Opel Rocks Electric: dit mag wel en dit mag niet
Korreltje zout
Waarom we kiezen voor ‘dit mag wel en dit mag niet’ heeft vooral te maken met het feit dat sommige adviezen van Opel wel heel ‘voorzichtig’ zijn. Opel geeft aan dat je bijvoorbeeld geen verlengsnoer mag gebruiken om de Rocks op te laden. Nou, dat hebben wij altijd gedaan en dat leverde nooit een probleem op. Uiteraard is het dan wel belangrijk om een verlengsnoer te gebruiken die veilig is en van goede kwaliteit. Je kan in de grote stad ook niet altijd een Rocks Electric binnen parkeren om hem op te laden. Dat gebeurt vaak gewoon op straat. En dan heb je juist een verlengsnoer nodig. Dus maak je hier niet al te veel zorgen over.
Belangrijk: gebruik geen stekkerdoos of omvormer
Ook het gebruik van een stekkerdoos of omvormer wordt afgeraden. Oké, dat kunnen we nog wel begrijpen. Want met regen is dat vragen om problemen en het niet handig op straat. Sluit de laadkabel ook niet aan op een beschadigd stopcontact. Gebruik bij voorkeur dus een rechtstreekse verbinding tussen de stekker en het stopcontact. Als dat niet kan, dan kan een verlengsnoer ook prima, maar zorg er wel voor dat de verbinding droog blijft. Wij hebben bijvoorbeeld altijd een bak boven de stekkers gezet. Zo blijft alles met regen keurig droog. Elektriciteit en water zijn geen vrienden.
Opel Rocks Electric – Don’ts
- Zorg dat de 12V-accu niet volledig ontladen raakt, omdat het anders niet meer mogelijk is om de motor te starten of de 48V-batterij op te laden.
- Houd het gaspedaal niet ingedrukt terwijl je een andere rijstand inschakelt. Kies altijd eerst de gewenste stand. De knoppen voor de rijstanden D (rijden), N (neutraal) en R (achteruit) bevinden zich aan de linkerkant van de bestuurdersstoel of – bij nieuwere types – op het dashboard.
- Start je Rocks Electric nooit terwijl de laadkabel nog verbonden is met het stopcontact. Gebruik ook geen andere laadkabel dan de geïntegreerde 24V-kabel.
- Als de temperatuur van de batterij lager is dan -5° C, kan de Rocks Electric niet worden opgeladen. Omdat de precieze temperatuur van de batterij moeilijk te controleren is, kun je de omgevingstemperatuur als indicatie gebruiken. Met andere woorden: plan je laadsessies slim in.
- Als de temperatuur van de 48V-batterij lager is dan 5° C, gaat het opladen langzamer. Houd daarom bij koud weer rekening met een langere laadtijd.
- Gebruik geen sneeuwkettingen. Deze zijn niet toegestaan voor de Rocks Electric. En het lijkt ons ook bijzonder oncomfortabel.
- Je mag geen bagage op het dak vervoeren, daar is de constructie niet op bedacht.
- Gebruik nooit een hogedrukspuit en rijd je Rocks Electric nooit door een wasstraat. Gewoon de handwas dus. De Rocks is zo klein, dat je daar zo mee klaar bent.
Opel Rocks Electric – Do’s
- Als je je Rocks Electric langer dan een maand niet gebruikt, raadt Opel aan om de 12V-accu los te koppelen. Verwijder dan eerst de zekering F7 (50 A) en ontkoppel dan de 12V-accu. Let erop dat het laadniveau van de 48V-batterij minimaal 50% moet zijn voor je dit doet. Zo voorkom je dat de 12V-accu helemaal leeg raakt. Als je dit niet doet, moet je mogelijk eerst de 12V-accu weer opladen via een externe lader, voordat je de batterij van je Rocks Electric weer kunt opladen.
- Het opladen van je Rocks Electric is alleen mogelijk als de temperatuur van de batterij tussen –5° C en +53° C ligt.
- Parkeer je Rocks Electric voor zover mogelijk altijd in een garage of overdekte ruimte met een temperatuur tussen 5° C en 40° C. Dat helpt om de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid optimaal te houden. In de grote stad is dat natuurlijk onbegonnen werk, maar voor mensen die buiten de grote stad wonen en toch een Rocks rijden, is dat vaak wel mogelijk.
- De maximumsnelheid van je Rocks Electric kan in bepaalde situaties aanzienlijk beperkt worden. Dit hangt onder meer af van de resterende energie, de omgevings- en batterijtemperatuur en bepaalde rij-omstandigheden, zoals grote hoogteverschillen. Vooral wanneer de batterij koud is verschijnt het ‘schildpad’-symbool.
Binnenkort weer een update over onze duurtest met de Opel Rocks Electric.