Autonieuws

Nissan onthult racemonster en ultramodern HQ

oktober 17, 2024

Een frisse start met oude bekenden

In december begint het nieuwe Formule E-seizoen – seizoen 11 – in São Paulo. Maar eerst krijgen de teams in november de kans om hun nieuwste bolides op de proef te stellen tijdens enkele testdagen in Valencia. Ondertussen onthullen de teams één voor één hun gloednieuwe wagens en de coureurs die de elektrische krachtpatsers gaan besturen.

Bij Nissan stapt opnieuw Oliver Rowland (racenummer 23) achter het stuur, terwijl Norman Nato (racenummer 17) na een jaar afwezigheid terugkeert. Nato, een 32-jarige Fransman uit Cannes, heeft eerder Le Mans gereden voor Team Jota en neemt sinds 2018 deel aan het Formule E-kampioenschap. Rowland liet vorig seizoen zijn snelheid zien met twee overwinningen en maar liefst vijf podiumplaatsen. Hij is goed bevriend met Max Verstappen en volgens geruchten zou Verstappen hem lachend hebben gezegd dat hij liever niet ziet dat Rowland in de koningsklasse gaat racen, uit angst dat hij sneller zou zijn. Rowland kan flink sturen dus.

Meer vermogen en nieuwe look

Rowland en Nato stappen dit seizoen in de nieuwe GEN3 Evo-auto, die qua prestaties een flinke stap voorwaarts zet ten opzichte van zijn voorgangers. Het grootste verschil? Vierwielaandrijving – of, zoals Nissan het noemt, e-4ORCE, een technologie die ook te vinden is op hun vierwielaangedreven consumentenmodellen. De coureurs kunnen deze vierwielaandrijving benutten bij de start en gedurende bepaalde momenten tijdens de zogeheten Attack Mode. Dit maakt de auto een stuk sneller: hij sprint nu in slechts 1,82 seconden van 0 naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 322 km/u. De nieuwe Nissan Formule E-auto is een echte blikvanger op de baan en is net als vorig jaar direct herkenbaar dankzij de opvallende kersenbloesem-livery, een eerbetoon aan Nissans Japanse roots.

High-tech thuishaven

Voor de onthulling van hun nieuwe raceauto koos Nissan het splinternieuwe technische centrum van het team in Parijs. In dit 2.600 m² grote pand komt alles samen: van een simulatorruimte en kantoren tot ultramoderne werkplaatsen, waar engineers en technici alle vrijheid hebben om alles uit de auto te halen en de prestaties tot op de millimeter te finetunen. Je struikelt hier over de koolstofvezel aandrijfassen, peperdure racestuurtjes en genoeg hightech apparatuur om een sci-fi film mee te vullen.

Vooruitkijken naar São Paulo

Nissan is inmiddels een vaste speler in de Formule E en de eerste Japanse fabrikant die de volledig elektrische raceklasse omarmde. Het hoogtepunt tot nu toe? Dat moet wel de overwinning zijn in Tokyo vorig jaar, tijdens de allereerste Formule E-race op Japanse bodem. Volgens managing director en teambaas Tommaso Volpe is deelname aan de serie echter meer dan alleen racen: het dient als een testbank voor hun consumentenauto’s. Het uiteindelijke doel? Tegen 2050 een volledig elektrische en koolstofneutrale line-up op de weg krijgen.

De aftrap van het seizoen begint zoals gezegd met pre-season tests in Valencia van 4 tot 7 november, waar Rowland en Nato alvast kunnen wennen aan hun nieuwe bolides. Vervolgens gaat het seizoen echt van start op 7 december met de São Paulo E-Prix.

Bekijk ook: Nissan Ariya e-4ORCE review – Met een (elektrische) auto naar Scandinavië: alles wat je moet weten!