Autonieuws Autotests

Review – BMW X3 M Competition (2022)

augustus 12, 2022

BMW X3 M

Voor ons gevoel was de X3 M alweer een tijdje onder ons, maar het M-model is pas sinds 2020 op de markt. Ook de extra pittige coupévariant – de X4 M – zag toen het levenslicht. BMW heeft nu de X3 onder het mes genomen. Niet alleen de reguliere X3, maar ook de M-versie. Het recept is bij de vernieuwde versies in de basis hetzelfde gebleven. Onder de motorkap ligt nog steeds de krachtigste drieliter die BMW ooit gemaakt heeft: de voortreffelijke S58-motor. Voor de échte nerds: de S58B30T0.

Zes-in-lijn

Het betreft hier geen V8 maar een zes-in-lijn, die voorzien is van twee turbo’s. Het blok is goed voor 480 pk en 600 Nm. Adequate, zouden ze bij BMW-dochteronderneming Rolls-Royce zeggen. Toch kun je nog een stapje verder gaan. Daarvoor moet je het M Competition Pack aanvinken op de optielijst. Het vermogen stijgt dan met 30 pk en 50 Newtonmeters naar 510 pk en 650 Nm.

Competition Pack

Andere leuke zaken die je krijgt bij het Competition-pack zijn de gigantische, gesmede 21-inch M-wielen. De grote hoeveelheid rubber die er omheen ligt zorgt niet alleen voor meer grip, maar de wielen zijn per stuk twee kilogram lichter dan de reguliere wielen. Verder heeft de Competition-versie veel hoogglanszwarte designelementen en een hoop M- en Competition-badges. Specifieke led-achterlichten met een donkere behuizing en M Sportstoelen met elektrisch verstelbare hoofdsteunen en een verlicht M-logo behoren ook tot de standaarduitrusting van het M Competition Pack. Voor al deze leuke spulletjes én het extra vermogen vraagt BMW 8.643 euro.

Wat kost een BMW X3 M?

Officiële cijfers hebben we niet, maar we gokken dat de meeste X3 M-kopers voor het M Competition-pakket kiezen. Waarom ook niet, als je toch al 136.657 euro uitgeeft aan een auto. Dat is wat BMW namelijk minimaal van je verlangt, als je een X3 M de showroom wil uitrijden. Voor de X4 M moet je minimaal 138.386 euro neerleggen.

Prestaties

Een flink bedrag dus, maar daar krijg je een flinke SUV voor terug en bovendien een zeer snelle SUV. In 4 seconden rond schiet de X3 M van stilstand naar 100 km/u. Met Competition Pack gaat de 0-100-sprint in 3,8 seconden. Afschuwelijk snel, voor een SUV. Nou ja, eigenlijk voor elke auto. Maar als je bijna 2.100 kilogram wegschiet, voelt het toch een tikkeltje absurd. Leuk, dat ook. Verdomd leuk.

Topsnelheid BMW X3 M Competition

De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Wil je nog harder, dan moet je wéér iets aanvinken op de optielijst: het M Driver’s Pack. Voor 2.616 euro schakelen de Duitsers de begrenzer uit en kun je doortrappen tot 285 km/u. Schakelen gaat altijd via een achtraps M Steptronic-automaat, die uiterst alert is en altijd het juiste verzet weet te vinden.

Brombeer

Het blok voldoet uiteraard aan de strengste milieunormen en dat betekent een hoop filters in het uitlaatsysteem die de uitstoot beperken, maar ook vaak de geluidsbeleving. Nog een reden om het Competition Pack aan te schaffen: de M-sportuitlaat die dan onder de X3 M doorloopt. Het geluid dat gepaard gaat met het in werking zetten van de 510 pk sterke krachtcentrale valt dan helemaal niet tegen.

Druk op de startknop en je hoort meteen dat je niet in een normale X3 zit. Het gegrom is diep en gemeen en terugschakelen en afremmen op de motor gaan gepaard met flinke klappen uit de uitlaat. Er is een kleppensysteem in de uitlaat aanwezig, dat het geluid naar wens dempt. Een functie die noodzakelijk is, als je niet iedere ochtend burenruzie wil uitlokken.

Lekker sturen

Maar gaat dat een beetje om bocht om, een hoge, zware SUV? Ja, best prima eigenlijk. Veel automakers – zoals BMW – zijn inmiddels experts in het bouwen van performance-SUV’s. Zo scherp en strak sturend als een M3 of M4 is haast onmogelijk met een SUV, maar de wegligging en het rijgedrag van de X3 M komt toch verdomd dicht in de buurt daarvan. Het resultaat is dat je eigen grens vaak de limiterende factor is achter het stuur. Het voelt niet natuurlijk om hard een bocht om te gaan in een SUV. Je hersenen zeggen dat het niet mogelijk is. Dankzij speciale dempers, torque vectoring, vierwielaandrijving, actieve rolstabilisatoren, een actief M-sperdifferentieel en een hele hoop rekenwerk van de boordcomputer, kan dat dus wel.

xDrive

Het vermogen gaat via het xDrive-systeem naar alle vier de wielen. De achterwielen ontvangen de meeste krachten, zoals het hoort bij een BMW.  Het M Active-differentieel kan het vermogen daarnaast nog verdelen over de rechter- en linkerkant, waardoor je nog harder de bocht om kunt gaan. Verstevigingen aan het onderstel, adaptieve schokdempers en grote stabilisatorstangen gaan overhellen in de bochten tegen.

Interieur BMW X3 M

In de vernieuwde X3 M krijg je voortaan standaard een volledig digitaal instrumentarium evenals een 12,3-inch infotainmentscherm. Een uitstekend audiosysteem van Harman Kardon is ook standaard aanwezig. Verder zijn er nieuwe afwerkingsmogelijkheden voor het interieur en de knoppen op het middenconsole komen nu overeen met de knoppen die je krijgt in de M3 en M4.

Andere zaken die nieuw zijn in het interieur zijn de BMW Intelligent Personal Assistant, waaraan je voortaan vriendelijk kunt vragen of de temperatuur van airconditioning wat hoger of lager kan. Ook kun je de persoonlijke assistent vragen om de ramen te openen of sluiten.

Fijne werkplek

Het interieur van de X3 M blijft een fijne, luxe werkplek vol met fraaie materialen en een hoog afwerkingsniveau. Uiteraard is de zeer sportieve X3 niet de meest comfortabele BMW die je kunt krijgen, maar zet de X3 M in Comfort-stand en je kunt er urenlang in verblijven. Het uitstekend ruimteaanbod voorin, riante bagageruimte (550 – 1.600 liter) en hoge instap maken de X3 M de ideale M3-vervanger voor mensen die uitgerust uit een sportauto willen stappen. Instappen in een reguliere X3 kan vanaf 68.191 euro.

Bekijk ook: