Autonieuws

Nieuw! Triumph Tiger Sport 800

oktober 23, 2024

De Triumph Tiger Sport 800 is helemaal nieuw. Frame, motorblok, wielophanging en styling zijn geen afgeleiden van de Tiger Sport 850. Het 800cc driecilinder blok in de Tiger Sport 800 levert 115 pk, terwijl de 850 met zijn 880cc blok niet verder komt dan 85 pk! Dat is al een wereld van verschil. Het maximale koppel is 84 Nm tegen 82 Nm voor de 850.

Triump Tiger Sport 800 legt lat hoger

De Tiger Sport 800 legt op papier de lat dus duidelijk een paar treden hoger. Hij komt in maart 2025 bij de dealers en is er vanaf 13.695 euro. Daarmee is hij zelfs nog goedkoper dan de Tiger Sport 850 waarvoor je minimaal 14.395 euro neertelt. Dus als je nog even geduld hebt, wachten op die 800.

Beproefde frameconstructie

Goed, dan nu naar de andere ingrediënten voor deze kersverse Tiger Sport 800. Het frame is van stalen buizen gemaakt. Dat geldt eigenlijk voor alle frames van de Tiger-familie. Een beproefde constructie die zorgt voor een stijf geheel, met daarin het driecilinder blok als dragend deel.

Wielophanging van Showa

Triumph past wielophanging van Showa toe: de voorvork met cartridges en vorkpoten van 41 mm diameter en een monoshock-demper achter. In- en uitgaande demping zijn zowel voor als achter instelbaar. De Tiger Sport 800 heeft strak kuipwerk met fraaie koplampen, inclusief led-dagrijverlichting. Over stijl valt niet te twisten maar het design is zonder meer strak en wijkt ook af van dat van andere leden van de Tiger-familie.

Uit de wind

Je kan aan alles zien dat veel aandacht is gegeven aan het uit de wind houden van de rijder. Links en rechts zie je brede windgeleiders aan de kuip. Aan de bovenkant zijn die doorzichtig. De kuipruit sluit ook strak aan. De windbescherming lijkt goed voor elkaar.

En comfort

De specificaties wijzen op comfort voor langere ritten. Neem bijvoorbeeld de standaard cruise control en Thriumph Shift Assist als quickshifter. En bij dit merk werken die altijd voortreffelijk. Er is te kiezen uit drie rijmodi: Sport, Road en Rain. Een IMU zorgt ervoor dat ABS en traction control ook in bochten aangepast ingrijpen om slip en wegglijden te beteugelen. Radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen en dubbele 310 mm remschijven vooraan, gekoppeld aan een remklauw met enkele zuiger en een remschijf van 255 mm achteraan, zorgen voor de vertraging.

Complete kofferset

LED-verlichting, het multifunctionele LCD- en TFT-dashboard met turn-by-turn navigatie en bluetooth-telefoonconnectiviteit zijn standaard. Er zijn 40 accessoires beschikbaar, variërend van een Akrapovič slip-on uitlaatdemper met een titanium omhulsel en een eindkap van koolstofvezel, tot een volledige bagageset, inclusief koffers die perfect passen op de geïntegreerde bevestigingspunten en een topkoffer met ruimte voor maar liefst twee helmen.