Achtergrond

RAI Vereniging waarschuwt: Mobiliteit dreigt onbetaalbaar te worden door kabinetsplannen

september 18, 2024

Autogebruiker betaalt de prijs

In de nieuwste begroting van het kabinet wordt duidelijk dat de Nederlandse automobilist fors moet bijdragen aan de schatkist. Het kabinet wil maar liefst 19,3 miljard euro ophalen door belastingen op auto’s en brandstof te verhogen. Voorzitter Frits van Bruggen snapt dat er geld binnen moet komen, maar plaatst kanttekeningen bij de manier waarop. “De lasten blijven stijgen en de prijs voor mobiliteit is inmiddels voor veel mensen te hoog,” zegt hij. Onderzoek wijst uit dat één op de tien Nederlanders de kosten voor een auto niet meer kan dragen, wat vooral mensen met een lager inkomen raakt.

Mobiliteit is essentieel voor vrijheid

Van Bruggen benadrukt dat mobiliteit veel meer is dan alleen het bezitten van een auto. Het gaat om de vrijheid om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. “Of het nu gaat om naar je werk reizen, een ziek familielid bezoeken of simpelweg je hobby’s kunnen uitoefenen, mobiliteit is een basisbehoefte,” stelt hij. De RAI Vereniging vindt dat deze vrijheid niet alleen gewaarborgd moet worden voor mensen met een dikke portemonnee. Daarom pleiten ze voor betaalbare oplossingen zoals elektrische scooters en bedrijfswagens en meer ondersteuning voor alternatieve vervoersmiddelen zoals leasefietsen.

Elektrische rijders de klos

Niet alleen de kosten voor traditionele auto’s lopen op, ook bestuurders van elektrische auto’s krijgen de rekening gepresenteerd. Het kabinet gaat de belastingvoordelen voor elektrische voertuigen afbouwen, wat volgens Van Bruggen niet alleen de portemonnee raakt, maar ook het klimaat. “We zien nu al dat de verkoop van elektrische auto’s afneemt. Als de overheid ook nog eens gaat bezuinigen op stimuleringsmaatregelen, wordt het alleen maar moeilijker om de klimaatdoelen te halen.”

Verkeersveiligheid lijkt bijzaak

Ook op het gebied van verkeersveiligheid klinken er zorgen. Volgens de RAI Vereniging investeert het kabinet onvoldoende in maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. “Er wordt wel iets gezegd over mogelijke maatregelen, maar daar blijft het bij. De verkeersveiligheid zou veel hoger op de agenda moeten staan,” aldus Van Bruggen. Hij benadrukt het belang van strikte handhaving om verkeersovertredingen tegen te gaan.

Zero-emissiezones

Vanaf 2025 krijgen gemeenten de mogelijkheid om zero-emissiezones in te voeren, maar het kabinet stelt nu voor om dit uit te stellen. Dit zorgt voor grote onzekerheid bij bedrijven die al hebben geïnvesteerd in duurzame voertuigen. “Dit soort halfslachtige maatregelen zorgt voor verwarring,” zegt Van Bruggen. “Ondernemers hebben zich voorbereid op de invoering van deze zones en nu blijft de overheid maar twijfelen. Dit zorgt voor chaos.”

Lees ook: Prinsjesdag 2024: alles over infrastructuur, openbaar vervoer en luchtvaart