Kies maar: een groene Ferrari of een rode Aston Martin?
Typische kleuren
We associëren Ferrari eigenlijk altijd met de kleur rood. Geheel onlogisch is dat natuurlijk niet, want het merk brengt sinds heugenis auto’s uit in die kleur. Het ‘Ferrari-rood’ vindt zijn oorsprong in de racerij. Wegens herkenbaarheid werden raceauto’s vroeger in een afgesproken kleur gespoten. Die kleur werd bepaald aan de hand van het land waar de fabrikant vandaan kwam. Dat was gestandaardiseerd en mocht niet vanaf geweken worden. Italiaanse auto’s moesten rood zijn, dus niet alleen Ferrari’s maar ook van Alfa Romeo’s en Maserati’s. Duitse auto’s, zoals die van Mercedes-Benz waren altijd zilvergrijs, Franse auto’s blauw en raceauto’s uit het Verenigd Koninkrijk kregen de kleur British Racing Green.
Ferrari Roma in British Racing Green
Ferrari’s waren jarenlang beschikbaar in slechts twee tinten rood. Die tijden zijn voorbij en inmiddels biedt Ferrari veel meer schakeringen van de kleur: van bijna oranje tot aan bordeauxrood. Nu is het niet zo dat elke Ferrari als rood exemplaar de fabriek verlaat. Neem deze Roma bijvoorbeeld, die in het groen van de band rolde. Officieel heeft de kleur ‘Verde British’. Staat hem prachtig. En al helemaal in combinatie met de donkerbruine lederen kuipstoelen in Daytone-style.
Onder de motorkap ligt een 3.9-liter V8 met twee turbo’s, goed voor 620 pk en 760 Nm dat via de achterwielen op de weg komt. Een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/u duurt 3,4 seconden en de teller stopt met klimmen bij 320 km/u.
Rode Aston Martin DBS Superleggera
Waar de Roma de Britse kleur draagt heeft zijn uitdager, deze Aston Martin DBS Superleggera een rood jasje. Rood is een vrij ongebruikelijke kleur voor een Aston Martin, aangezien die overwegend in grijstinten besteld wordt. Rood staat de spierbundel in ieder geval goed. Zeker in combinatie met de donkere wielen, het zwarte dak en het zwarte interieur. De rode accenten in het interieur moet wel je ding zijn. De DBS Superleggera heeft een atmosferische 5.2-liter V12 onder de motorkap liggen, die 725 pk en 900 Nm naar de achterwielen stuurt. De Aston is net zo snel van 0 naar 100 km/u als de Roma, maar schopt het tot 340 km/u als topsnelheid.
Kiezen maar!
Beiden kosten ruim € 300.000,-, hebben een heerlijke motor, zijn voorzien van achterwielaandrijving, vergelijkbare prestaties én een atypisch kleurtje voor het merk. Dus zeg het maar: welke van de twee kan de kleur van het andere merk het beste hebben?