Op autovakantie naar Italië: hier moet je echt op letten
Verkeersregels
De Italiaanse verkeersregels lijken op het eerste gezicht best op de Nederlandse. Je rijdt er rechts, de maximumsnelheden zijn redelijk overzichtelijk en ook daar geldt: niet bellen achter het stuur. Maar let op de volgende verschillen:
- Snelheid: op autosnelwegen mag je in Italië meestal 130 km/u, tenzij anders aangegeven. Bij regen of slecht zicht daalt dit naar 110 km/u.
- Flitspalen: Italië staat erom bekend dat flitspalen nauwelijks zichtbaar zijn. Let op: tegenwoordig worden boetes vaak keurig naar Nederland gestuurd.
- Veiligheidsvest en gevarendriehoek: moet je verplicht bij je hebben in de auto. Heb je ze niet bij je tijdens een controle, dan riskeer je een boete.
- Kinderen: kinderen onder de 1,50 meter moeten in een goedgekeurd kinderzitje zitten.
Tolwegen in Italië
Wie Italië zegt, zegt Autostrade. Het land kent een uitgebreid netwerk van tolwegen (strade a pedaggio), die goed onderhouden zijn, maar wel aan de prijs. Je betaalt tol per traject en dat kan flink oplopen als je helemaal naar het zuiden rijdt.
Zo werkt het:
- Bij het oprijden van een tolweg neem je een ticket.
- Bij het verlaten van de tolweg steek je datzelfde ticket in de betaalautomaat.
- Je betaalt contant, met pin of creditcard.
- Soms zijn er aparte rijstroken voor mensen met een Telepass: een elektronische tolbadge voor locals. Die stroken moet je dus vermijden als je zonder badge rijdt.
Wil je een indicatie van de kosten? Een ritje van Milaan naar Rome kost met een gemiddelde personenauto zo’n 40 euro aan tol. Vergeet daarbij ook je brandstofkosten en eventuele vignetten in andere landen niet.
Milieustickers en milieuzones
Steeds meer Italiaanse steden hebben zogenoemde ZTL-zones (Zona a Traffico Limitato). Dat zijn autoluwe gebieden waar je niet zomaar mag rijden, meestal in historische stadscentra zoals Florence, Rome, Bologna of Pisa.
Wat je moet weten over ZTL-zones:
- Ze zijn meestal alleen toegankelijk voor bewoners, taxi’s en hulpdiensten.
- De zones worden streng gecontroleerd met camera’s. Je wordt direct geflitst als je er onrechtmatig inrijdt.
- Boetes variëren van 70 tot ruim 100 euro en worden ook netjes naar Nederland gestuurd — inclusief administratiekosten.
Je hebt geen milieusticker nodig zoals in Duitsland of Frankrijk, maar je moet wél opletten of je een ZTL binnenrijdt. Tip: zet je navigatie op ‘vermijd ZTL’ of gebruik een app als Waze die deze zones herkent.
Parkeren in Italië
Parkeerregels in Italië kunnen verwarrend zijn, maar het helpt als je weet wat de gekleurde lijnen op straat betekenen:
- Wit: gratis parkeren (zeldzaam, maar het bestaat).
- Blauw: betaald parkeren.
- Geel: gereserveerd voor vergunninghouders of specifieke voertuigen (niet parkeren dus).
Let ook op borden met restricties voor marktdagen of schoonmaak: nietsvermoedend parkeren op een dinsdagavond kan betekenen dat je auto woensdagochtend op de sleepwagen of achter een marktkraam staat.
Verplicht in de auto
Naast de eerder genoemde veiligheidsvest en gevarendriehoek ben je in Italië ook verplicht om het volgende bij je te hebben:
- Een geldig rijbewijs (Europees rijbewijs volstaat).
- Het kentekenbewijs van de auto.
- Een groene kaart (niet verplicht, maar wel handig bij schade).
Rijden met slippers of op blote voeten is officieel niet verboden, maar wordt afgeraden. Mocht je bij een ongeval betrokken raken, dan kan dit wel meespelen bij de beoordeling van je aansprakelijkheid.
Bekijk ook: Op vakantie in Italië? Dan kun je het Alfa Romeo Museum niet missen
Bekijk ook: Lancia Ypsilon HF – de heetste EV op dit moment?! – AutoRAI TV