Autonieuws

Renault Emblème: 1.000 km rijden zonder laden

oktober 4, 2024

Koolstofreductie

Renault presenteert met de Emblème een conceptauto die laat zien hoe een auto van de toekomst de uitstoot van CO2 flink kan verlagen. Het doel is om de uitstoot over de hele levenscyclus van de auto met 90% te verminderen ten opzichte van vergelijkbare auto’s van nu. Deze auto maakt deel uit van Renault’s grotere plannen om in 2040 in Europa en in 2050 wereldwijd volledig CO2-neutraal te zijn.

Combinatie van batterijen en waterstof

De Emblème is een volledig elektrische auto, maar wat hem anders maakt is de toevoeging van een waterstof-brandstofcel. Voor de dagelijkse ritten gebruik je een 40 kWh-batterij, vergelijkbaar met die van andere elektrische auto’s. Maar wanneer je langere afstanden rijdt, bijvoorbeeld op vakantie, zorgt de waterstof-brandstofcel voor extra energie. Zo kun je tot wel 1.000 kilometer rijden zonder lang te moeten opladen. Je hoeft in dat geval alleen twee keer waterstof te tanken en dat duurt slechts enkele minuten.

Aandacht voor aerodynamica

Het design van de Emblème is erop gericht om de auto zo efficiënt mogelijk te maken. Zo zijn de buitenspiegels vervangen door camera’s om de luchtweerstand te verminderen. Ook is de onderkant van de auto helemaal vlak. Het resultaat is een auto met een lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,25.

Focus op duurzaamheid

Bij het ontwerpen van de Emblème heeft Renault veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De auto is gemaakt van gerecyclede materialen en het productieproces draait volledig op hernieuwbare energie. Ook is gekeken naar het hergebruiken van onderdelen. Met een gewicht van 1.750 kilogram, inclusief batterijen, is de Emblème lichter dan veel andere elektrische auto’s. Dit betekent dat hij minder energie verbruikt, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Geen seriemodel

De Emblème blijft vooralsnog een conceptauto en geeft een indicatie van de richting die Renault wil inslaan op het gebied van emissievrije mobiliteit. De auto wordt getoond op de Autosalon van Parijs 2024. Hoewel hij niet meteen op de markt komt, geeft de Emblème een goed beeld van hoe Renault denkt over milieuvriendelijke auto’s en de overgang naar een toekomst met minder uitstoot.