Achtergrond

Op vakantie in Italië? Dan kun je het Alfa Romeo Museum niet missen

juli 15, 2025

Dit museum is een eerbetoon aan al het moois dat Alfa Romeo te bieden heeft. Het laat zich het beste samenvatten als innovatie, competitie en schoonheid op vier wielen. Binnenin stap je een wereld binnen vol Italiaanse emotie en iconische modellen waar hedendaagse modellen uit voort zijn gekomen. Om een tipje van de sluier op te lichten, zetten wij negen modellen voor je op een rijtje.

1. Alfa Romeo 8C 2300 Corto “Mille Miglia”

Een Alfa die zijn naam eer aandoet. De 8C 2300 Corto verwijst met ‘Mille Miglia’ expliciet naar de legendarische race in Italië, die duizend mijl lang was. Deze auto won meerdere keren, met onder andere Tazio Nuvolari achter het stuur. Alfa Romeo heeft in de beginjaren een vrij praktische benadering in hun benamingen. Je raadt het al, deze auto heeft een achtcilindermotor met een inhoud van 2,3 liter. De naam ‘Corto’ staat voor het kortere chassis, dat de auto wendbaarder maakte op de kronkelige Italiaanse wegen.







2. Alfa Romeo Giulietta

In de jaren ’50 gaf Alfa haar nieuwe compacte model een opvallend vrouwelijke naam: Giulietta. Dat is niet zonder reden. Het was een knipoog naar de romantiek van Romeo en Julia, en tegelijkertijd een charmante manier om een nieuw doelgroep aan te spreken. De Giulietta werd razend populair, niet alleen vanwege haar looks, maar ook vanwege haar prettige rijeigenschappen en betaalbaarheid. Italiaanse elegantie voor de gewone burger.







3. Alfa Romeo Montreal

De Alfa Romeo Montreal debuteerde op Expo 67 in… jawel, Montreal. Het merk maakte een opvallende keuze. In plaats van een V6 onder de motorkap te plaatsen, viel de keuze voor een V8. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, dus Alfa moest de motorkap ietsje wijzigen. Zo ontstond een opvallende neus met een lange doorlopende motorkap en gesloten koplampen achter lamellen. Wist je dat er maar 3.925 stuks zijn gemaakt van deze auto?







4. Alfa Romeo 8C Competizione

Een moderne reïncarnatie van een legende. De Alfa Romeo 8C Competizione werd gebouwd tussen 2007 en 2010 en staat bekend om zijn tijdloze en vooral elegante design. Onder de motorkap ligt een 4,7 liter V8, maar het is vooral de sensuele vormgeving die hem tot een moderne klassieker maakt. Slechts 500 exemplaren werden er gebouwd. Dit exemplaar in het museum spreekt extra tot de verbeelding, gezien dit een prototype is. Dat betekent minder deelnaden en dus een strakker geheel. Kijk maar eens goed naar de motorkap.







5. Alfa Romeo 1900 C52 Disco Volante

Misschien wel de meest futuristische Alfa ooit gebouwd: de 1900 C52 ‘Disco Volante’. De naam betekent ‘vliegende schotel’ in het Italiaans. Een schotel pasta klinkt oneerbiedwaardig, want deze auto ziet buitenaards mooi uit. Een gestroomlijnde aluminium koets, ontworpen door Carrozzeria Touring. Alfa Romeo bouwde er slechts een handjevol van, wat deze exoot tot een van de meest bijzondere stukken uit de collectie maakt.







6. Alfa Romeo 8C 2900 B Lungo

Dit is verfijning op wielen én het bewijs dat een Alfa Romeo niet rood hoeft te zijn. De 8C 2900 B Lungo wordt door velen gezien als de mooiste Alfa Romeo ooit gebouwd. We begrijpen wel waarom. Met zijn vloeiende lijnen kun je blijven genieten van het design, uitgestrekt over een lange wielbasis.







7. Alfa Romeo Bimotore Grand Prix

De overeenkomsten tussen een Tesla en deze auto? Een racewagen met een twist: de Bimotore had niet één, maar twee motoren. Eentje voorin dus én eentje achterin. Een ‘dual motor’ dus die samen goed was voor 540 pk. Een duizelingwekkend getal in 1935. Alfa bouwde hem in samenwerking met Enzo Ferrari, zie daar de reden voor het plaatsen van het Ferrari-logo, jaren voordat Ferrari zelfstandig werd.







8. Alfa Romeo 33 Stradale

Misschien wel de mooiste sportauto aller tijden. De 33 Stradale combineerde het DNA van een racewagen met de elegantie van een carrosseriebouwer. De lage zitpositie, de omhoog openslaande deuren, het lijnenspel… Alles klopt. Slechts een beperkt aantal van vier prototypes en achttien echte exemplaren werden gebouwd. Des te meer reden dat exemplaren schaars zijn én heel veel waard.







9. Alfa Romeo 155 V6 TI DTM

Nee, dit is niet de 155 van je buurman vroeger met een spoiler erop. Alfa nam de 155 flink op de schop om deel te nemen aan de DTM. De 155 V6 TI domineerde het DTM-kampioenschap in 1993 met Nicola Larini achter het stuur. De V6-motor was afgeleid van een Formule 1-blok en het chassis was nauwelijks meer verwant aan de straatversie.







En dat zijn er… pas negen

Negen auto’s kiezen is eigenlijk onbegonnen werk. Want, in het Alfa Romeo-museum heeft elke auto een verhaal. Wie een bezoek brengt aan Arese, ontdekt dat Alfa Romeo veel meer is dan een automerk. Het is een cultuur, een emotie, een erfenis.

Voor de volledige ervaring en de rest van de collectie zul je toch echt moeten afreizen naar Italië. Onze tip? Het circuit van Monza ligt niet ver richting het oosten, en de Fiat-fabriek is niet ver richting het westen. Kortom, als autoliefhebber kun je gemakkelijk meerdere dagen in omgeving Milaan spenderen als je eenmaal de kathedraal op Piazza del Duomo, de Galleria Vittorio Emanuele II en Castello Sforzesco in de stad wel gezien hebt.