Nederland telt al bijna net zoveel kentekens als inwoners
15 miljoen kentekens
“Elke dag registreren we meer kentekens dan er beëindigd worden Het aantal kentekens heeft door deze voortdurende stijging nu het grote aantal van 15 miljoen bereikt”, meldt de RDW. Zitten hier ook geschorste kentekens bij? Jazeker! “Voertuigen die om welke reden dan ook niet gebruikt worden, kunnen voor een bepaalde duur geschorst worden voor het gebruik ervan op de openbare weg. Al deze geschorste voertuigen maken wel gewoon deel uit van de 15 miljoen. De kentekenregistratie blijft namelijk geldig en de schorsing kan op elk moment beëindigd worden. Ongeldige kentekens (bijvoorbeeld met een diefstalsignaal of een verbod voor rijden over de weg) zijn niet meegeteld”, aldus de RDW.
Met 15 miljoen kentekens telt Nederland al bijna net zoveel kentekens als inwoners. Eind mei 2023 telde Nederland 17.861.351 inwoners.
Bijna 9,5 miljoen auto’s
Volgens de instantie is er steeds meer diversiteit op welke voertuigen een kenteken te vinden is. Het overgrote deel van het gekentekende wagenpark bestaat uit personenauto’s: bijna 9,5 miljoen auto’s zijn vastgelegd in het kentekenregister van de RDW. Op de tweede plaats – met een zeer groot verschil ten opzichte van personenauto’s – staan de brom- en snorfietsen met ruim 1,3 miljoen kentekens. Ook van bedrijfswagens – dit kunnen bestelbussen zijn, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens – gaat het om bijna 1,3 miljoen kentekens.
Nog meer kentekens
Daarnaast telt Nederland ook bijna 1,3 miljoen aanhangwagens en opleggers. “De laatste categorie wordt sinds 2003 van een kenteken voorzien. Brom- en snorfietsen kregen vanaf 2005 een kenteken. Samen zorgen ze nu dus voor een flink aandeel”, zegt de RDW.
(Land)bouwvoertuigen
RDW: “Een nieuwe eend in de bijt zijn de (land)bouwvoertuigen. Dit zijn trekkers, maar onder andere ook grondverzetmachines en allerlei getrokken werktuigen. Deze categorie kent sinds 1 januari 2022 een registratieplicht. De registratie van deze voertuigen zorgde wederom voor een fikse toename van het totaal aantal kentekens. Op het moment gaat het om ongeveer 720.000 voertuigen. Daarmee moet deze categorie het nog afleggen tegen de motorfietsen, waarvan er meer dan 800.000 in het kentekenregister opgenomen zijn.”
Elektrische voertuigen met een kenteken
En hoe zit het met elektrische voertuigen? Op het totaal van 15 miljoen kentekens is slechts 4 procent elektrisch. Nou ja, wellicht is ‘slechts’ een onjuist woord. Want het gaat nog altijd om dik 390.000 volledig elektrische personenauto’s.
RDW: “Ook is al bijna 10% (73.000 van de 762.000) van alle snorfietsen elektrisch aangedreven. En dan hebben we natuurlijk nog de elektrische speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu meer dan 33.000 rond. Een weggebruiker die elektrisch rijden nog niet ontdekt heeft, is de motorrijder. Met slechts 1.600 stuks is de elektrische motorfiets nog een zeldzaamheid te noemen.”
Waarom een kenteken?
In Nederland is het kenteken aan een voertuig toegewezen. Via een tenaamstelling worden persoons- of bedrijfsgegevens aan een kenteken gekoppeld. Dankzij het kenteken kunnen we in Nederland voertuigen identificeren en waar nodig gegevens van een eigenaar of houder achterhalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een snelheidscontrole van de politie. Aan een kenteken kan ook een bepaalde status toegekend worden, zoals een diefstalsignaal. Ook maakt het kenteken het mogelijk om snel informatie op te vragen of uit te wisselen. Openbare informatie kan eenieder snel en gemakkelijk opvragen op de website van de RDW.