Achtergrond Autonieuws

Lancia Ypsilon HF: een high-performance Lancia! – SNEAK PREVIEW

september 4, 2024

Lancia Ypsilon HF

De Lancia Ypsilon HF wordt aangedreven door een 100% elektrische aandrijflijn met een vermogen van 176 kW (240 pk). De aandrijflijn is identiek aan die van de Alfa Romeo Junior Veloce en Abarth 600e. Dit drietal krijgt allemaal voorwielaandrijving met een mechanisch sperdifferentieel op de vooras. De Ypsilon HF sprint in 5,8 seconden van 0 naar 100 km/u. Verder is de Ypsilon HF voorzien van een verlaagd onderstel en een grotere spoorbreedte. De Lancia Ypsilon HF oogt ook een stukje dikker dan de ‘reguliere’ Ypsilon. Dat komt door de sportievere bumpers, de uitgeklopte wielkasten en de subtiele diffuser achter.

LANCIA YPSILON HF, dé auto voor de Lancia-fans? OOK ALS RALLYAUTO! – AutoRAI TV

HF-logo

Op de Ypsilon HF prijkt tevens het vernieuwde HF-logo. Het is een herinterpretatie van het historische performance-logo van Lancia. Het oorspronkelijke logo werd geïntroduceerd tijdens de Autosalon van Genève in 1960 door de oprichters van de exclusieve ‘Lancia Hi-Fi’-club. Het logo werd later het kenmerk van de HF Squadra Corse Lancia. Het historische logo bestond uit de witte hoofdletters HF op een zwarte achtergrond, met daaronder vier rode, rennende olifanten en de tekst ‘SQUADRA CORSE’ in het wit op rood. De kleine olifant werd gekozen als geluksbrenger, gebaseerd op de beeldspraak van een losgelaten olifant die niet is te stoppen en uiteindelijk het symbool van prestatie en rijplezier werd.

De nieuwe Lancia Ypsilon HF komt in mei 2025 op de Nederlandse markt. In de video hierboven vertellen we nog veel meer details!

Tekst gaat verder onder de fotogalerij































Lancia Ypsilon Rally 4 HF

Tegelijk met de Ypsilon HF presenteert Lancia ook de Ypsilon Rally 4 HF, waarmee het merk zijn terugkeer in de rallysport aankondigt. Deze versie is ontwikkeld voor de Group Rally4-klasse van het FIA World Rally Championship (WRC). Lancia is vandaag de dag nog steeds het succesvolste merk in de geschiedenis van de rallysport, getuige de jaartallen van kampioensjaren op de flank van de auto. 

Het merk won in totaal vijftien WRC-titels, drie constructeurskampioenschappen en Endurance World Championships, de legendarische 1000 Miglia, de Carrera Panamericana en twee keer de Targa Florio. Natuurlijk wil je ook meer weten over de Ypsilon Rally 4 HF zelf. Deze rallyauto wordt aangedreven door een 1,2-liter driecilinder turbomotor die een vermogen van 156 kW (212 pk) produceert. De aandrijfkrachten worden via een handgeschakelde versnellingsbak, mechanisch sperdifferentieel en voorwielaandrijving naar het wegdek gestuurd. 

Met de Lancia Ypsilon Rally 4 keert ook het ‘LANCIA CORSE HF’-logo terug. Ook hier gaat het om een herinterpretatie van een historisch logo. In het nieuwe logo is ‘CORSE’ geschreven in een speciaal lettertype, terwijl de schuine, grafische elementen snelheid uitdrukken. Tevens is het logo zowel horizontaal als verticaal te gebruiken.