Onderzoek: Nederlandse SUV-rijder schaamt zich voor zijn eigen auto
Eén op de vijf Nederlanders rijdt een SUV
De SUV rukt op in Nederland. Ruim één op de zes auto’s op onze wegen is inmiddels zo’n verhoogd, robuust ogend model. Toch is lang niet iedereen enthousiast. Sterker nog: de helft van de Nederlanders ziet die ‘ver-SUV-sering’ als een stap in de verkeerde richting. Dat blijkt uit een onderzoek van Wegenvignetten.nl onder 1.250 Nederlanders.
Tien procent
Wat blijkt? Slechts tien procent van de Nederlanders vindt de opkomst van SUV’s een logische of positieve ontwikkeling. Bijna de helft ziet het juist als onnodig of zorgwekkend. Zelfs onder de SUV-bezitters zelf zitten twijfelaars. Eén op de acht SUV-eigenaren vindt het eigenlijk onzin dat ze in zo’n grote auto rijden. Zes procent noemt het zelfs ronduit slecht voor Nederland.
Jongeren zijn fan
Wat vooral opvalt is de leeftijdskloof in het onderzoek. Twintigers en dertigers lijken de SUV juist met open armen te ontvangen. Zij waarderen het comfort, de hoge zit en het gevoel van veiligheid. Maar de wat oudere Nederlander is kritischer. Ouderen zien de groeiende populariteit van de SUV vooral als een probleem: te lomp, te zwaar en te onzuinig.
Nieuwe belastingregels: de SUV als belastingvoordeel?
De kans dat je in de toekomst minder SUV’s op de weg gaat zien lijkt klein. Minister Hermans overweegt namelijk om de wegenbelasting voortaan niet meer op gewicht maar op het oppervlak van de auto te baseren. Dat zou weleens gunstig kunnen uitpakken voor de SUV-rijder.
Hoewel SUV’s zwaar zijn, zijn ze vaak qua oppervlakte niet veel groter of zelfs kleiner dan een doorsnee stationwagon. In het nieuwe belastingplan zou een SUV dan weleens goedkoper uit kunnen vallen dan een langere – maar lichtere – sedan of station.
Lees ook: Fiat doet nu iets wat geen enkel automerk ooit heeft gedaan met een auto