Autonieuws Autotests

Review – Cupra Leon Sportstourer (2024) – Is hij eindelijk een échte Cupra?

juni 28, 2024

De evolutie van de Leon

Sinds de komst van modellen zoals de Born en Formentor, staat de Cupra Leon wat minder in de schijnwerpers. Terwijl de Born en Formentor een duidelijke eigen Cupra-identiteit hebben, werd de Leon nog vaak gezien als een Seat met wat sportieve accenten. Maar die tijd is voorbij. De Leon heeft een complete metamorfose ondergaan, zowel van buiten als van binnen. Het resultaat? Een Leon die weer een plek in de spotlight verdient.

Een strakke grijze Cupra Leon met Spaans kenteken rijdt op een bochtige weg omgeven door bomen.

Sharknose

De Cupra Leon is niet langer een Seat in vermomming. Zijn neus is voorzien van de nieuwe Cupra-designtaal, dat onlangs geïntroduceerd werd op de Cupra Tavascan, de volledig elektrische SUV van het merk. Zo zijn er gloednieuwe koplampen met een nieuwe vorm en een vernieuwd binnenwerk. De dagrijverlichting bestaat uit driehoekige elementen, een kenmerk dat sinds de Tavascan op alle nieuwe Cupra-modellen terugkomt. De nieuwe bumper heeft de vorm van een ‘sharknose’, met daarboven het Cupra-logo – dat niet meer in de grille zit – en een grote grille met ruime openingen voor optimale luchttoevoer naar de motor. Niemand zal nu nog twijfelen of het een Seat of een Cupra is.

Een close-up van de voorkant van een grijze Cupra Leon-auto met een Europees kenteken met de tekst "8033 MPN." De afbeelding toont het strakke ontwerp en de gedetailleerde grille van de auto.
Een close-up van de voorkant van een grijze Cupra Leon-auto met een Europees kenteken met de tekst “8033 MPN.” De afbeelding toont het strakke ontwerp en de gedetailleerde grille van de auto.

Verlicht logo

Uiteraard zijn er ook nieuwe kleuren. Je kunt wederom af-fabriek kiezen voor een matte afwerking. Zijspiegels met carbonafwerking en nieuwe velgen met koperafwerking dragen bij aan de dynamische look. De achterkant van de Leon is eveneens onder handen genomen, met nieuwe achterlichten die ook de driehoekige elementen hebben. De achterlichten zijn gedetailleerder en worden verbonden door een lichtbalk met een verlicht Cupra-logo, zodat je duidelijk kunt zien door wat je net bent ingehaald. De Leon is er wederom in twee smaken: hatchback of station (sportstourer).

Een matgrijze Cupra Leon hatchback met kenteken "8033 MPN" rijdt op een bochtige weg omzoomd door hoge bomen en groen gras.
Een matgrijze Cupra Leon hatchback met kenteken “8033 MPN” rijdt op een bochtige weg omzoomd door hoge bomen en groen gras.

Volkswagen Groep

Binnenin heeft de Cupra Leon ook een serieuze upgrade gekregen. Het nieuwe 12,9-inch infotainmentscherm, bekend uit andere Volkswagen Groep-modellen zoals de vernieuwde Golf, ID.4, en Skoda Enyaq en Superb, springt meteen in het oog. De software is overzichtelijker en de processor is twee keer zo snel, wat zorgt voor een vlotte en intuïtieve gebruikservaring. De temperatuur bedien je nog steeds via ‘sliders’ waar je met je vinger overheen moet ‘sliden’. Prima als je stilstaat, maar tijdens het rijden is het lastig om de perfecte temperatuur in te stellen. Gelukkig zijn de sliders nu verlicht, zodat je ook in het donker de temperatuur nét niet goed kunt instellen.

Het interieur van de Cupra Leon toont een strak, modern ontwerp met een digitaal dashboard, multifunctioneel stuurwiel, centraal touchscreen-display en comfortabele gestoffeerde stoelen.
Het interieur van de Cupra Leon toont een strak, modern ontwerp met een digitaal dashboard, multifunctioneel stuurwiel, centraal touchscreen-display en comfortabele gestoffeerde stoelen.

Betere materialen

In het interieur van de Cupra Leon kom je nieuwe, betere materialen tegen. Meer zachte oppervlakken en minder hard plastic. Premium willen we de Leon niet noemen, maar als we moeten kiezen tussen een Volkswagen, Seat of Cupra, springen we zonder aarzelen in de Cupra. Het sportstuur heeft twee knoppen: een startknop en één voor de Cupra-modus, waarmee je direct overschakelt naar de sport-stand. Er zijn nieuwe stoelen, die je stevig omhelzen zonder dat ze oncomfortabel zijn. Cupra is een modern en hip merk, dus uiteraard is er veel gerecyclede materiaal gebruikt in het interieur.

Binnenaanzicht van een moderne Cupra Leon met zwartleren stoelen, een middenconsole en een strak dashboardontwerp. De verlichting accentueert het minimalistische design en de hoogwaardige materialen.
Binnenaanzicht van een moderne Cupra Leon met zwartleren stoelen, een middenconsole en een strak dashboardontwerp.

Snel en zuinig

Onder de motorkap is er ook nieuws te melden. Zo zijn er nieuwe motoren. De meeste slaan ons land over; de mild-hybride, diesel en de smakelijke 2.0-liter ‘Golf R-motor’ met maximaal 333 pk zul je zelf uit het buitenland moeten importeren. In Nederland is de vernieuwde Cupra Leon alleen verkrijgbaar met plug-in hybride aandrijflijnen. Dat klinkt misschien meteen heel braaf en wellicht wat saai, maar maak je geen zorgen.

