Achtergrond Autonieuws

Prinsjesdag 2022: Verhoging belastingvrije reiskostenvergoeding naar € 0,21

september 20, 2022

Het doel is om werknemers met deze regeling omtrent de reiskostenvergoeding te compenseren voor de hogere kosten voor brandstof en openbaar vervoer (ov), zo blijkt uit overheidsdocumenten.

Zo zit het met reiskostenvergoeding

Door de hogere prijzen voor autorijden en het openbaar vervoer (ov) hebben werknemers meer reiskosten. Werkgevers kunnen belastingvrij reiskosten vergoeden aan hun werknemers. Die belastingvrije vergoeding gaat daarom omhoog. Bij reizen met openbaar vervoer kan de werkgever ook de volledige reiskosten belastingvrij vergoeden. Werkgevers hoeven de reiskostenvergoeding – ook bekend als de kilometervergoeding – niet te verhogen.

Belastingvrije reiskostenvergoeding (kilometervergoeding)

Het kabinet stelt voor om de belastingvrije reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer te verhogen naar € 0,21 per kilometer vanaf 1 januari 2023. En naar € 0,22 per kilometer vanaf 1 januari 2024.

“Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer. Ze gelden voor werknemers in loondienst en voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemers). Als een werkgever een hogere reiskostenvergoeding vergoedt, geldt het deel boven de € 0,21 (vanaf 1 januari 2024 € 0,22) per kilometer als loon. De werkgever moet hierover loonheffingen inhouden”, aldus de overheid.

Prinsjesdag

Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar. Lees alles over Prinsjesdag 2022!