Achtergrond Autonieuws

Polestar 2 populaire keuze als lijkwagen: deze is gloednieuw!

november 3, 2024

Ook voorzien van sterrenhemel

Het nieuwste exemplaar is gebouwd voor een uitvaartvervoersbedrijf uit Kampen. De opdrachtgever heeft gekozen voor een witte exterieurkleur. Net als een Rolls-Royce beschikt ook deze Polestar 2 lijkwagen over een sterrenhemel in de ruimte waar de kist komt te liggen.

Specificaties Polestar 2 Hearse

De 2.290 kilogram zware lijkwagen heeft een 220 kW (300 pk) sterke elektromotor. Op papier heeft het model een rijbereik van 647 kilometer op een volle lading stroom. Het extra gewicht van de ombouw – alsook de vorm van de auto – snoept daar flink wat actieradius van af. Volgens Huiskamp moet het model nu in staat zijn om 480 kilometer af te leggen op een volle batterij.







Elektrische lijkwagens in opkomst

Uitvaartbedrijven zetten steeds vaker in op volledig elektrische lijkwagens. Het grote voordeel is dat deze voertuigen stil zijn, ten minste: als het akoestische systeem (AVAS) – om voetgangers te waarschuwen onder een snelheid van 30 km/u – wordt uitgeschakeld. Dat kan namelijk best hinderlijk zijn in een stoet waarbij absolute stilte is vereist. Een ander voordeel van BEV-lijkwagens is de afwezigheid van uitlaatgassen, wel zo prettig voor mensen die achter de lijkwagen aan lopen.


Polestar 2 - Huiskamp Carrosseriefabriek






















Hoe de lijkwagen ontstond

Het idee van de lijkwagen, ofwel een voertuig speciaal ontworpen om overledenen te vervoeren, gaat terug tot de tijd van de oude beschavingen. De oorsprong van het vervoer van overledenen begon met draagbaren, waarbij mensen of dieren – zoals paarden of ossen – karren gebruikten om de doden naar hun laatste rustplaats te brengen. In de 17e en 18e eeuw kwamen in Europa en Noord-Amerika speciale rijtuigen in gebruik die werden getrokken door paarden. Deze rijtuigen werden vaak mooi versierd en symboliseerden respect en eer voor de overledene.

Cadillac

Pas in de vroege 20e eeuw, rond 1909, verschenen de eerste gemotoriseerde lijkwagens in de Verenigde Staten. Deze werden in eerste instantie ontwikkeld door autofabrikanten zoals Cadillac, die gespecialiseerde voertuigen bouwden op basis van hun bestaande modellen. Het doel was om efficiënter en waardiger vervoer te bieden en de traditie van de paard-en-wagen te vervangen. Hierdoor ontstond het idee van de moderne lijkwagen zoals we die vandaag de dag kennen, een voertuig dat zowel praktisch als ceremonieel functioneert in het afscheid nemen van overledenen.