Autonieuws

Noorwegen schrijft geschiedenis: meer geëlektrificeerde auto’s dan benzineauto’s

september 18, 2024

Elektrisch wagenpark in opmars

Hoewel dieselauto’s nog altijd de grootste groep vormen in Noorwegen – met bijna een miljoen exemplaren – is het duidelijk dat de transitie naar elektrisch rijden in Noorwegen niet te stoppen is. Het tempo ligt zelfs zo hoog dat EV’s binnen een paar jaar waarschijnlijk ook de dieselvoertuigen zullen inhalen qua aantallen. Volgens Øyvind Solberg Thorsen, directeur van de Noorse wegenautoriteit, is Noorwegen hard op weg om als eerste land ter wereld een wagenpark te hebben waar elektrische voertuigen domineren. “Deze verandering was tien jaar geleden nog ondenkbaar, maar we zien nu een compleet andere realiteit,” aldus Thorsen.

Overheidssubsidies stimuleren elektrisch rijden

De razendsnelle toename van EV’s in Noorwegen is geen toeval. Al jaren voert het land een vooruitstrevend beleid om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Noorwegen biedt onder andere vrijstellingen van belastingen en lagere kosten voor tol en parkeren voor elektrische auto’s. Ook kunnen EV-bestuurders vaak gebruikmaken van busbanen. De maatregelen worden overigens gefinancierd door de opbrengsten uit de Noorse olie- en gasindustrie.

Noorwegen wil voorop blijven lopen

De Noorse overheid heeft als ambitie om al in 2025 volledig te stoppen met de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s. Met meer dan 90 procent van de nieuw verkochte auto’s die geëlektrificeerd zijn, lijkt dat doel binnen handbereik. Momenteel bestaat 26,3 procent van het totale wagenpark, dat uit 2,8 miljoen voertuigen bestaat, uit elektrische voertuigen.

Geen laadstress in Noorwegen

In veel landen wordt de overstap naar elektrisch rijden bemoeilijkt door een tekort aan oplaadpunten, maar in Noorwegen speelt dat probleem nauwelijks. Het land beschikt over een uitgebreid netwerk van laadstations, met duizenden laadpunten in steden als Oslo. AutoRAI.nl reisde afgelopen winter naar Noorwegen om te onderzoeken hoe eenvoudig het werkelijk is om daar met een elektrische auto te reizen. In de video hieronder zie je hoe dat ging: