogram voor de e:HEV met voorwielaandrijving. Dat gewichtsverschil komt natuurlijk door het accupakket. De auto mag geremd 1.500 kilogram trekken, terwijl de normale hybrides maar 750 kilogram geremd mogen trekken. Het hogere trekgewicht is dus een goede reden om voor deze PHEV te gaan. Goedkoop is een Honda CR-V niet. De prijzen van de reguliere hybride beginnen bij 56.730 euro. En deze e:PHEV is er vanaf 63.905 euro.
Maar wat voor techniek heeft deze Honda dan aan boord? Dat leggen we graag even uit aan de hand van een handig overzicht.
Honda C-RV e:PHEV FWD
- Aandrijflijn: Intelligent Multi Mode Drive
- 17,7 kWh lithium-ion
- 81 km rijbereik (WLTP)
- 6,8 kW boordlader
- Oplaadtijd 6,8 kW 0-100%: 2,5 uur
- 1.993 cc viercilinder
- Vermogen benzinemotor: 109 kW (148 pk)
- Koppel benzinemotor: 189 Nm
- Vermogen elektromotor: 135 kW (184 pk)
- Koppel elektromotor: 335 Nm
- 0-100 km/u: 9,4 seconden
- Topsnelheid: 195 km/u
- Gecombineerd brandstofverbruik: 5,9 l/100 km
Plug-in hybride: keuze uit diverse rijmodi
Het systeemvermogen van de plug-in hybride komt uit op 184 pk en 335 Nm. De Intelligent Multi Mode Drive-aandrijflijn heeft – zoals de naam al doet vermoeden – verschillende rijmodi. Je kan bijvoorbeeld uitsluitend elektrisch rijden. De aandrijflijn haalt het vermogen dan uitsluitend uit de accu. In de hybride modus voorziet de verbrandingsmotor de generator van energie, die op zijn beurt de Honda aandrijft. De auto kan ook uitsluitend worden aangedreven door de benzinemotor. Dat zal dan vooral tijdens langere ritten gebeuren als de batterij echt leeg raakt. Rem je af? Dan zorgen de regeneratieve remmen er voor dat je wat stroom terugwint.
De Honda CR-V als hybride
Wil je liever niet stekkeren? Dat kan! De Honda C-RV e:HEV is ook verkrijgbaar, met keuze uit FWD of AWD. Ook deze uitvoering heeft een 1.993 cc viercilinder met een vermogen van 148 pk en een koppel van 189 Nm. De elektromotor schopt het tot 184 pk, ook met 335 Nm aan koppel. De prestaties zijn vergelijkbaar met de plug-in hybride: 9,0 seconden voor de 0-100-tijd en een topsnelheid van 194 km/u. Op papier heeft de stekkerloze hybride een gecombineerd brandstofverbruik van 5,9 l/100 km.
Uitstekende ergonomie
Dat Honda uitstekende auto’s bouwt, hoeven we denk ik niet meer uit te leggen. Toch is het merk nooit echt doorgebroken in Europa. In Nederland heeft het merk een trouwe schare fans. De nieuwe Civic is een absolute topauto, de ZR-V rijdt oprecht geweldig en deze CR-V moet dienst doen als de ultieme familie-SUV van Honda. De eerste indruk is goed, want aan ruimte is geen gebrek en alle functies zitten ook waar je ze verwacht. Vooral de ergonomie in deze auto is dik voor elkaar. De plug-in hybride heeft ook specifieke ‘honeycomb’ interieurpanelen. Bij de normale hybride is dat hairline. De PHEV heeft verder donkergekleurde dakhemelbekleding. De zitpositie is goed, evenals de verstelbaarheid van de stuurkolom. Rijhulpsystemen zijn soms wat irritant, maar die kunnen eenvoudig worden uitgeschakeld.
Zo’n CR-V stelt tevree
Onder de streep krijgt de ZR-V wat ons betreft wel de voorkeur, want die biedt net wat meer rijplezier en voelt lichtvoetiger aan, ook al lever je wel wat in aan ruimte. Als ruimte echt belangrijk is, vormt deze CR-V gewoon de betere keuze. Bij deze CR-V ligt het accent overduidelijk op comfort voor het hele gezin. De ZR-V prikkelt op sommige wegen ook nog je ‘innerlijke Max Verstappen’. Als familie-SUV slaagt de CR-V in ieder geval met vlag en wimpel. Hij is prachtig gebouwd, is eenvoudig in gebruik, blijkt ook in de praktijk zuinig te zijn (zolang je de auto maar wel elke keer aan de lader hangt) en is verrassend ruim. Daar staat wel een stevige prijs tegenover. Maar kwaliteit en betrouwbaarheid hebben nou eenmaal een wat hogere prijs.
[gallerij id=”1″