Autonieuws Autotests Elektrisch

Review – Ford Explorer EV Extended Range RWD Premium (2025)

juli 24, 2025

Ford is zijn modelaanbod aan het herzien. Bekende namen zoals de Fiesta en Focus verdwijnen uit het aanbod en daarvoor in de plaats komen bekende namen uit het verleden weer terug. Denk maar aan de Puma, Capri of smaakmaker Bronco. Nadat een aantal jaar geleden ook de Amerikaanse Explorer weer officieel leverbaar werd in Europa, is er nu ook een Ford Explorer speciaal voor Europa. Hoe moeten we dat model plaatsen en wat heeft hij te bieden?

Wat is de positie van de Ford Explorer EV binnen het elektrische SUV-segment?

Het is geen geheim dat de Ford Explorer EV zijn techniek deelt met de Volkswagen ID.4. Toch moeten we de modellen niet als concurrenten zien, volgens Ford. De gedachte is dat de Ford Explorer, Volkswagen ID.4, Ford Capri en Volkswagen ID.5 elkaar precies aanvullen, in die volgorde van klein naar groot. Als je kijkt naar de afmetingen klopt dat ook wel ongeveer, maar in de praktijk zullen de modellen toch vooral in dezelfde vijver vissen…

Concurrenten van andere merken in dit segment zijn onder meer de Skoda Enyaq, Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Nissan Ariya, Toyota bZ4X, Renault Scenic en de Peugeot E-3008. Sommige modellen zijn iets ruimer, sportiever of juist meer gericht op comfort, maar qua prijs, aandrijflijn en formaat zitten ze allemaal in de buurt van de Ford Explorer EV.

Hoe groot is de Ford Explorer EV vanbinnen en vanbuiten?

Concreet is de Ford Explorer EV 4,47 meter lang, 1,87 meter breed en 1,63 meter hoog. De bagageruimte meet altijd 450 liter, ook als je kiest voor een grotere batterij en/of vierwielaandrijving. Met de achterbank plat groeit de ruimte naar 1.422 liter. Een frunk is er niet, of in ieder geval niet standaard. Optioneel levert Ford een soort opbergbak die je bovenin de ‘motorruimte’ kunt plaatsen. Handig voor de laadkabel, hoeft die niet los in de bagageruimte.










Welke motorvarianten zijn er?

Op dit moment is er keuze uit drie aandrijflijnen: Standard Range RWD, Extended Range RWD en Extended Range AWD. Het verschil zit hem in de eerste plaats in de batterijcapaciteit. De Standard Range beschikt over 52 kWh, de Extended Range over 77 of 79 kWh. Dat is de daadwerkelijk bruikbare capaciteit. Het andere verschil is het motorvermogen. Standaard heeft de Explorer EV een vermogen van 125 kW (170 pk). De Extended Range RDW heeft een krachtiger elektromotor met 210 kW (286 pk). De AWD heeft dankzij een extra elektromotor vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 250 kW (340 pk). Op de rijprestaties, de actieradius en het verbruik komen we later terug.

Hoe zwaar is de Ford Explorer EV en hoeveel mag hij trekken?

Afhankelijk van de uitvoering heeft de Ford Explorer EV een kentekengewicht van 1.908 tot 2.209 kg. Voor een EV van dit formaat is dat niet uitzonderlijk zwaar, maar een lichtgewicht is het ook niet. Het maximale geremde trekgewicht is voor de meeste uitvoeringen 1.000 kg, maar de AWD-versie mag 1.200 kg aan de haak slaan.

Wat kost de Ford Explorer EV in Nederland?

De drie aandrijflijnen zijn te combineren met drie uitrustingsniveaus. Het aanbod begint met de Style, alleen beschikbaar met Standard Range RWD, vanaf 38.950 euro. Upgraden naar de Select kost 43.850 euro, maar dan krijg je ook meteen de Extended Range. Vierwielaandrijving brengt de prijs op 51.850 euro.

De meest luxe versie is de Premium, die in combinatie met de Standard Range RWD leverbaar is vanaf 42.950 euro. Met Extended Range wordt dat 47.850 euro en vierwielaandrijving brengt de prijs op 55.850 euro.

Welke uitrusting krijg je bij de Ford Explorer EV?

De prijs kan dus snel oplopen, maar wat staat daar tegenover? Alles opnoemen gaat te ver, maar enkele highlights zijn 19-inch stalen velgen (met aerodynamische wieldoppen die lijken op lichtmetaal), full-led-verlichting, privacy glass, stoffen bekleding, tweezone automatische airco, een 5,3-inch digitaal instrumentarium en een 14,6-inch centraal display. Ook heb je standaard al bijna het hele pakket aan rijassistenten, inclusief Cross Traffic Alert met remingreep. Handig is dat het centrale scherm kantelbaar is: zo staat het altijd onder een voor jou prettige kijkhoek en heb je geen last van spiegelingen. Achter het scherm gaat een vergrendelbaar opbergvak schuil.

