Autonieuws

Met deze modellen gaat Jeep volledig elektrisch

september 8, 2022

Jeep 4xe

De geëlektrificeerde aandrijflijnen van Jeep vallen onder de noemer ‘4xe’ (spreek je uit als ‘four by e’). Onder dit label bracht Jeep al krachtige en zuinige plug-in hybrides zoals de de Renegade 4xe, Grand Cherokee 4xe, Compass 4xe en Wrangler 4xe, waarbij die laatste zelfs de meest verkochte PHEV in Amerika is. Nu kondigt Jeep vier volledige elektrische modellen aan, die vóór 2025 op de markt moeten verschijnen in Amerika en/of Europa.

Wagoneer en Wagoneer S 4xe

Ook het grootste model in de Jeep-familie ontkomt niet aan een volledig elektrische aandrijflijn. De elektrische Wagoneer krijgt een range van 500 miles, ofwel 800 kilometer. Vooralsnog zijn er geen tekenen dat Jeep dit model naar Europa brengt. In plaats daarvan kunnen we in Europa wel de Wagoneer S verwachten. De toevoeging aan de Wagoneer-familie wordt namelijk gepositioneerd als midsize SUV en is mede daarom geschikter voor de Europese markt.

De ‘S’ in de codenaam staat voor speed, striking and sexy, zoals Jeep het zelf zegt. Deze volledig elektrische premium SUV gaat van 0 naar 100 in slechts 3.5 seconden en kent een range van bijna 650 kilometer. Met een opnieuw getekend front geeft Jeep de herkenbare grille met zeven elementen een nieuwe interpretatie. Het meest opvallende designelement vinden we aan de achterkant, waar het dak overloopt in een grote spoiler. We kunnen de auto begin 2023 verwachten.

Jeep Avenger 4xe

Voor de Europese markt heeft Jeep in ieder geval de Avenger 4xe in petto, een compacte SUV met een geschatte actieradius van zo’n 400 kilometer. Meer details over de batterijcapaciteit geeft Jeep helaas nog niet. Wat we wel weten is dat de auto gebouwd wordt in Tychy in Polen, in dezelfde fabriek waar ook elektrische Alfa Romeo’s en Fiats gebouwd worden. De Avenger staat op het STLA Small-platform, een gedeeld platform voor EV’s binnen de Stellantis-groep. Jeep positioneert de Avenger onder de Renegade en is enkel beschikbaar Europese markt. Op de Paris Motor Show halverwege oktober wordt de auto gepresenteerd. Begin 2023 staat hij in de showroom.


Jeep_avenger_4xe


Jeep_avenger_4xe


Jeep_avenger_4xe

Jeep Recon 4xe

Voor de echte milieubewuste avonturier biedt Jeep straks de volledig elektrische Recon 4xe. Inclusief de zogenoemde open air freedom, waarbij het dak open kan en ramen en deuren volledig zijn te verwijderen. Een concept dat we ook kennen van de Wrangler. De oplettende kijker ziet dan ook flink wat overeenkomsten tussen de Wrangler en de Recon. Jeep zegt zelf dat de Recon is geïnspireerd op de Wrangler en moet dezelfde offroad-eigenschappen bieden, maar dan volledig elektrisch. Het model moet de belichaming worden van de transitie van 4×4 naar 4xe. We kunnen de Recon 4xe in 2024 verwachten, ook in Europa.


Jeep_Recon_4xe


Jeep_Recon_4xe


Jeep_Recon_4xe

Jeep_Recon_5