Leasen of lenen? 5 tips om je nieuwe auto te financieren
Leasen of lenen voor je auto?
Je wilt een nieuwe auto, maar niet (al) je spaargeld daaraan spenderen. Dan blijft over: een persoonlijke lening afsluiten voor de auto of private leasen. Wat de beste optie is, hangt af van je situatie. In dit artikel geven we je handige tips, zodat jij de beste keuze maakt.
1. Voor -en nadelen leasen
Het belangrijkste voordeel van een auto leasen is dat je voor een vast bedrag per maand een gloednieuwe auto rijdt. De premie van de autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto zijn bij je maandbedrag inbegrepen. Je hoeft dus alleen extra te betalen voor het tanken en eventuele verkeersboetes.
Maar private lease heeft, naast dat de auto niet van jou is, ook één heel groot nadeel: je gaat een contract aan waar je niet zomaar onderuit kunt. Als je bijvoorbeeld werkloos wordt of gaat scheiden, kun je de private lease meestal niet opzeggen. Bovendien kun je sinds april 2022 een fors lagere hypotheek krijgen als je een leasecontract hebt.
2. Voor- en nadelen van geld lenen voor je auto
Geld lenen voor je auto betekent dat je zelf je autoverzekering moet afsluiten en moet betalen voor wegenbelasting en onderhoud.
Dat betekent ook dat een lening voor je auto je meer vrijheid geeft dan private lease. Kun je om wat voor reden ook de lasten van de lening niet meer betalen? Dan kun je altijd besluiten de auto te verkopen en de lening af te lossen. Daarnaast is de auto die je koopt met een lening direct vanaf de eerste dag echt van jou.
3. Leasen of lenen en je situatie
Omdat een leasemaatschappij veel auto’s verzekerd bij dezelfde verzekeraar, krijgen ze vaak extra korting op de premie. Hierdoor is autoverzekering die de leasemaatschappij betaalt altijd lager dan wanneer je zelf een autoverzekering voor die auto afsluit. Maar je betaalt in je leasebedrag niet de autopremie die de leasemaatschappij specifiek voor jou betaalt. De maatschappij verrekent een gemiddeld bedrag dat ze aan autopremies betalen in je leasebedrag.
Als je jong bent en weinig schadevrije jaren hebt, heb je hier voordeel van. Dan is zelf een autoverzekering afsluiten vaak erg duur. Daarom is private leasen vrijwel altijd voordeliger als beginnend bestuurder met weinig schadevrije jaren.
Heb je echter als flink wat schadevrije jaren opgebouwd en/of ben je ouder dan 35 jaar, dan is een eigen autoverzekering stukken goedkoper. Je kunt dan juist beter een lening afsluiten voor je auto en de verzekering zelf regelen.
4. Lenen of leasen, denk ook aan een nieuwe occasion
Een nieuwe auto kopen is in Nederland relatief duur, maar auto’s dalen de eerste jaren ook snel in waarde. Dit terwijl auto’s steeds langer in goede staat meegaan. Als je nu een auto koopt die twee of drie jaar oud is, betaal je fors minder dan wanneer je dezelfde auto nieuw zou leasen. Dit terwijl die auto na twee of drie jaar vaak nog zo goed als nieuw is. Met een lening een auto kopen waar net ‘de kop af’ is, is dus een slimme manier om goedkoper uit te zijn dan met leasen.
5. Lenen voor je auto? Betaal niet te veel!
Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn voor je lening, raden wij je aan een persoonlijke lening af te sluiten. Je betaalt hiervoor een lagere rente dan voor een doorlopend krediet of een financiering via de dealer. Daarnaast staan bij een persoonlijke lening de rente, de maandlasten en de looptijd direct aan het begin vast. Zo weet je precies hoeveel de lening je kost en wanneer je deze hebt afbetaald.
Kies je voor een persoonlijke lening, dan heb je nog de keuze uit verschillende kredietverstrekkers. De verschillen in rentes die ze vragen zijn groot. Het verschil tussen de hoogste en laagste rente scheelt je al snel een paar honderd euro op je totale lening. Ga daarom altijd eerst verschillende leningen vergelijken en kies voor de laagste rente voor jou situatie, zo betaal je nooit onnodig teveel.