Uitrustingsniveau Select brengt vooral de Extended Range-aandrijflijn met zich mee, maar ook 19-inch lichtmetalen velgen en keyless entry. De Premium vult dat verder aan met onder andere 20-inch lichtmetaal, matrix-led-koplampen, stuurverwarming, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, stoelverwarming voorin, kunstlederen bekleding en een elektrisch bedienbare achterklep.

Zaken zoals de 360-gradencamera en het head-up display blijven altijd optioneel. Via de optielijst zijn de drie uitrustingsniveaus nog verder uit te breiden. Zie www.ford.nl voor het complete aanbod.



















Welke infotainment- en connectiviteitsopties zijn beschikbaar?

Standaard beschikt de Ford Explorer EV al over draadloos Apple CarPlay/Android Auto en spraakbediening. De DAB+-radio is gekoppeld aan een audiosysteem met zeven speakers en een in het dashboard verwerkte soundbar. Ook Ford Pass Connect met 4G-modem is inbegrepen, evenals ‘connected’ navigatie met EV-functies en over-the-air-updates. Kies je voor uitrustingsniveau Premium, dan komt hier nog een draadloze smartphone-lader en USB-C-aansluitingen achterin bij. Optioneel is dat ook voor de lagere niveaus verkrijgbaar. Optioneel vanaf de Select is een Bang & Olufsen Premium audiosysteem met tien speakers en subwoofer.

Wat is de actieradius en het verbruik?

De actieradius van de Ford Explorer EV varieert van 360 tot 602 km (WLTP), afhankelijk van de gekozen aandrijflijn en het uitrustingsniveau). Wij reden met de Extended Range RWD Premium, die volgens de WLTP-cyclus 576 km ver komt, met een verbruik van 15,2 kWh/100 km. Na een rit met vooral snelwegkilometers hebben we ook exact die waarde op de boordcomputer gehad, maar uiteindelijk sloten we de testweek af met een nog steeds nette waarde van 16,6 kWh/100 km. Dat zou nog steeds een actieradius van ruim 500 km betekenen.

Hoe snel kan de Ford Explorer EV opladen?

Voor alle drie de batterijversies geeft Ford een DC-snellaadtijd op van 25 tot 28 minuten, uitgaande van een laadsessie van 10 naar 80%. De grotere batterijcapaciteit van de Extended Range wordt namelijk gecompenseerd door een hoger snellaadvermogen: 185 kW. Vreemd genoeg hoort die waarde alleen bij de AWD en is de Extended Range RWD met 135 kW juist de ‘langzaamste’. In de daadwerkelijke laadtijd zou je daar niet veel van moeten merken.

Hoe zijn de prestaties en het rijgedrag van de Ford Explorer EV?

Afhankelijk van de uitvoering is de 100 km/u in 8,7 of slechts 5,3 seconden bereikt, met een topsnelheid van 160 tot 180 km/u. Allemaal prima waarden. Wij reden met de Extended Range RWD Premium, die de standaardsprint in 6,4 seconden zou moeten doen. Het belangrijkste is dat hij in de praktijk altijd voldoende krachtig aanvoelt en je nooit vermogen tekort komt. Tenzij je echt die 200 kg extra trekgewicht nodig hebt, zouden wij niet weten waarom je de duurdere AWD zou kiezen.

Overigens is de Ford Explorer EV niet zomaar een Volkswagen met een andere carrosserie. Ten opzichte van het VW-platform is de wielophanging aangepast. In goede Ford-traditie rijdt de Explorer daardoor wat steviger en scherper dan de Volkswagen. Voor een gezinsauto zou je misschien toch een wat zachtere demping willen, in ieder geval voor korte oneffenheden, maar de trouwe Ford-rijder zal het weten te waarderen.

Een leuk detail is de C-stijl. Vanbuiten heeft die een vorm die duidelijk is geïnspireerd op de grote Explorer, maar dat is optisch bedrog. Het is een patroon op een ‘gewone’ rechthoekige zijruit, zodat je van binnenuit toch goed zicht hebt schuin achter de auto. Een andere bijzonderheid is dat de draaicirkel van de Ford met 9,7 m merkbaar krapper is dan bij de Volkswagen. Hangt wel een beetje af van het uitrustingsniveau en bijbehorende wielmaat.







Conclusie: is de Ford Explorer EV het overwegen waard?

De Ford Explorer EV verlegt geen grenzen – de technische basis kennen we immers al een tijdje van Volkswagen – maar is wel een interessant totaalpakket. Een praktische interieur, een ruime actieradius en een niet al te hoge prijsklasse. Daarnaast weet hij de Volkswagen-basis goed te maskeren met een herkenbaar Ford-design en zelfs ook een (iets) strakker rijgedrag. Wat dat betreft ervaar je de Explorer EV echt als een Ford.