Autotests

Review – Alfa Romeo Giulia & Stelvio (2023): Fun, maar ook vernieuwend?

maart 30, 2023

Bij Alfa Romeo is de associatie met ‘La Dolce Vita’ al snel gelegd: een Italiaans zonnetje, prachtige stuurmanswegen door de heuvels van Toscane en heerlijk eten. Dat laatste is uiteraard wél aanwezig, laat dat maar aan Alfa Romeo over, maar voor het overige is de associatie met Italië op deze stormachtige woensdagmiddag ver te zoeken aan het IJ in Amsterdam. De Alfa Romeo Giulia en Stelvio die we gaan rijden, hebben dan weer wél allemaal een Italiaans kenteken. Met name aan de voorkant ziet het kleinere witte plaatje er een stuk beter uit dan zo’n grote gele Nederlandse nummerplaat.

Alfa Romeo Giulia & Stelvio (2023) – Fun, maar ook vernieuwend? – AutoRAI TV

Eerst kijken, dan lezen? Bekijk onze video van de vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Stelvio op YouTube!

Led-koplampen geïnspireerd door het verleden

De voorkant is meteen het voornaamste herkenningspunt van de vernieuwde Giulia en Stelvio. De nieuwe indeling van de koplampen is namelijk niet te missen. De vorm van de behuizing bleef hetzelfde, maar in iedere koplamp zitten voortaan drie C-vormige lichtelementen. Die ‘3+3-layout’ grijpt volgens Alfa Romeo terug op onder meer de iconische SZ en het Proteo-studiemodel. Wij herkennen er ook een vleugje Tonale en 159 in. De adaptieve led-koplampen zijn altijd standaard aanwezig op zowel de Giulia als de Stelvio, welk uitrustingsniveau je ook kiest.

Aan de achterkant bleef de indeling van de verlichting voor beide modellen hetzelfde, maar veranderde Alfa Romeo alleen de kleur van het glas. De achterlichten van de Giulia hebben vanaf 2023 donkerder rookglas, terwijl het glas van de Stelvio voortaan juist transparant is. Qua bumperwerk zegt Alfa Romeo dat er een nieuwe grille op de Giulia en Stelvio zit, maar in de praktijk is die grotendeels hetzelfde als voorheen. De grootste verandering is dat mistlampen in de voorbumper nu niet langer meer leverbaar zijn.

Digitaal, maar ook weer niet

In het interieur van de Giulia en Stelvio gaat Alfa Romeo op dezelfde toer verder als het exterieur. Lees: het is vooral een feest van herkenbaarheid. Als we instappen, begroet een geheel nieuw digitaal instrumentarium ons met een uitsnede van het front van de Giulia of Stelvio. Dat digitale instrumentarium bevindt zich in het oorspronkelijke tellerhuis, waardoor de twee ‘kokers’ voor de toerenteller en snelheidsmeter behouden zijn gebleven. Het nieuwe instrumentenpaneel is 12,3-inch groot en biedt verschillende opties voor de layout. Met name de retro tellers vallen bij ons in de smaak. Een leuk detail daarbij is dat de getallen 220, 240 en 260 op de snelheidsmeter omgekeerd staan ten opzichte van de rest van de cijfers om ze beter leesbaar te maken.

De tellers in de oude stijl. Let op de 220, 240 en 260!

Kijken we naar de rest van het interieur van zowel de Giulia als de Stelvio, dan is alles vooral bij het bekende gebleven. Wel voegde Alfa Romeo over-the-air updates en een NFT (non-fungible token) toe. In die NFT kan belangrijke voertuiginformatie worden opgeslagen. Het infotainmentsysteem is niet van de meest moderne soort, zeker vergeleken met de systemen van BMW, Mercedes-Benz en Audi. Apple CarPlay en Android Auto zijn gelukkig wel standaard aanwezig in de Giulia en Stelvio.







Alfa Romeo Giulia en Stelvio: de rijbeleving

Het blijft toch altijd een bijzonder fenomeen bij het merk Alfa Romeo. Stap in de Giulia of Stelvio en het fraaie leer, de goede afwerking en de grote flippers achter het stuurwiel bezorgen je een speciaal gevoel. Via de startknop op het stuur starten we de bekende 280 pk sterke 2.0 viercilinder, die direct van zich laat horen met een rauwe grom en een krachtige stationaire roffel.

We beginnen de dag in de Stelvio. Het liefst willen we zo snel mogelijk het stadscentrum van Amsterdam uit om te voelen hoe het zit met het sportieve karakter van de SUV. De route die Alfa Romeo had uitgezet, voerde ons echter dwars door de PC Hooftstraat. In de stad laat de Stelvio zich makkelijk temmen, maar daar wil je natuurlijk niet echt zijn met een auto die vooral gericht is op het bieden van rijplezier.

Gelukkig laten een paar goede doordraaiers op de snelweg en een klein dijkweggetje ons weer zien hoe geweldig het Giorgio-platform van Alfa Romeo is. De Stelvio is waarschijnlijk de best rijdende SUV die je op dit moment kunt kopen. Hij stuurt messcherp en in de bochten ligt de auto haast compleet waterpas, zo uitgebalanceerd voelt hij aan. Daarnaast vormt de viercilinder een fijne combinatie met de achttrapsautomaat van ZF. In de automatische stand schakelt de bak haast onmerkbaar en als je aan de slag gaat met de flippers reageert de bak lekker snel, waarbij je in de rijmodus ‘Dynamic’ de overgangen van het schakelen juist weer meer voelt. Je kunt eindeloos blijven spelen met de flippers.

