Autonieuws

One-off Bugatti Chiron Profilée geveild voor bijna 10 miljoen euro, ex belastingen!

februari 2, 2023

Bugatti Chiron Profilée uniek stukje Bugatti-geschiedenis

De Bugatti Chiron Profilée is een unieke auto. De nieuwe eigenaar van de Profilée krijgt namelijk niet alleen een uniek stukje Bugatti-geschiedenis in handen, maar ook de allerlaatste nieuwe Bugatti met een W16-motor.

Een one-off

De Profilée is absoluut uniek. Er bestaat er maar één. Een one-off dus. Maar hoe is deze uitvoering precies tot stand gekomen? Tijd voor een lesje Chiron-geschiedenis. Tijdens de productie van de Chiron toonden klanten interesse in een auto die iets ‘minder radicaal’ was dan de Chiron Pur Sport. Bugatti luisterde naar feedback van klanten en begon een versie van de Chiron te ontwikkelen om dit gat tussen de Pur Sport en Chiron Super Sport op te vullen.

Bugatti Chiron Profilée

Gewijzigde achterkant

Ingenieurs begonnen te werken aan een uitvoering die wat dichter bij de elegante insteek van de originele Chiron lag, maar wel met de rijeigenschappen van een Chiron Pur Sport. De oplossing was een Chiron met een gewijzigde achterkant voor beter thermodynamisch air flow management voor meer neerwaartse druk op de achteras. De Bugatti Chiron Profilée was geboren.

Probleem

Maar nu komt het: de Chiron was gelimiteerd op 500 stuks. En al die auto’s waren verkocht terwijl de Profilée nog in ontwikkeling was. Bugatti rondde toch de ontwikkeling van de Profilée af en produceerde een pre-series auto, ondanks het besef dat de rest van de beoogde eenheden nooit zou worden gebouwd. Het enige resultaat is deze Chiron Profilée, met enkelvoudige typegoedkeuring voor Europa.

Bugatti Chiron Profilée

Toch verkocht

Omdat de auto uniek is, heeft Bugatti besloten om de auto in Europa te koop aan te bieden. En spijt zal het merk daar niet van hebben, want met een opbrengst van dus 9.792.500 euro heeft Bugatti in ieder geval de investering terug kunnen verdienen. Maar weet dus wel dat er van de Chiron uiteindelijk 501 auto’s zijn verkocht en niet 500. Wie de koper van de Profilée is, blijft geheim.

Kenmerken Bugatti Chiron Profilée

De hypercar beschikt over een rijk, met de hand vervaardigd interieur met hoogwaardig leder. Ook is deze Chiron de enige ter wereld met een gefixeerde achterspoiler in ducktail-design. Ook de wielen – geïnspireerd op de beroemde hoefijzervormige grille van Bugatti – zijn speciaal voor de Profilée ontwikkeld. Ook de kleur Argent Atlantique is uniek. In combinatie met de Bleu Royal Carbon-tint levert dat een smaakvol geheel op.

Bugatti Chiron Profilée

Aandrijflijn met W16-motor

De 380 km/u snelle Bugatti Chiron Profilée beschikt over de iconische 8,0-liter W16-motor met vier turbo’s. De 0-100-sprint duurt slechts 2,3 seconden. Van springen van 0 naar 300 km/u kost je slechts 12,3 seconden van je leven.

Technische aanpassingen

De Chiron Profilée kreeg verder een geheel nieuwe afstelling van de stuurinrichting en wielophanging voor een responsiever rijgedrag. De transmissie werd herzien, waarbij de automatische versnellingsbak met dubbele koppeling met zeven versnellingen kortere overbrengingen kreeg. De toerentallimiet van de W16-motor werd verhoogd met 200 toeren per minuut tot een redline van 6.900 toeren per minuut. Dit om de elektronisch begrensde topsnelheid van 380 km/u te realiseren.

Foto’s: Bugatti en RM Auctions



































Bugatti Chiron Profilée








Bugatti Chiron Profilée


Bugatti Chiron Profilée





Bugatti Chiron Profilée