Autonieuws Autotests Fun

Review – Alpine A290 GTS (2025) – Hot hatch, maar dan elektrisch

mei 12, 2025

In principe biedt elektrificatie juist ook voor de sportieve rijder een aantal voordelen. Denk maar aan het direct beschikbare vermogen van een elektromotor, of het lage zwaartepunt dankzij de batterij. Aan de andere kant maakt die batterij de gehele auto ook een stuk zwaarder. Bovendien vind ik dat juist bij sportieve auto’s het motor- en uitlaatgeluid ook een belangrijk onderdeel is van de rijbeleving. Het schijnt dat de Alpine A290 ondanks zijn elektrische aandrijving ook de traditionele sportieve rijder weet te overtuigen. Dat wil ik graag eens ervaren.

Een goede basis

De basis van de Alpine A290 is alvast goed. Dat is namelijk de nieuwe Renault 5. Dat was al mijn persoonlijke auto van het jaar, voordat hij dat ook officieel werd. Ten eerste is hij erg leuk vormgegeven en vervolgens bleek het ook nog een van de fijnst rijdende EV’s op de markt te zijn. Dat belooft wat voor de A290.

De Alpine A290 onderscheidt zich niet alleen van de Renault door zijn merknaam. Zowel carrosserie als onderstel zijn door Alpine aangepakt en voorin ligt de krachtiger elektromotor uit de Megane E-Tech Electric. Afhankelijk van de uitvoering heb je 130 kW (180 pk) of 160 kW (220 pk) tot je beschikking. Dat de A290 als Alpine-model wordt gepositioneerd is dus niet (alleen maar) een kwestie van marketing, Alpine heeft er ook echt wel een bijdrage aan geleverd. In onze eerdere review gaan we nog wat dieper in op de Alpine en zijn uitrustingen, nu staat vooral de rijbeleving in de Nederlandse praktijk centraal.



















Aan boord van de Alpine A290

Achter het stuur blijkt dat de net iets te hoge zitpositie van de Renault 5 in de Alpine is gebleven. In de R5 geeft dat niet, maar in een hot hatch zou je eigenlijk lager willen zitten. Het went wel snel en stoort dan eigenlijk ook niet meer. Ook in het interieur is Alpine niet over één nacht ijs gegaan, met veel meer dan alleen wat sportievere aankleding. Zelfs de hele middenconsole is aangepast, met nu een soort middentunnel tussen de voorstoelen. Daar is ook de bediening van de transmissie (eigenlijk: rijrichting) naartoe verhuisd. Bij de Renault zit die aan de stuurkolom. Zo heb je ook vanbinnen een duidelijk andere beleving dan in de Renault.










Duidelijk sportieve insteek

Eenmaal onderweg is het aangepaste onderstel direct te merken. De Alpine A290 is duidelijk steviger geveerd dan de Renault 5. Oncomfortabel wordt het niet – wel wat stuiterig op bijvoorbeeld klinkerwegen – maar het is duidelijk dat een sportieve wegligging voorrang heeft op rijcomfort.

Ook merk je direct dat je meer vermogen tot je beschikking hebt. Ik rij overigens met de GTS, het topmodel dat dus ook de krachtigste motor heeft. Bij stevig optrekken merk je dat Alpine niet heeft geprobeerd om torque steer te onderdrukken, ofwel de aandrijfkrachten zijn voelbaar in het stuur. Wat mij betreft een pluspunt, want het zorgt voor een wat meer analoge rijbeleving.

Klassieke hot hatch rijbeleving?

Waar de ‘standaard’ Renault 5 al uitnodigt om leuke binnendoorweggetjes te nemen, geldt dat voor de Alpine nog veel meer. Bovendien hoef je geen hoogst illegale snelheden te halen om het leuk te hebben. Daardoor zijn er zelfs in het volle Noord-Holland nog diverse land- en dijkweggetjes te vinden waar je echt lol kunt hebben.

Pas écht leuk wordt het als je daarbij het ESP uitschakelt. Dan wordt de achterzijde namelijk speels. Dat zorgt er in de eerste plaats voor dat je de auto een beetje kunt ‘zetten’ bij het aanremmen van een snelle bocht. Laat je gas los in de bocht, dan kan de achterzijde zelfs net als vroeger echt los worden.

Gelukkig hoef je niet bang te zijn om achterwaarts de dijk af te vliegen – zoals de hot hatchbacks van weleer nog wel eens hun Waterloo vonden. Sterker nog, op droog asfalt moet je het bewust uitlokken, wil je de achterkant echt laten uitbreken. Disclaimer: doe dit alleen op plekken waar het verantwoord is en je de ruimte hebt. Als je de auto hebt leren kennen en weet wanneer hij gaat glijden, zorgt het voor een extra dosis speelplezier. Onder de juiste omstandigheden kan je zelfs een echte drift neerzetten, al duurt die uiteraard kort aangezien het een voorwielaandrijver is.

