Review – Ford Puma ST Powershift (2024), een mild-hybride ST!
Heerlijk scheurijzer, zo’n Ford Puma ST Powershift
De Ford Puma ST is al vaker te gast geweest op de redactie. En elke keer zijn we het unaniem eens: het is en blijft een heerlijk scheurijzer. Want met de aandrijflijn van de Fiesta ST is er weinig reden tot klagen. Een gretige driecilinder met een output van 147 kW (200 pk) en 320 Nm aan koppel en dan op verzoek ook nog uitgerust met een Limited Slip Differentieel. Tja, daar valt weinig tegenin te brengen. Snel door naar de Ford Puma ST Powershift.
Puma ST 1.0 EcoBoost Hybrid
Want jawel, er is nieuws rondom de Ford Puma ST. Er is een versie verschenen met automaat. Oh leuk, dus 200 pk met automaat? Nou, nee dus. De Puma ST 1.0 EcoBoost Hybrid heeft een andere aandrijflijn, maar dan ook echt helemaal anders. Voorin ligt een kleinere 1,0-liter driecilinder turbobenzinemotor, gekoppeld aan een zeventraps Powershift-automaat met dubbele koppeling.
48-volt mild-hybride technologie
Daar bovenop komt dan ook nog 48-volt mild-hybride technologie. Het mHEV-systeem zorgt voor snellere energieterugwinning, waardoor de 48-volt lithium-ionbatterij – geplaatst onder de stoel van de bijrijder – sneller kan worden opgeladen. De door een tandriem aangedreven geïntegreerde starter/generator (BISG) kan voor een langere boostperiode extra koppel leveren. Bovendien maakt de verhoogde energierecuperatie nog eens 10 pk elektrische ondersteuning van de BISG mogelijk om het piekvermogen te verhogen.
Een mild-hybride FORD PUMA ST? Hij bestaat! – REVIEW – AutoRAI TV
Driecilinder turbobenzinemotor voor Ford Puma ST Powershift
Door specifieke softwaretuning voor de direct ingespoten driecilinder turbobenzinemotor realiseert Ford een bijna 10 procent hoger piekvermogen ten opzichte van de 114 kW (155 pk) sterke 1,0-liter EcoBoost Hybrid-motor. Met een vermogen tot 125 kW (170 pk) bij 5.750 toeren per minuut en een koppel van 248 Nm bij 3.000 toeren per minuut, produceert de Puma ST Powershift precies twee keer zoveel vermogen per liter als een Focus ST170 uit 2002.
Actieve uitlaatkleptechnologie
De Ford Puma ST Powershift profiteert van dezelfde actieve uitlaatkleptechnologie als de Puma ST voor betere prestaties en een kenmerkend ST-motorgeluid bij acceleratie. De actieve uitlaatklep blijft gesloten in de Drive Modes Normal- en Eco voor alledaagse verfijning, maar gaat open in de Sport-modus om het sportieve geluid te versterken.
Fijn onderstel voor Ford Puma ST Powershift
Alle andere ingrediënten zijn gebleven, dus ook het fijne maar wel stevige onderstel van de Puma ST. En zo ook die fijne stuurinrichting. Hoewel, als je de rijstrookassistent aan laat staan, ervaar je continu een vervelende zwaarte rondom de middenstand. Gelukkig kan het systeem uit. Want dat systeem is een grote pretbederver. Zonder dit systeem voelt de stuurinrichting veel meer naturel, zoals de auto eigenlijk hoort te voelen.
Gemiddeld brandstofverbruik
Het gemiddelde brandstofverbruik valt ook alles mee. Over een afstand van bijna 140 kilometer – voornamelijk snelwegkilometers – haalden wij een gemiddeld brandstofverbruik van 5,5 l/100 km. Dat zijn keurige cijfers voor een sportieve cross-over! Uiteindelijk hebben we ongeveer 6,2 l/100 km gerealiseerd, gezien de performance echt niet slecht.
