Autonieuws Autotests

Renault 5 (2025) Review – Dé megahit van 2025?

oktober 21, 2024

Herkenbaar

Je hoeft geen autokenner te zijn om te zien dat de nieuwe Renault 5 een ode is aan het origineel uit de jaren ’70, maar dan met een flinke dosis moderniteit. Vanaf elke hoek roept deze auto herinneringen op aan zijn iconische voorgangers. De aflopende motorkap met zijn hoekige koplampen, het bijna piramidevormige silhouet en de slanke achterlichten zijn directe verwijzingen naar het verleden.

Toch is dit geen pure retro-auto: moderne elementen zijn volop aanwezig. Een opvallend detail is de laadindicator op de motorkap, verwerkt in de vorm van het getal 5. Hiermee zie je in één oogopslag hoe vol de accu is. Een subtiele, maar slimme verwijzing naar de luchtinlaat van de eerste generatie Renault 5. Nodig? Niet per se, maar het is absoluut een gave eyecatcher.

Nog zo’n teken van moderniteit zijn de wielen. Standaard staat de Renault 5 op flinke 18-inch wielen. In de jaren ’70 was je al het mannetje met 14-inch. Aan de achterkant zijn de langgerekte achterlichten een dikke knipoog naar het oorspronkelijke model. Er zit zelfs een (nep)luchtrooster naast, een verwijzing naar de Renault 5 Turbo.

Compact

Ondanks zijn compacte afmetingen van 3,92 meter, wat hem net iets korter maakt dan een Renault Clio, heeft Renault slim gebruik gemaakt van de ruimte. De wielen staan helemaal op de hoeken van de auto, waardoor het interieur redelijk ruim is voor een auto van deze grootte. De bagageruimte is niet riant maar biedt met 326 liter genoeg plek voor dagelijkse boodschappen of wat kleine koffers en weekendtassen. Achterin is er voldoende ruimte voor twee, misschien drie kinderen, maar volwassenen hebben er weinig te zoeken. Zoek je meer ruimte? Kijk dan naar de nieuwe Renault 4, de grotere broer van de 5.

Interieur: retro meets tech

Binnenin de nieuwe Renault 5 worden klassieke stijlelementen gecombineerd met moderne technologie. Renault kiest voor hoogwaardige materialen in het interieur, wat een aangename verrassing is voor een auto in deze klasse, waarin vaak gekozen wordt voor goedkoper aanvoelend plastic. Ook het dashboard heeft speelse details die doen denken aan het interieur van de originele Renault 5. Denk aan de bekleding boven het dashboardkastje en de stoelen zijn een eigentijdse interpretatie van de stoelen uit de Renault 5 Turbo. Ze zitten heerlijk en bieden dankzij dikke wangen tevens veel zijdelingse steun.

Voor je neus vind je niet één, maar twee grote schermen. Het infotainmentsysteem draait op Google-software, wat betekent dat je toegang hebt tot Google Maps en Waze. Navigeren gaat hierdoor net zo makkelijk als op je smartphone. Via de Google Play Store kun je allerlei andere apps downloaden, zoals Spotify. Ook hier scoort de Renault 5 flink punten, want dit systeem steekt met kop en schouders boven veel andere systemen uit, zelfs die in auto’s die aanzienlijk duurder zijn.

Elektropower

Als het op prestaties aankomt, biedt de nieuwe Renault 5 een keuze uit twee aandrijflijnen. Je kunt kiezen uit een 40 kWh- of een 52 kWh-batterij, waarmee je respectievelijk 300 en 400 kilometer kunt rijden op een volle lading. Afhankelijk van de batterij die je kiest, krijg je een vermogen van 95 of 120 pk bij de kleinere batterij, en 150 pk bij de grotere. Voor wie op zoek is naar wat meer pit, is er de Alpine A290-variant, die vermogens biedt van 180 tot zelfs 220 pk. De Alpine sprint in 6,4 seconden naar de 100 km/u, terwijl de ‘normale’ Renault 5 minimaal 8 seconden nodig heeft.

Snelladen Renault 5

De 40 kWh-versie kan met 80 kW snelladen, en de 52 kWh-versie met maximaal 100 kW. Geen uitzonderlijke prestaties, maar wel gebruikelijk in dit segment. Verder is de nieuwe Renault 5 ook uitgerust met bidirectioneel laden. Dat houdt in dat je de stroom ook kunt gebruiken om apparaten van stroom te voorzien of zelfs energie terug te leveren aan het net.

Hoe rijdt hij?

De nieuwe Renault 5 rijdt eigenlijk precies zoals hij eruitziet: lekker speels en vol plezier. Dat heeft hij vooral te danken aan de multilink achteras – ja, een woord waar je je vrienden mee kunt imponeren op feestjes. Hierdoor kunnen de achterwielen onafhankelijk van elkaar bewegen. Het is best bijzonder voor een auto in dit segment en het maakt een wereld van verschil. Bij normaal rijden is de Renault 5 comfortabel en ga je soepel over drempels zonder gehobbel. Maar, duw je je voet wat dieper in het gaspedaal en ga je een stevig potje sturen, dan blijft hij verrassend stabiel. Vooral dankzij die achteras voelt hij zich prima thuis bij hogere snelheden en houdt hij zich goed in de bochten. Kortom, rijden met de Renault 5 is net zo leuk als hij eruitziet – misschien zelfs nog leuker!

Conclusie: de Renault 5 gaat een dikke hit worden

Renault heeft met de nieuwe Renault 5 een briljante balans gevonden tussen nostalgie en innovatie. De auto grijpt terug naar het verleden, maar biedt tegelijkertijd alles wat je van een moderne elektrische auto mag verwachten. Hij rijdt soepel, ziet er fantastisch uit – vanbinnen en vanbuiten – en biedt betere tech dan de gemiddelde dure Duitse sedan. Een auto dus om elke autoliefhebber enthousiast te maken. Zelfs de meest sceptische EV-haters zullen na een ritje met de Renault 5 veranderen in EV-fans.

Prijzen: welke versie moet je hebben?

Welke versie moet je kiezen? Simpel: sla de instapper over. De Evolution met de kleine 40 kWh-batterij en 95 pk klinkt misschien aantrekkelijk met zijn prijs van 24.990 euro, maar het is eigenlijk een lokkertje om je de showroom in te krijgen. Deze versie kan namelijk niet snelladen, wat behoorlijk onhandig is. Ga in plaats daarvan minimaal voor de Evolution met 40 kWh én 120 pk. Deze kan wél snelladen en is er vanaf 27.990 euro. Renault kan deze versie in 2024 nog leveren, waardoor je als particulier 3.000 euro subsidie kunt ontvangen. Dat betekent dat je alsnog voor minder dan 25.000 euro een Renault 5 rijdt. Wees er dan wel snel bij, want de SEPP-subsidieregeling stopt in 2025. Heb je wat meer budget? Kies dan voor 32.990 euro voor Renault 5 met de grote 52-kWh batterij, zodat je een royale actieradius hebt en dus wat meer vrijheid op de weg.

In de video hieronder vertellen we je meer over de nieuwe Renault 5.