Review – Ford Capri (2024), is het de auto die je hoopt?
Een bekende naam
Capri, Mustang Mach-e… Oude namen van Ford zijn weer terug van weggeweest. Dit gebeurt onder de ‘hero nameplate’ strategie. Of de nieuwe varianten de voorvaders eer aan doen, laten we aan jou, maar het zou de nieuwe modellen wel wat karakter moeten geven.
Knipoog naar het verleden
Over karakter gesproken te hebben, hoe zien we de oude Capri terug in het nieuwe model? Vanaf de zijkant is het silhouet veranderd. De lange motorkap, rechte lijnen en de lage cabine van de oude coupé hebben plaats gemaakt voor een hoger en iets opgepropter uiterlijk, met vijf deuren en kortere overhang zowel voor als achter.
Toch zien we wel een beetje de Capri terug, met lange doorlopende lijnen vanaf de neus naar de raampartij. Het dak lijkt trouwens te zweven, door een zwarte A-stijl. Iets naar achteren valt de ronde C-stijl op, als regelrechte verwijzing naar de oude Capri. Het dak loopt vervolgens schuin naar beneden af, in tegenstelling tot bij de aanverwante Explorer.
Aan de voor- en achterkant is de naam voluit geschreven. Daar kun je dus niet omheen. De koplampen worden optisch verbonden door een zwarte balk, die we kennen als de ‘dogbone’ van vroeger. De iets ronde lampen vormen letterlijk knipogen naar de ooit ronde koplampen. Aan de achterkant worden de lampen met een soortgelijke zwarte balk optisch verbonden.
Grote gelijkenissen
De Capri leunt niet alleen op zijn voorvader. De samenwerking met Volkswagen biedt Ford de mogelijkheid om flink inkopen te doen bij het Duitse merk. Onder andere de platforms van de ID.4 en ID.5 worden gebruikt. Of dit het rijplezier ten goede komt, lees je verderop. Het is in ieder geval een interessant aspect, gezien Ford een goede reputatie heeft voor rijeigenschappen.
Vanbinnen heeft de Capri het meest weg van de Explorer EV. Het dashboard is hetzelfde, met het herkenbare opstaande Sync Move-scherm in het midden, two-tone kleurstelling, soundbar en afgevlakt stuurwiel. Het onderste spaakje van het stuur laat zien dat je in de Capri zit, met een metalen afwerking en gaten, zoals de oude dat ook ooit had.
Lekker onderweg
Met een grootte van 15-inch kan veel informatie worden getoond op het Sync Move-scherm. De lage positie maakt het makkelijk te bedienen. Mocht je trouwens de navigatie van de Capri zelf gebruiken, dan neemt de auto laadstops mee in het uitstippelen van de route. Ook pre-conditionering van de accu behoort tot de mogelijkheden.
Zo prettig als het systeem werkt, het betekent wel dat bijna alles digitaal geregeld dient te worden. De klimaatregeling heeft wel een vaste positie onderin het scherm. Het volume kun je instellen met een fysieke slider, maar die balanceert op het randje tussen ‘drukken’ en ‘touch’ en reageert niet altijd even lekker. Op het stuur treffen we eenzelfde vorm van bediening aan. Echte knoppen bedienen toch iets prettiger.
Mocht de zon trouwens irritant reflecteren op het scherm, dan kun je het tot 30 graden kantelen. Onder het scherm kun je spullen kwijt in de Private Locker. In de middentunnel treffen we nog eens een flinke opbergruimte aan van zeventien liter. Opladen van je telefoon kan draadloos of via twee USB-C-punten.
Voorin is het verder erg prettig vertoeven met standaard stoelverwarming, een massagefunctie op de bestuurdersstoel en ook een verwarmd stuurwiel, met dus dat retro spaakje. Toch zien we ook hier een beetje Volkswagen. Het bestuurdersdisplay heeft weliswaar andere graphics, maar is wel direct overgenomen, evenals de raambediening en de knoppen voor de verlichting. Niet dat we er wakker van liggen, maar door deze details ontbreekt het net een beetje aan een eigen ‘Capri-karakter’.
Extra ruimte
Achterin wordt het verschil met de Explorer duidelijk. De Capri is met een lengte van 4,67 meter zestien centimeter langer aan de achterkant en dat komt de bagageruimte ten goede. Deze begint bij 572 liter, dat is bijna 100 meer dan in de Explorer. Met de achterbank naar beneden beschik je over 1.400 liter bagageruimte. Overigens is de achterbank alleen in te klappen vanaf de stoelen zelf.
De daklijn van de Capri biedt genoeg hoofdruimte voor ons langste redactielid (1,97 meter). Daarentegen komen je knieën, zeker als je wat langer bent, wel een beetje hoog uit. Een typisch verschijnsel voor elektrische auto’s, vanwege de accu in de bodem. Voor de rest vinden we op de achterbank ook twee USB-C-oplaadpunten, ventilatie en een armsteun met bekerhouders.
Hoe rijdt hij?
Aan de basis van deze auto staat het platform van Volkswagen. Dat is voor Ford natuurlijk een lastig uitgangspunt. De engineers moesten zich toeleggen op de finetuning van bestaande onderdelen. Zo is de rijhoogte iets aangepast ten opzichte van de Explorer (-10 mm). Het resultaat? De Capri is een EV die goed meekomt. Je schiet vlot uit de startblokken en ook in de bochten voel je wat de auto doet, dus een beetje dynamisch rijden kan zeker. Je hebt de keuze uit een lichte mate van regeneratie en een iets zwaardere. Met die laatste ontstaat al snel een spel om soepel van de ene bocht naar de andere te duiken, zonder het rempedaal aan te hoeven raken.
