Autonieuws Autotests

Review: Ford Transit Custom 2.0 Ecoblue 2024

september 21, 2024

Waarom de keuze voor een dieselversie van de Ford Transit Custom? Om de simpele reden dat veel bedrijven voor eind dit jaar nieuwe dieselbussen willen inzetten. Per 1 januari 2025 worden die een stuk duurder omdat de fiscale heffing BPM erbij komt. Ford en meer merken signaleren om die reden een grote belangstelling voor dieselbussen. Ze zijn nog veelal uit voorraad leverbaar, zodat kopers voor 1 januari nog in een BPM-vrij bus kunnen sturen.

Milieuzone?

Aan de goedkopere dieselbus kleeft wel een ‘maar’. Meer dan 30 steden voeren per 1 januari 2025 een milieuzone in, waar bedrijfswagens op diesel niet meer welkom zijn. Dat betreft echter de oudere, minder schone exemplaren. Voor nieuwe, zoals de Ford Transit Custom met emissienorm Euro 6.2, geldt er een overgangsregeling. Tot 1 januari 2028 mogen die nog deze milieuzones in.

Ford Transit Custom 2.0 Ecoblue

Ecoblue is diesel in de begrippenlijst van Ford, of beter gezegd de bedrijfswagendivisie Ford Pro. Je kunt kiezen uit drie motorvarianten. Alle drie hebben ze een cilinderinhoud van 1.996 cm3. De vermogens variëren van 81 kW (110 pk), 100 kW (136 pk) en 125 kW (170 pk). Wij reden met de middelste vermogensversie in een Transit Custom Limited, voorzien van de optionele 8-traps automaat en met dubbele cabine.













Stoer om te zien

Van voren is deze nieuwe generatie van de Ford Transit Custom best stoer om te zien. Zet hem maar eens naast zijn voorganger dan zie je direct dat de grille flink forser is en dat de neus van nieuwe Transit Custom ook hoger en breder is. Midden op de grille prijkt het nieuwe logo met de witte letters Ford op een blauw ovaal. Ondanks het forsere voorkomen is de luchtweerstand 13 procent verlaagd ten opzichte van de vorige generatie. De hoogte is onder de twee meter zodat de Transit Custom past in de meeste ondergrondse parkeergarages.

Lange of korte uitvoering

De L2-uitvoering van de Transit Custom is bijna 5,5 meter lang, zo’n 40 centimeter langer dan de L1. Wil je een uitvoering met dubbele cabine dan verdient de lange versie de voorkeur. Je hebt dan meer dan twee meter lengte in de laadruimte, die toegankelijk is via twee achterdeuren. De schuifdeuren links en rechts geven toegang tot de achterbank. Bij de enkele cabine geven die uiteraard toegang tot de laadruimte.

Dicht op het asfalt

Het valt op dat de Transit Custom vrij dicht op het asfalt staat, wat wordt versterkt door de optionele sidebars met sidesteps (treeplanken). Die lage stand op de weg levert een in verhouding lage laadvloer op voor makkelijk in- en uitladen. Optioneel zijn de glanzend zwarte 17-inch lichtmetalen wielen en ook de grijze Black Platinum striping. Die staat erg fraai op de carrosseriekleur Agate Black.

Kantoor of kantine

Gebruikers van een Ford Transit Custom gebruiken de cabine vaak ook als kantoor en kantine. Het nieuwe kantelbare stuurwiel, als onderdeel van het Mobile Office-optiepakket, maakt administratief werk makkelijker. Je kunt het stuurwiel kantelen en dan wordt het een standaard voor tablets en laptops. Of plat tafeltje om lunchpauzes comfortabeler te maken.










Vlakke vloer

Het nieuwe platform maakt een zitpositie mogelijk die lijkt op die van een reguliere auto, terwijl de vlakke vloer, de elektronische handrem, het ‘squircle’-vormige stuurwiel en een hoog gemonteerde versnellingspook op modellen met automatische transmissie zorgen voor extra gemak en comfort in de cabine.

Airbags in het dak

Ford heeft de airbags in het dak geplaatst waardoor het dashboard veel opbergruimte biedt. In kastje links bovenin passen een laptop of A4-formaat documenten. Onder in het midden van het dashboard zijn USB-B en USB-C aansluitingen met daarnaast een vakje voor de mobiele telefoon met draadloos opladenfunctie (mits de telefoon daarvoor geschikt is).

























