Autonieuws Autotests

Review – Ford Bronco Badlands (2024)

augustus 9, 2024

De nieuwe Ford Bronco is een waardige voortzetting van de oorspronkelijke modellijn, die liep van 1965 tot en met 1996. Toch zijn er wel een paar dingen anders. Zo is de Bronco geen SUV-versie van wat nu de F-150 zou zijn, maar deelt hij zijn technische basis met de kleinere Ranger (rijtest). De nieuwe Raptor is dan ook zelfs (ietsje) kleiner dan het laatste model uit de jaren ’90. De Bronco is ook een nadrukkelijke concurrent voor de Wrangler, die van oorsprong juist wat kleiner en spartaanser was. Beide modellijnen zijn als het ware naar elkaar toe gegroeid. Net als bij de Wrangler zijn dak en portieren bij de Bronco af- en uitneembaar en ligt de nadruk op offroad-prestaties. Een laatste overeenkomst met de Wrangler is het design met retro kenmerken, dat in het geval van de Bronco verwijst naar het eerste model uit 1966.










De Ford Bronco in Europa: modellen en uitvoeringen

Na de officiële aankondiging in 2022 is het dit jaar dan zo ver: de Bronco maakt officieel de oversteek naar Europa. Alleen niet in alle uitvoeringen. Te beginnen met de motoren. In Europa krijg je altijd de 246 kW (335 pk) en 563 Nm sterke 2,7-liter V6 met twee turbo’s, in combinatie met de inmiddels bekende tientrapsautomaat en vierwielaandrijving. In de VS staan ook een iets minder krachtige 2,3-liter viercilinder en een krachtiger 3,0-liter V6 op het menu. Ook is de viercilinder daar leverbaar met een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen (plus een kruipversnelling).

In Amerika is de Bronco leverbaar in zeven uitvoeringen die meer luxe, meer offroad-zaken of beide met zich meebrengen. Er is zelfs een heuse Raptor-uitvoering. Daar hoort die 3,0-liter V6 bij, met 312 kW (425 pk). Een rijtest met de technisch gerelateerde Ranger Raptor lees je hier. Het Europese aanbod voor de Bronco bestaat alleen uit de op offroad-gebruik gerichte Badlands en de wat meer geciviliseerde Outer Banks. Voor de liefhebber: ondanks de Europese typegoedkeuring mag de Bronco ook worden geleverd met kleine 18.2-kentekens. Vraag daar om bij de dealer, staat een stuk mooier dan die grote Europese platen.










Ford Bronco Badlands

Het is de Badlands die voor ons klaarstaat. We gaan hier niet de hele optielijst opdreunen, maar ga er vanuit dat je gewoon beschikt over alles dat je in een moderne middenklasser verwacht. Daarnaast zijn er allerlei offroad-uitrustingen, van banden met dik profiel tot bevestigingspunten voor extra offroad-accessoires.

De Bronco Badlands is ook voorzien van allerlei assistentiesystemen en rijmodi voor het rijden op verschillende soorten ondergrond. Die rijmodi worden treffend samengevat onder de noemer G.O.A.T. Modes, wat staat voor ‘Goes Over Any type of Terrain’. Als je het beter denkt te weten dan de systemen, kan je met fysieke knoppen op het dashboard ook nog naar eigen inzicht differentiëlen en stabilisatorstangen in- en uitschakelen. Optioneel is een systeem om je offroad-prestaties digitaal bij te houden en online te delen.













Afmetingen Ford Bronco

De Ford Bronco meet exact 4,8 meter in de lengte, ongeveer 1,9 meter in de breedte en ruim 1,9 meter in de hoogte. Met die hoogte kan hij gewoon in de meeste parkeergarages en de lengte en breedte zijn nog vrij gemiddeld te noemen. Hoewel die buitenmaten voor een deel zijn te danken aan de dikke bumpers en brede spatborden, is de Bronco vanbinnen best ruim te noemen. Op de achterbank hebben we bijvoorbeeld genoeg been- en vooral hoofdruimte. Wel is de zitpositie wat erg rechtop en voor langere ritten zou de zitting wellicht wat zachter mogen zijn.  Met een inhoud van 546 liter past er genoeg in de lekker vierkante bagageruimte.



















Even wennen, maar verrassend overzichtelijk

We gaan op pad. De eerste meters zijn even wennen. Je zit heel hoog, vergelijkbaar met een grote bestelbus. Het vraagt vooral enige gewenning om in te schatten hoe ver de stoeprand rechts van je verwijderd is. Die gewenning gaat echter snel. Bovendien is de carrosserie in andere opzichten juist verrassend overzichtelijk. Tenzij er lage objecten achter de auto staan, is achteruit inparkeren zonder behulp van de achteruitrijcamera prima te doen. Aan de voorkant vormen de bevestigingspunten voor offroad-accessoires, op de voorste hoeken van de spatborden, ook meteen een markeerpunt om de voorzijde te plaatsen.

Zeker op lage snelheden is de rijbeleving te vergelijken met die van een bedrijfswagen: je zit hoog, de krachtige motor en de transmissie doen hoorbaar hun werk en achterin rammelt iets. Het is niet de verfijning die we in een moderne auto gewend zijn, maar dat heeft juist wel wat. Op constante snelheid doet de motor overigens vrijwel onhoorbaar zijn werk. Wel nemen banden- en windgeluid dan weer toe, dat eerste mede te danken aan het diepe offroad-profiel. De vering is vrij stug op korte oneffenheden, maar lange worden goed weggewerkt. De Bronco laat zich bovendien gewoon best strak door bochten sturen en dat zien we bij offroaders nog wel eens anders.

