Autonieuws

Nieuwe Renault Master lust ook waterstof

september 16, 2024

IAA

Vandaag staat AutoRAI.nl bijna helemaal in het teken van bedrijfswagennieuws, want de IAA Transportation in Hannover, dé grote beurs voor bedrijfsvoertuigen, draait op volle toeren. Renault is ook van de partij met spannend nieuws: een Renault Master met een waterstofaandrijflijn.

Wat maakt deze bestelwagen zo bijzonder?

De waterstofversie van de Master is een creatie van HYVIA, een samenwerking tussen de Renault Group en het Amerikaanse Plug. Officieel is het nog een prototype wat je hier ziet, maar volgend jaar gaat hij in productie. De waterstofbus biedt volgens Renault het beste van twee werelden: het betrouwbare en praktische karakter van de Master, maar dan in een duurzaam jasje.

700 kilometer

Veel technische details geeft Renault nog niet vrij, behalve zijn actieradius: 700 kilometer. Tanken duurt slechts vijf minuten. De Master H2-Tech is beschikbaar in meerdere uitvoeringen zoals een bestelwagen, vloer-cabine en chassis-cabine en is geschikt voor diverse conversies zoals grote volume-opbouwen, tippers, ambulances of koelwagens. Deze flexibiliteit maakt hem volgens Renault geschikt voor allerlei toepassingen, van logistiek tot bouw. Het laadvermogen is maximaal 1.389 kg.

Made in France

Renault houdt het lekker dicht bij huis: de Master H2-Tech wordt volledig in Frankrijk geproduceerd. Vanaf eind 2025 zal de productie van de Master H2-Tech starten in de Renault-fabriek in Batilly. Deze fabriek is gespecialiseerd in de productie van grote bedrijfswagens en combineert de productie van verbrandings-, elektrische én waterstofversies op één lijn.

Ecosysteem

Renault en HYVIA denken verder dan alleen de bedrijfswagen zelf. Ze zijn bezig met het opzetten van een compleet ecosysteem rondom waterstof, inclusief eigen tankstations en de levering van CO2-vrije waterstof.