Delivery Assist

Pakketbezorgers maken soms wel 200 stops per dag. Daarbij is een strak tijdschema van groot belang. Delivery Assist (beschikbaar vanaf oktober 2024) helpt bij het reduceren van de bezorgtijd. Als je Delivery Assist activeert en de parkeerstand inschakelt, schakelt de Transit Custom automatisch de alarmlichten in en sluit hij alle geopende ramen en vergrendelt hij de portieren zodra je de bestelwagen verlaat. Bij terugkomst raak je de portiergreep aan om te ontgrendelen. Starten met de startknop op het dashboard en bij het wegrijden gaan de alarmlichten vanzelf uit.

Ford Transit Custom en veiligheid

Handig en veilig is Exit Warning, een voorziening van Ford Pro die voor het eerst wordt toegepast op de nieuwe Transit Custom. Deze slimme functie waarschuwt voor naderende weggebruikers als je uit wil stappen om te voorkomen dat een voetganger of fietser wordt geraakt door een openzwaaiende bestuurdersdeur. De reeks rijhulpsystemen omvat verder Cross Traffic Assist, Reverse Brake Assist, 360 graden camera en Intelligent Adaptive Cruise Control met Stop & Go-technologie voor de versies met een automatische transmissie.

Ford Transit Custom en comfort

Het veercomfort is bijzonder goed voor een bestelwagen, ook zonder lading stuitert de Transit Custom allerminst over het wegdek. Voor het eerst zijn alle versies van de nieuwe Ford Transit Custom uitgerust met een semi-onafhankelijke achterwielophanging. Die maakt niet alleen een verlaagde laadvloer mogelijk, maar tilt ook de stuurprecisie, het rijgedrag en de tractie naar een hoger niveau.

Laadvolume van de Transit Custom

De gesloten bestelwagen van de nieuwe Ford Transit Custom biedt een laadvolume van 5,8 tot 9,0 m3, een laadvermogen tot 1.435 kg en een maximale laadlengte van 3,45 meter dankzij de slimme doorlaadfunctie onder de passagiersstoelen. De Transit Custom is er verder met dubbele cabine en als Kombi, allemaal met keuze uit een standaard (L1) of verlengde (L2) wielbasis. Verder mag een geremde aanhanger tot 2,8 ton aan de trekhaak. Bij de automaat is dat 2,5 ton.

Uitgebreide telematica-functies

Met behulp van Ford Pro Telematics (gratis gedurende het eerste jaar) kunnen bedrijven volgen waar de Transit Custom rijdt, het verbruik bijhouden en de onderhoudsstatus inzien. Het systeem helpt ook bij het verlagen van brandstof- en onderhoudskosten door bijvoorbeeld spraakberichten te sturen aan de bestuurder bij bijvoorbeeld overmatig stationair draaien, hard remmen of accelereren en rijden zonder veiligheidsgordel. Telematics kan voertuigeigenaren ook real-time beveiligingswaarschuwingen sturen als het systeem diefstal, ongeoorloofd gebruik of activiteiten buiten de ingestelde werktijden detecteert.













Fors centraal touchscreen

Elke Ford Transit Custom is standaard uitgerust met een 13-inch touchscreen, dat voor optimaal gebruiksgemak licht naar de bestuurder toe is gedraaid. Via het beeldscherm is het nieuwste SYNC 4 communicatie- en informatiesysteem met ingebouwde modem te bedienen. Achter het stuurwiel zie je een 12-inch digitaal instrumentencluster.

Diesel, plug-in hybride en elektrisch

Ford levert de Transit Custom met keuze uit EcoBlue-dieselmotoren met vermogens van 110 pk, 136 pk en 170 pk. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard. De 136 pk en 170 pk sterke dieselmotoren zijn optioneel te combineren met een 8-traps automaat. Tevens zijn de versies met een automatische transmissie leverbaar met intelligente vierwielaandrijving. De nieuwe Ford Transit Custom Plug-in Hybrid combineert een 2,5-liter Atkinson-benzinemotor met een 11,8 kWh-batterij, goed voor een systeemvermogen van 233 pk en een volledig elektrische actieradius tot 54 km. Extra handig van de plug-in hybrideversie is de ProPower Onboard-functie om externe elektrische apparaten van stroom te voorzien via een 2,3 kW stroompunt. De volledig elektrische E-Transit Custom heeft een elektromotor van 136 pk, 218 pk of 286 pk. De actieradius bedraagt tot aan 325 km met volle batterij. De elektrische Transit heeft trouwens achterwielaandrijving en geen voorwielaandrijving zoals de diesels en de plug-in hybride.

Voor alle prijzen van de nieuwe Transit Custom verwijzen we naar ford.nl. Let op dat de prijslijst voor 2025 bij de dieselversies de prijs inclusief BPM en BTW laat zien. De gereden Transit Custom in de genoemde Limited-uitvoering komt dan op een totale prijs van meer dan 70.000 euro! Als bedrijf kun je natuurlijk wel de 21% btw daarvan afhalen.