Monsterwinst voor Shell in 2022, ook voor andere olieconcerns is het kassa
Forse winsten voor andere olieconcerns
Een winst van 38,5 miljard euro over een totale omzet van 386 miljard dollar, dat is veel. Uiteraard heeft Shell geprofiteerd van de hoge olie- en gasprijzen. Andere olieconcerns profiteren net zo hard van de gestegen gas- en olieprijzen. Als we de winst van andere oliebedrijven in 2022 bij elkaar optellen, dan komen we uit op een bedrag van ongeveer 260 miljard dollar winst, ongeveer 120 miljard euro meer ten opzichte van 2021. BP draaide wel verlies, door afschrijvingen op bezittingen in Rusland.
Nettowinst olieconcerns in 2022
- ExxonMobil: 51,5 miljard euro
- Shell: 38,5 miljard euro
- Chevron: 32,6 miljard euro
- Saudi Aramco: 119,7 miljard euro in eerste negen maanden 2022
- ConocoPhillips: 14,2 milard euro in eerste negen maanden 2022
- TotalEnergies: 15,9 miljard euro in eerste negen maanden 2022
Politiek heeft moeite met forse winsten
Of al die winsten wel zo eerlijk zijn? Dat valt natuurlijk te betwijfelen. De consument is altijd het kind van de rekening. Ook de politiek heeft moeite met de hoge winsten van oliemaatschappijen, helemaal nu mensen nauwelijks rond kunnen komen met de torenhoge energierekeningen. Extra inkomstenbelasting voor olieconcerns moeten een deel van de nettowinst afsnoepen, zo betaalt Shell 2,3 miljard dollar extra belasting over 2022. Maar dat is slechts een fractie van de totale winsten.
Investeren in duurzame energie
Olie en gas drijven nog altijd de winst van Shell op. Een klein deel van de omzet investeert het bedrijf in duurzame energie als wind en groene energie. In 2022 was dat 3,5 miljard dollar. Veel geld natuurlijk, maar volgens de politiek niet genoeg. De politiek vindt dat Shell meer moet investeren in deze duurzame energiebronnen.
De touwtjes in handen
Oliemaatschappijen hebben uiteindelijk de touwtjes in handen om sneller over te stappen op duurzame energie. Maar het principe is inmiddels wel duidelijk: economisch gewin overwint altijd. Uiteraard heeft de wereld nog lang olie en gas nodig, maar de macht ligt wel bij olieconcern om snel iets te veranderen. Met 50 miljard dollar is Europa al op grote schaal te vergroenen door middel van waterenergie, zonne-energie en waterstofcentrales. Dat geld is er, want alleen al in 2022 boekte alle olieconcerns bij elkaar 259,1 miljard euro winst. De vraag is alleen of olieconcerns in de huid van Robin Hood gaan kruipen, zonder het ‘steel’-gedeelte uiteraard.