De verschillen in de line-up
Laten we eens kijken naar andere verschillen in de line-up van de Ford Puma ST. Te beginnen met de prijzen. De Ford Puma ST-X 1.0 EcoBoost Hybrid automaat met 125 kW (170 pk) is er vanaf 46.220 euro. De Ford Puma ST-X 1.5 EcoBoost met handgeschakelde zesbak en dus 147 kW (200 pk) is 5 euro goedkoper, te weten 46.215 euro. De automaatversie is dus een stukje duurder, maar echt noemenswaardig is dat niet.
Standaard zit een Puma ST behoorlijk rijk in de spullen. Je kan denken aan 19-inch lichtmetalen Magnetite-velgen met 225/40 R19 banden, Full LED koplampen met LED Signature dagrijverlichting, een B&O premium audio met 10 luidsprekers (inclusief subwoofer) en een contrasterend dak en spiegelkappen in zwart. Verder heeft het model elektrisch verwarmbare buitenspiegels, Ford Keyless Entry, een geluidswerende voorruit en overheerlijke Ford Performance-stoelen met perfecte zijdelingse steun.
Om het af te maken past Ford ook ST-instaplijsten, schijfremmen rondom met rode remklauwen, een sportstuurwiel en uitstapverlichting met ST projectie op het trottoir toe. Nee, echt behelpen is het echt niet met deze snelle Ford Puma.
Performance Pack, ook voor Ford Puma ST automaat?
De handbakversie van de Puma ST is te bestlelen met een zogeheten Performance Pack, bestande uit een Limited Slip Differentieel (LSD), Launch Control en Performance Shift Lights. Dit pakket kost 1.115 euro. Kleine kanttekening: dit pakket is niet (!) verkrijgbaar op de automaatversie. En dat is natuurlijk jammer. Want een auto met sper rijdt namelijk nog beter.
Bagageruimte
De bagageruimte is voor beide transmissieversies gelijk. Je hebt dus 456 liter bagageruimte of 1.216 liter als de achterbank neerklapt. Beide modellen hebben ook de Ford Megabox, een handig extra opbergvak van 30 centimeter diep onder de laadvloer van 81 liter (maximaal 70 kilogram). Met afwatering, zodat je er ook natte spullen in kunt plaatsen. Er past ook een plant in. Deze eigenschap is uniek voor de Puma.
Technische specs
ST-X 1.5 EcoBoost Handbak
- 147 kW (200 pk)
- 320 Nm
- Top: 220 km/u
- 0-100: 6,7 seconden
- Gewicht: 1.258 kg
- Geremd trekgewicht: 750 kilogram
- Gemiddeld verbruik: 6,6 l/100 km
ST-X 1.0 EcoBoost Powershift
- 125 kW (170 pk)
- 248 Nm
- Top: 210 km/u
- 0-100: 7,4 seconden
- Gewicht: 1.234 kg
- Geremd trekgewicht: 665 kilogram
- Gemiddeld verbruik: 6,0 l/100 km
Conclusie review Ford Puma ST Powershift
Tja, kiezen tussen een handbak of automaat had nog nooit zulke grote gevolgen. Want het is kiezen tussen twee aandrijflijnen. Kiezen tussen 170 pk/248 Nm of 200 pk/320 Nm. Maar ook kiezen tussen extra sportiviteit of juist meer comfort. Focus vooral op dat laatste. De Ford Puma ST Powershift biedt meer comfort ten opzichte van de handbak, terwijl de handbakversie meer indruk maakt met extra power en vooral extra veel koppel. In beide gevallen kies je voor rijplezier. In die zin stellen beide versies dus absoluut niet teleur. Wel een advies: wacht niet te lang. Want de dagen van de Ford Puma ST in Nederland lijken door steeds strengere milieu-eisen. Hoewel een snelle elektrische Ford Puma ons ook wel interessant lijkt.