Is het rijgedrag echter onderscheidend te noemen? Eigenlijk rijdt de Capri zoals veel andere EV’s en zal niet de boeken in gaan als een echte stuurmansauto. Om van een coupé-SUV een lekker sturende auto te maken, is natuurlijk een uitdaging. Wellicht komt Ford ooit nog met een sportievere variant die een meer uitgesproken rijbeleving biedt. Dat zou zelfs al aan de binnenkant kunnen. In de sportmodus heb je een iets scherpere respons op het gaspedaal en stuur, maar voor de rest zie je alleen een s-je in het scherm voor je. Andere graphics in een ‘Capri-modus’ en kunstmatige motorgeluiden zouden het fun-gehalte misschien goed doen.
Aandrijflijnen
In dit geval rijden we met de Standard Range AWD, het topmodel van de Capri met een vermogen van 250 kW (340 pk) en een koppel van 679 Nm. Deze beschikt over een batterijpakket van 79 kWh waarmee je volgens de WLTP-norm 592 kilometer ver zou moeten kunnen komen. Snelladen kan tot 185 kW. Even ‘bijtanken’ van 10% tot 80% acculading is in 26 minuten gepiept.
Daarnaast biedt Ford een Standard Range RWD en de Extended Range RWD. Die eerste heeft een 52 kWh accu en een vermogen van 125 kW (170 pk) en 310 Nm aan koppel. De actieradius is nog niet bekend, maar ga uit van grofweg 400 kilometer. Snelladen kan tot 115 kW. De Extended Range RWD beschikt over een 77 kWh accu en brengt een vermogen op van 210 kW (286 pk) en 545 Nm koppel. Snelladen kan tot 135 kW en de actieradius bedraagt 627 kilometer onder de meest gunstige omstandigheden.
Prijzen en uitvoeringen
De Ford Capri is iets duurder dan de Explorer, met een basisprijs van 43.350 euro tegenover 41.450 euro. De prijzen zijn afhankelijk van de gekozen uitvoering. Ford biedt drie verschillende aandrijflijnen aan en naast het basismodel de Capri Premium. Je profiteert hierin onder andere van een Bang & Olufsen-geluidssyteem, sfeerverlichting, 20-inch velgen (tegenover 19-inch als standaard), matrix-led-koplampen en een elektrisch bedienbare achterklep.
De Standard Range RWD begint bij 43.350 euro. Kies je hierbij voor de Capri Premium, dan betaal je 47.350 euro. Wie kiest voor de Extended Range RWD, betaalt 47.850 euro voor de basisversie, terwijl de Premium-variant 51.850 euro kost. Voor wie de voorkeur geeft aan vierwielaandrijving, is er de Extended Range AWD. Deze heeft een vanafprijs van 55.850 euro en kost 59.850 euro als Premium.
Optioneel kun je nog een trekhaak toevoegen, zodat je over maximaal 1.200 kg trekgewicht beschikt bij de AWD en 1.000 kg bij de RWD. Het panoramadak bied je naast een prettig hoeveelheid daglicht ook extra hoofdruimte en kost 1.100 euro. Standaard wordt de Capri geleverd in het uitgesproken Vivid Yellow. De andere vijf kleuren variëren in een meerprijs van 500 tot 1.200 euro.
Standaard beschikt de Capri over uiteenlopende systemen voor comfort en veiligheid. Denk aan een parkeercamera en -sensoren, dodehoeksensor, warmtepomp voor preconditionering en keyless entry. Je blijft daarnaast ook binnen de lijntjes met Lane Keeping Assist en Lane Departure Warning, welke ook in twee klikken uit te schakelen zijn – soms is dat wel zo lekker. De snelheidswaarschuwing is ook standaard aanwezig en uit te schakelen.
Een andere auto
De rijervaring zet toch aan het denken. Het is voor alledaags gebruik echt een fijne auto, maar niet de sportieveling die zijn voorvader is. De verwijzingen in het design aan de buitenkant zijn leuk. Het stuurspaakje mag er ook zijn, maar daar houdt het ook op. Had Ford niet veel meer uit deze auto kunnen halen?
De Capri bouwt voort op een klassieker, maar lijkt de ziel van de oude Capri achterwege te hebben gelaten. Juist dit had de auto veel meer een eigen karakter kunnen geven. Een beetje retro design had ook niet misstaan. Denk aan de nieuwe Renault 5, die uitgesproken lijkt op zijn voorvader. Ford had de Capri nog iets excentrieker kunnen maken. Dat is misschien de prijs die Ford betaald voor hun samenwerking met Volkswagen.
Conclusie
De nieuwe Ford Capri heeft veel om waar te maken. Of hij de naam Capri echt verdient, daarover zijn de meningen verdeeld. Als we dit aspect even achterwege laten, zien we een gedegen nieuwe EV voor Ford. De Capri biedt een acceptabele actieradius, veel praktische ruimte en een zeer complete standaarduitrusting. Ondanks de overeenkomsten met Volkswagen, staat hier toch echt een auto met een ander gezicht.