Alpine Driving Sound

Kortom, de Alpine A290 biedt een rijbeleving die opvallend dicht bij de traditionele hot hatch in de buurt komt. Maar ja, dan dat geluid… Daarvoor heeft Alpine de auto voorzien van de Alpine Driving Sound. Dat is een rijgeluid dat is “geïnspireerd op de A110” (met een vleugje ruimteschip). Dat geluid moet (alleen in het interieur) zorgen voor wat extra beleving.

Overtuigend? Mwa. Zelfs in meest luide modus moet je flink ‘gas’ geven om het op enig volume te horen. Verder doet het eerlijk gezegd niet direct aan de A110 denken en ook ‘schakelt’ het geluid niet. Laat staan dat hij lekker ploft en pruttelt bij gas los. Tja, de Alpine Driving Sound is beter dan stilte, maar het haalt het niet bij de soundtrack van een echte sportuitlaat.

Eerlijk is eerlijk: als je je uitleeft op een dijkweggetje mis je het geluid niet eens zo. Dan ligt de aandacht toch vooral op het leuke stuurwerk. Maar als je op rustiger tempo lekker aan het toeren bent door de omgeving, dan zou een begeleidend gegrom en gepruttel uit de uitlaat de beleving toch net wat meer ‘af’ maken.

Alpine-telemetrie

Zelfs het infotainment aan boord is door Alpine aangepast. Niet alleen de vormgeving van het digitale instrumentarium en de infotainment-menu’s is anders, ook de menu’s zelf. Een interessant speeltje is het telemetriemenu. Daarin kan je na afloop van een rit – of tijdens, maar dan moet je ook op de weg letten – precies zien hoe warm de banden, elektromotor en batterij zijn. Of hoeveel G-kracht je hebt gehaald in de bochten. Tenzij je een serieuze trackday doet niet nuttig, maar toch leuk om te weten.







Actieradius en verbruik Alpine A290

In de geteste uitvoering is de 52 kWh batterij goed voor een actieradius van 364 km, met een gemiddeld verbruik van 16,5 kWh/100 km. Dat is best zuinig, al gaat het om theoretische WLTP-waarden. Als je gewoon met de verkeersstroom meerijdt moet je aardig in de buurt kunnen komen van dat theoretische verbruik. Inclusief de sportieve ritjes komen wij na een week uit op een gemiddelde van 18,6 kWh per 100 kilometer en dat valt ons nog steeds wel mee.

Prijzen Alpine A290

Een sportversie is duurder dan het basismodel, dat is in het elektrische tijdperk niet anders. Afhankelijk van de uitvoering betaal je voor de Renault 5 op dit moment 27.990 tot 35.990 euro, plus eventuele opties. Voor de Alpine A290 betaal je minimaal 38.800 euro. Voor de krachtiger motor heb je minimaal de GT Premium nodig, leverbaar vanaf 42.000 euro. Als je dan toch voor de Alpine gaat in plaats van de Renault 5, zouden we die extra stap naar de krachtigste motor altijd nemen. Het topmodel is de GTS, die vanwege een iets rijkere uitrusting op 44.800 euro zit.

Voor een B-segment hatchback is de Alpine A290 dus aan de prijs, maar dat geldt voor iedere hot hatchback. Bedenk ook dat een vergelijkbare hot hatch met benzinemotor (vanwege de bpm) nog duurder zou zijn. Ter indicatie: een qua specificaties en prestaties vergelijkbare Mini Cooper JCW is leverbaar vanaf 49.990 euro en dan moet je nog aan de optielijst beginnen. Voor de volledigheid: de JCW Electric is iets krachtiger en leverbaar vanaf 43.990 euro.

Conclusie

Elektrische auto’s die indrukwekkend hard kunnen accelereren zijn er inmiddels genoeg. Elektrische auto’s die daarnaast ook nog fijn sturen, zijn er al een stuk minder. Elektrische auto’s die écht rijplezier bieden zijn op een hand te tellen. De Alpine A290 hoort daar echter zeker bij. Hij nodigt om eens de route binnendoor te nemen en biedt daarbij ook veel plezier. Het is misschien wel het leukste soort sportiviteit: zeker met ESP uit is hij ook bij ‘normale’ snelheden al erg leuk, een weg met bochtjes is voldoende. En als je dan eens echt de ruimte hebt om te spelen…

Behalve dan qua geluid biedt hij echt de traditionele hot hatch rijbeleving. Hij laat zien dat een volledig elektrische toekomst echt niet saai hoeft te zijn. Dat Alpine met de A290 voor het eerst een Auto van het Jaar in huis heeft, is wat mij betreft volkomen terecht.