Koppel, heel veel koppel

De V6 voelt niet zo krachtig aan als dat hij op papier is, maar de motor is qua karakter dan ook vooral gericht op het koppel. Dat is er in overvloed – op nat wegdek moet je zelfs bedacht zijn op gripverlies wanneer je in een bocht accelereert. Het maximale koppel wordt vrijgegeven bij zo’n 3.000 toeren en als je gewoon met het verkeer meerijdt kom je daar ook maar zelden boven. Op constante snelheid op de snelweg draait de motor vaak nog geen 2.000 toeren. Je zou bijna denken dat het een diesel is.

Praktijkverbruik Ford Bronco

Totdat je moet tanken. De Ford Bronco Badlands heeft een gemiddeld WLTP-verbruik van 10,2 l/100 km (1 op 9,8). Dat is ook bijna exact wat er aan het einde van de testweek op de boordcomputer staat. Ondanks een stukje offroaden. Verder hebben we gewoon rustig met het overige verkeer meegereden. Naar moderne maatstaven is hij dus niet heel zuinig, maar voor het soort auto valt het verbruik ons nog best mee.

Offroad met de Ford Bronco

Een stukje offroaden, ja. Natuurlijk willen we de Bronco Badlands graag ook even naast het asfalt uitproberen. Om praktische redenen komen we daarvoor niet verder dan een boerenpad tussen twee akkers, maar door recente regenbuien is dat wel een modderbaan met diepe sporen geworden. De Bronco is gebouwd om zwaardere omstandigheden aan te kunnen, maar de vierwielaandrijving, de grotere rijhoogte en het diepe bandenprofiel komen zeker van pas. Op de foto’s lijkt het nog mee te vallen, maar met een gewone auto rij je jezelf hier echt wel vast.

De Bronco baant zich moeiteloos een weg door moddergeulen waar je tot je enkels in kunt wegzakken. Diepe kuilen neemt hij alsof het verkeerdrempeltjes zijn. Het door ons bereden terrein is kinderspel voor de Bronco, maar we vermaken ons heerlijk met dit potje moddergooien. Later zoeken we ook nog wat zandpaden op in bosrijk gebied, maar dat vormt natuurlijk al helemaal geen uitdaging voor de Bronco.










Prijzen en concurrenten Ford Bronco

Tja, dan komen we bij een lastig punt: de prijs. Vóór belasting kost de Bronco in Nederland 64.301 euro, of 65.014 euro voor de geteste Badlands. De overheid maakt daar echter doodleuk respectievelijk 153.100 of 161.100 euro van. Concurrent Wrangler is vóór belasting duurder, maar komt dankzij de plug-in hybride aandrijflijn (rijtest) op ‘slechts’ 90.800 euro na belasting, of 94.100 voor de offroad-gerichte Rubicon. Zo komt de Bronco ineens tegenover heel andere concurrenten te staan, zoals de Land Rover Defender en Mercedes-Benz G-Klasse. Hoewel de prijzen daarvan nog niet bekend zijn, kan de nieuwe Toyota Land Cruiser waarschijnlijk ook in dit rijtje.

Conclusie

De vraag is of je de Land Rover en Mercedes-Benz (en Toyota?) als directe concurrenten moet zien. Het zijn ook SUV’s die hun offroad-karakter niet zijn verloren, maar ze zijn wel veel meer ‘gepolijst’ en bedoeld voor alledaags gebruik. De Bronco en Wrangler zijn juist wat minder verfijnd en bieden minder luxe aan boord. Ze zijn vooral gericht op plezier maken, het liefst buiten de gebaande paden, en spreken daarmee een andere doelgroep aan. Het blijft dus een strijd tussen de Bronco en Wrangler.

Op dit moment wint de Wrangler die strijd makkelijk met zijn lagere prijs, maar afgezien daarvan is het een erg lastige keuze. Als het gaat om uitrustingen, afmetingen en rijeigenschappen gaan beide gelijk op. Eigenlijk kies je gewoon welke van de twee je het leukste vind. Ga je voor de vertrouwde en zelfs wel sympathieke Wrangler of de Bronco met een wat imposanter uitstraling?

Ford Bronco Hybrid?

Er is trouwens hoop aan de horizon wat de Nederlandse prijzen van de Ford Bronco betreft. Het is al even een publiek geheim dat er een plug-in hybrideversie van de Bronco komt, naar verwachting voor modeljaar 2025. Ofwel de introductie zou nog ergens dit jaar moeten zijn, in de VS in ieder geval. Details zijn nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat de plug-in hybride aandrijflijn van de Ranger PHEV in de Bronco wordt gelepeld. Hoe dan ook zal het een hoop schelen voor het verbruik, de emissie en daarmee de bpm en de vanafprijs van de Bronco. Dan wordt hij pas écht interessant.

Ford Bronco Sport

De Bronco heeft trouwens ook een kleiner broertje: de Bronco Sport. Die is gebaseerd op de techniek van de Ford Kuga. Al sinds de introductie in 2020 vragen wij ons af waarom Ford de Bronco Sport niet ook in Europa levert. Een wat stoerder alternatief voor de Kuga zou naar ons idee best kunnen scoren. Gezien de Kuga-basis is ook de Bronco Sport bovendien eenvoudig te leveren als zuinige plug-in hybride. Dus Ford, als jullie meelezen…