Onderzoek rijgedrag: Nederlanders rijden als de beste, vinden ze zelf
Gemiddelde scores
Uit een opvallend onderzoek van MarketResponse – uitgevoerd in opdracht van Univé – blijkt dat Nederlanders heel goed kunnen rijden als ze zelf een oordeel moeten geven over hun eigen rijstijl. Nederlanders geven hun eigen rijgedrag gemiddeld een 7,6. Ruim 60% van de 1.007 respondenten gaf zichzelf een 8 of hoger. Ook hun partners en ouders kunnen met gemiddelden van 7,6 en 7,2 rekenen op een mooie beoordeling.
‘Die kan toch niet rijden!?’
Op het rijgedrag van andere weggebruikers zijn we een stuk kritischer. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is er nauwelijks verbaasd over dat Nederlanders het rijgedrag van zichzelf, hun partner en hun ouders veiliger vinden dan dat van (andere) medeweggebruikers.
Kritische blik
“Een kwestie van perceptie. We zijn bekend met onze eigen kwaliteiten en die van onze naasten en beoordelen onszelf als de perfecte bestuurder. Ook in het verkeer is ons vertrouwen daarop vaak zo rotsvast, dat het oncomfortabel voelt of zelfs niet in ons opkomt om dit ter discussie te stellen. Onze kritische blik vervaagt en áls we al door hebben dat we zelf gevaarlijke situaties of zelfs bijna een ongeluk veroorzaken, vergeten we dit vaak”, aldus Stomphorst. “Onbekend maakt daarentegen onbemind. Op anonieme weggebruikers die ons met manoeuvres op hoge snelheid wel eens in gevaar kunnen brengen of die ons juist in de weg zitten met hun lagere snelheid zijn we een stuk kritischer.”
65-plussers geven zichzelf een 9
Nog even wat opvallende zaken uit het onderzoek. Met name oudere automobilisten en mannen zijn bovengemiddeld tevreden over hun eigen verkeersdeelname wanneer het gaat om veiligheid. Ruim een kwart van de 65-plussers vindt de eigen rijstijl zeker een 9 waard, een rapportcijfer dat ook 1 op 5 mannelijke bestuurders zichzelf toekent. Vrouwen blijken met een gemiddelde beoordeling van 7,7 licht positiever over het rijgedrag van hun partner dan dat van hunzelf (7,5). In totaal geeft 19% hun wederhelft zelfs minstens een 9 als het gaat om veilige verkeersdeelname.
De perfecte automobilist?
Liefst 92% van de automobilisten geeft naar eigen zeggen steevast richting aan bij het wisselen van baan. Het aantal respondenten dat gedoseerd snelheid terugneemt in plaats van hard remt is met 84% ook aanzienlijk. Volgens eigen beoordeling kiest 77% ook in de bocht voor beheersing in plaats van snelheid, schakelt 78% tijdig in plaats van laat en houdt eveneens 78% zich keurig aan de maximumsnelheid. Met name ouderen zien zichzelf als een veilige bestuurder, terwijl jongeren verbeterpunten zien om hun eigen rijgedrag te verbeteren.
Score van ‘de gemiddelde Nederlander’
Het rijgedrag van ‘de gemiddelde Nederlander’ kan met een gemiddelde beoordeling van 6,6 op aanzienlijk minder waardering rekenen. Volgens twee derde zit er voor hun op zijn best een 6 of een 7 in, terwijl 13% van de Nederlanders hun rijgedrag met een onvoldoende afkeurt. De meeste respondenten zijn van mening dat vooral (andere) mannen voor meer gevaar op de weg zorgen. Weinig verrassend vinden zij daarnaast dat een jonge leeftijd en gebrek aan rijervaring de kans op onveilige verkeerssituaties vergroten.
Je gegevens delen voor korting, zou jij dat doen?
Via Veilig op Weg – een tool waarmee autoverzekerden via hun gebruikersapp inzicht krijgen in hun daadwerkelijke rijgedrag – is het mogelijk om korting te krijgen op je premie, maar dan moet je wel eerst je gegevens delen. Johan van den Neste, directeur van Univé Schade, zegt: “Via Veilig op Weg willen we veilig rijgedrag en daarmee de algehele verkeersveiligheid helpen bevorderden.”
Hij vervolgt: “De tool monitort in welke mate gebruikers optrekken en afremmen, zich aan de snelheid houden en hun telefoon gebruiken tijdens het rijden. Verzekerden die meetbaar veilig deelnemen aan het verkeer belonen we elke maand met een premiekorting, die kan oplopen tot 10 procent.”
BMW gevaarlijkst geachte merk
Als het gaat om automerken, dan staat BMW bovenaan als meest gevaarlijk geachte merk (55%). De top vijf wordt gecompleteerd door Audi (39%), Mercedes-Benz (35%), Volkswagen (26%) en Tesla (18%). Daarna valt er een flink gat naar Volvo (8%) en de overige merken. 30% van de ondervraagden geeft aan niet te weten welk automerk zij het gevaarlijkst vinden op de weg.