Onbelaste reiskostenvergoeding gaat volgend jaar eindelijk omhoog
Kilometervergoeding
In 2006 is besloten dat werkgevers 0,19 euro per kilometer onbelast mogen vergoeden. De huidige brandstofprijzen komen echter niet meer overeen met de prijzen van zestien jaar geleden. Inflatie, coronacrisis, oorlog in Oekraïne en uiteraard hogere accijns op brandstof zorgen inmiddels voor een torenhoge benzine- en dieselprijs. Alleen al het afgelopen jaar is de benzineprijs 0,90 euro per liter gestegen.
Niet meer toereikend
De onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per kilometer is volgens verschillende partijen dan ook niet meer toereikend. Vakbond CNV en de Vereniging Zakelijke Rijders riepen het kabinet al vaak op om de onbelaste reiskostenvergoeding zo snel mogelijk te verhogen. Ook de Tweede Kamer vond dat het tijd werd om de reiskostenvergoeding recht te trekken.
200 miljoen euro
In het coalitieakkoord staat dat de onbelaste reiskostenvergoeding pas in 2024 omhoog zou gaan. Door de hoge brandstofkosten geeft het kabinet nu al gehoor aan de oproep van de Tweede Kamer om de vergoeding bij te stellen. In 2023 en 2024 wordt er 200 miljoen euro uitgetrokken voor de verhoging. Volgens het AD komt dat neer op een verhoging van 21 cent per kilometer in 2023 en 23 cent in 2024. De precieze bedragen worden pas op Prinsjesdag vastgesteld.
Twee keer zo duur
Volgens de Vereniging Zakelijke Rijders is 21 en 23 cent per kilometer nog lang niet genoeg. Ze hebben namelijk uitgerekend hoe hoog de kilometervergoeding eigenlijk zou moeten zijn met de huidige brandstofprijzen. Volgens de VZR moet een reiskostenvergoeding van 0,39 euro per kilometer de meeste kosten dekken voor werknemers.
Lees ook: