Kia EV5 (2025): tussen de kleine EV3 en grote EV9, een schot in de roos?
Hij vult het gat qua formaat en design feilloos op. Dat werd tijd ook, want er is inmiddels veel concurrentie. Maar wat opvalt: de EV5 deelt niet de technische basis met de EV6. Geen 800V volt-architectuur, geen ultrasnelle laadmogelijkheden. De vraag dringt zich op: is het alsnog een geslaagd totaalpakket, of mis je hier de verfijnde techniek die de EV6 zo sterk maakt?
Waar bleef deze EV5?
C-segment SUV’s zijn al jaren het populairste formaat op de Europese markt. Niet te groot, niet te klein, en precies goed voor gezinnen die ruimte én wendbaarheid zoeken. Ook binnen het elektrische aanbod wemelt het van de compacte SUV’s. Denk aan de Volkswagen ID.4 en ID.5, de Škoda Enyaq en de nieuwe Peugeot e-3008. Het is dus eigenlijk verrassend dat Kia pas nu met een model in dit segment komt. Al is ‘nu’ relatief: de Kia EV5 rijdt al een tijdje rond aan de andere kant van de wereld, onder meer in China en Australië. Maar nu komt hij dan eindelijk ook naar Europa en vult hij het Kia-gamma hier mooi aan.
Aandrijflijn: voorlopig één keuze voor de Kia EV5
De techniek voor de EV5 is voorlopig vrij overzichtelijk. Hij wordt geleverd met een accupakket van 81,4 kWh, goed voor een voorlopig geschatte WLTP-actieradius van zo’n 530 kilometer. De aandrijving vindt plaats via de voorwielen, met een systeemvermogen van 218 pk (170 kW) en een koppel van 295 Nm.
Snelladen kan tot een maximum van 150 kW, wat dus net wat minder is dan je zou verwachten van Kia, zeker gelet op de prestaties van de EV6 op het gebied van laden (240 kW). Toch is het een bewuste keuze van Kia geweest om te kiezen voor 400V-techniek, het zorgt voor een stabiele laadcurve. Geen uitschieters naar boven of beneden, zoals je bij hogere laadvermogens soms wel ziet, maar een gedegen manier van laden. Deze is nog altijd goed om van 10 tot 80 procent bij te laden in 30 minuten tijd, dus dat is niet verkeerd. Ook het trekgewicht van 1.200 kg is niet verkeerd.


Ook beschikt de Kia EV5 over Vehicle-to-Load (V2L), waarmee je externe apparaten kunt voeden via de auto. In de kofferbak vind je een stopcontact terug. Ook Vehicle-to-Grid behoort tot de mogelijkheden, de EV5 is hier softwarematig op voorbereid. Trouwens, tot nu toe is dit de enige beschikbare aandrijflijn, maar het ligt voor de hand dat er in de toekomst ook een versie komt met een kleinere batterij, er wordt geschreven over 60 kWh, een variant met vierwielaandrijving én een EV5 GT.
Design: Kia EV5 is een soort kleine EV9
Qua vormgeving is de EV5 zonder meer een echte Kia. Het design is herkenbaar dankzij de robuuste en hoekige carrosserie en de LED-verlichting met de inmiddels bekende lichtsignatuur. Alles bij elkaar doet hij sterk denken aan een compacte EV9. De EV5 heeft een stoere, moderne uitstraling die goed past bij het elektrische familiegezicht van het merk.




Achterin biedt de Kia EV5 een verrassend ruime bagageruimte. De kofferbak meet 566 liter en groeit tot maximaal 1.650 liter met de achterbank plat. Wat wel opvalt, is dat de achterbank niet zo flexibel neerklapbaar is als in de Sportage. De EV5 heeft een 60:40-verdeling, en mist daarmee de fijnere 40:20:40-indeling die meer variatie biedt. Toch kun je de leuningen makkelijk vanaf de achterbank zelf omklappen, en vormen ze een vlakke laadvloer. En ook voorin vinden we een kleine frunk, goed voor 44 liter en dus een totale bagageruimte van 610 liter.
Ook is het voor de passagiers achterin goed vertoeven. Dankzij de lengte van 4,61 meter, breedte van 1,87 meter, wielbasis van 2,75 meter en vooral de hoogte van 1,68 meter is het interieur ruim te noemen. Daarbij blijft er zelfs voor lange mensen opvallend veel beenruimte over achterin. De middentunnel valt op met een soort uitschuifbare lade, wat passagiers achterin meer opbergruimte biedt dan gebruikelijk.


Slimme snufjes in de Kia EV5
Voorin zie je duidelijk dat de EV5 familie is van andere elektrische Kia’s. Het dashboard is strak en ruimtelijk, met een open middenconsole die zorgt voor een ruimtelijk gevoel tussen de voorstoelen. De digitale cockpit bestaat uit twee schermen van elk 12,3 inch, één voor het instrumentarium en één voor het infotainmentsysteem.
Nieuw is dat Kia nu gebruikmaakt van Google Points of Interest. Dat betekent niet dat het volledige navigatiesysteem op Google-services draait, maar je kunt wel eenvoudig navigeren naar locaties uit de Google-database. Een slimme toevoeging die het systeem net wat gebruiksvriendelijker maakt. Opvallend detail is de vingerscanner, waarmee je de auto kunt ‘starten’.


Dus… geslaagd totaalpakket?
De EV5 is ruim, strak vormgegeven, goed uitgerust en mikt op een breed publiek. Hij mist nog wat technische verfijning – zoals supersnelladen of vierwielaandrijving – maar compenseert dat met gebruiksgemak, een stoer uiterlijk en slimme oplossingen.
De pure techniek is misschien niet zo vooruitstrevend als bij de EV6, maar Kia mikt hier duidelijk op een andere doelgroep. Niet de techliefhebber die ultrasnel wil laden en sportieve prestaties zoekt, maar juist het gezin dat op zoek is naar een praktische, goed ontworpen elektrische SUV. De prijs is helaas nog niet bekend op het moment van schrijven, maar Kia belooft dat de EV5 concurrerend in de markt gezet wordt.