Nog wel van deze tijd?

Alfa Romeo sleutelde bij de facelift overigens niet aan de techniek van zowel de Stelvio als de Giulia. Wanneer we ’s middags in die laatste stappen en wegrijden, komen we tot dezelfde conclusie als bij de Stelvio: wat rijdt dit ongelofelijk goed. De Giulia heeft uiteraard een nog lager zwaartepunt dan de Stelvio en voelt om die reden nog sportiever aan. Je kunt bochten echt aanvallen en dankzij de vierwielaandrijving en het mechanische sperdifferentieel op de achteras is de sedan niet van zijn stuk te krijgen. Aanremmen voor een bocht, drie keer terugschakelen met de linker flipper, insturen en weer vol op het gas. Er zijn buiten de echt sportieve topmodellen haast geen moderne auto’s meer die deze mate van fun bieden.

Tegelijkertijd rijst bij ons de vraag of de Giulia en Stelvio wel voldoende zijn meegegaan met hun tijd. Beide auto’s hebben geen vorm van hybride ondersteuning en het rijden met alleen een benzinemotor doet vandaag de dag heerlijk traditioneel aan. Maar misschien kon Alfa Romeo ook niet anders. Het Giorgio-platform biedt volgens het merk geen ruimte voor een vorm van elektrificatie, dus de stap van een (plug-in) hybride slaan de Italianen nadrukkelijk over. In plaats daarvan krijgen beide modellen in de toekomst volledig elektrische opvolgers.

Afgestraft door de fiscus

De vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Stelvio zijn door dat gebrek aan hybride ondersteuning in Nederland niet bepaald koopjes. Alfa Romeo dunde de prijslijst van beide modellen behoorlijk uit en levert alleen nog de genoemde 280 pk sterke benzinemotor en een 210 pk sterke 2.2 JTDM-dieselmotor. Verder zijn een vierwielaandrijving en de achttrapsautomaat allebei een verplicht nummer. De prijslijst van de Giulia begint bij 65.000 euro, de Stelvio komt op minimaal 76.150 euro.

In het geval van de Giulia krijg je voor de vanafprijs de benzinemotor in de Sprint-uitvoering, bij de Stelvio is dat de dieselmotor. Ook dunde Alfa Romeo de beschikbare uitvoeringen uit. De instapversie ‘Super’ verdween voor zowel de Giulia als de Stelvio van de prijslijst, gebleven zijn de ‘Sprint’, ‘Ti’ en ‘Veloce’. Standaard heeft de Sprint al onder meer de led-koplampen en -achterlichten, alle infotainment, parkeersensoren voor en achter, keyless entry en adaptieve cruise control aan boord. De ‘Competizione’ is een extra dikke introductieversie met onder meer een speciale matte kleur, 21-inch wielen, een Harman Kardon-audiosysteem en Competizione-badges. Daar betaal je dan ook een vrij pittige meerprijs voor.

Prijzen Alfa Romeo Giulia

Motor Uitvoering Prijs in euro’s
2.0 GME 280 AWD AT8 Sprint 65.000
2.0 GME 280 AWD AT8 Ti 67.500
2.0 GME 280 AWD AT8 Veloce 72.000
2.0 GME 280 AWD AT8 Competizione 76.000
2.2 JTDM 210 AWD AT8 Ti 66.500
2.2 JTDM 210 AWD AT8 Veloce 69.000

Prijzen Alfa Romeo Stelvio

Motor Uitvoering Prijs in euro’s
2.0 GME 280 AWD AT8 Sprint 79.300
2.0 GME 280 AWD AT8 Ti 81.800
2.0 GME 280 AWD AT8 Veloce 84.300
2.0 GME 280 AWD AT8 Competizione 90.300
2.2 JTDM 210 AWD AT8 Ti 76.150
2.2 JTDM 210 AWD AT8 Veloce 78.650

Conclusie Alfa Romeo Giulia en Stelvio

De vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Stelvio zijn om te rijden fantastisch, maar dat waren ze voor de facelift ook al. De vernieuwingen die Alfa Romeo heeft doorgevoerd zijn helaas niet genoeg om de Giulia en Stelvio weer echt bij de tijd te brengen, maar tegelijkertijd is het verfrissend om te zien dat een merk het plezier van het autorijden nog zo hoog in het vaandel heeft staan. Het gebrek aan hybride ondersteuning en het schrappen van de minder krachtige motoriseringen maakt helaas wel dat de vanafprijs van zowel de Giulia als de Stelvio in Nederland een stuk hoger ligt dan die van de concurrentie.

Moet je dan nog opteren voor de gefacelifte Giulia en Stelvio? Als je al een Giulia of Stelvio hebt, voegt het vrij weinig toe om te gaan voor de facelift. Maar ben je in de markt voor een echte rijdersauto, dan kan je niet om de Alfa Romeo’s heen. Ze vormen een onderscheidend alternatief voor de modellen van bijvoorbeeld BMW, maar bieden minstens net zo veel – zo niet meer – rijplezier.