Standaard beschikt de vernieuwde Leon in Nederland al over 204 pk. Dat klinkt al een stuk leuker dan een 150 pk sterke mild-hybrid, nietwaar? Er staat ook een 272 pk sterke PHEV-Leon op de prijslijst. Beide versies gebruiken een 1.5 TSI-benzinemotor gekoppeld aan een 6-traps DSG-automaat en een elektromotor.

De elektromotor levert zo’n 115 pk, voldoende om al het werk alleen te doen. Dankzij het direct beschikbare koppel voelt de Leon in de elektrische modus niet traag aan. Dat is maar goed ook, want met de vernieuwde Leon kun je flink wat kilometers elektrisch rijden. Het accupakket is twee keer zo groot als in het vorige PHEV-model: 19,7 kWh. Hierdoor stijgt de volledig elektrische actieradius tot maximaal 125 kilometer.

Een zilveren Cupra Leon rijdt snel over een landelijke weg met wazige groene bomen en gras op de achtergrond.
Een groene Cupra Leon rijdt snel over een landelijke weg met wazige groene bomen en gras op de achtergrond.

Elektrisch rijden

Tijdens onze testrit geeft de boordcomputer een E-actieradius van 100 kilometer aan. Niet slecht voor een PHEV. In Nederland kun je dus bijna al je ritjes volledig emissieloos afleggen, tenzij je dagelijks tussen Groningen en Middelburg pendelt. Maar dan ben je in ieder geval de eerste 100 kilometer voordelig en stil op pad. Stijgt de benzineprijs weer eens naar recordhoogte en wil je zelfs op langere ritten zo min mogelijk benzine gebruiken, dan kun je de Leon snelladen. Dat lees je goed, de Leon kan snelladen, net als een volledig elektrische auto. Bij een snellader kan hij tot maximaal 50 kW aan. Binnen een half uur zit het accupakket weer op 80 procent. Dus tijdens een snelle hap bij een wegrestaurant kun je makkelijk wat extra kilometers scoren.

Een slanke Cupra Leon rijdt op een kronkelige landweg omringd door groene velden en bomen onder een heldere hemel.
Een slanke Cupra Leon rijdt op een kronkelige landweg omringd door groene velden en bomen onder een heldere hemel.

Hoe rijdt ‘ie?

Maar een Cupra koop je waarschijnlijk niet om zo zuinig en braaf mogelijk te rijden. Het merk zelf zegt dat ‘Racing part of our DNA’ is. Dat is misschien wat overdreven, want échte racemonsters maakt Cupra niet. Maar met 204 of 272 pk ben je zeker niet als laatste weg bij het stoplicht. Een 0-100-sprint duurt respectievelijk 7,5 of 7,1 seconden. Lekker vlot dus, maar door de opkomst van elektrische auto’s kun je het ook niet enorm indrukwekkend noemen. Het is snel zat, laten we het daar op houden.

Een grijze stationwagen met Spaans kenteken "8033 MPN" rijdt op een kronkelige weg omgeven door bomen en groen, die doet denken aan de strakke Cupra Leon die zich een weg baant door een groen landschap.
Een grijze stationwagen met Spaans kenteken “8033 MPN” rijdt op een kronkelige weg omgeven door bomen en groen, die doet denken aan de strakke Cupra Leon die zich een weg baant door een groen landschap.

De Leon is standaard voorzien van een adaptief onderstel, waarmee je met een druk op de knop de auto kunt transformeren van een comfortabele reisauto naar een sportieve rijmachine. Overdreven sportief wordt het nooit, daar is de besturing te wollig voor. Een uitje naar de Nürburgring moet dan ook niet meteen hoog op je verlanglijstje staan. Is dat erg? Nee, er zitten maar weinig mensen te wachten op een hardcore racer als daily driver. Bovendien zit er echt wel een scherp randje aan de vernieuwde Leon. Dankzij de optionele Brembo-remmerij kun je laat op de remmen en dankzij het direct beschikbare koppel van de elektromotor kun je snel uit een bocht accelereren en rap iemand inhalen. Een prima mix van comfort en pit, perfect voor dagelijks- én plezierritten.

Close-up van de linkervoorkant van een Cupra Leon, waarbij de nadruk ligt op het stuur met een opvallende koperkleurige afwerking en het omliggende spatbord.
Close-up van de linkervoorkant van een Cupra Leon, waarbij de nadruk ligt op het stuur met een opvallende koperkleurige afwerking en het omliggende spatbord.

Conclusie

Met zijn vernieuwde uiterlijk, geavanceerde technologie en PHEV-aandrijflijn, is de Leon eindelijk een volwaardig lid van de Cupra-familie. Wat ooit een sportief aangeklede Seat Leon was, is nu uitgegroeid tot een echt Cupra-model. De PHEV-aandrijflijn is perfect voor Nederlanders die hun dagelijkse ritjes zuinig willen afleggen en nog niet volledig elektrisch op vakantie willen of durven gaan. Een overdreven sportieve rijervaring moet je niet verwachten, maar de Leon heeft net genoeg ‘racing-DNA’ om zo nu en dan een glimlach op je gezicht te toveren.

Wat kost hij?

De vernieuwde Cupra Leon met 204 pk sterke PHEV-aandrijflijn is verkrijgbaar als hatchback voor 42.790 euro en als Sportstourer voor 43.990 euro. De 272 pk sterke Leon VZ Performance is er vanaf minimaal 47.790 euro. Voor de 272 pk serke Sportstourer ben je 1.200 euro meer kwijt.

Een grijze stationwagen, die doet denken aan een Cupra Leon, rijdt over een landelijke weg met wazig groen op de achtergrond.
Een grijze stationwagen, die doet denken aan een Cupra Leon, rijdt over een landelijke weg met wazig groen op de achtergrond.