Autonieuws

Kawasaki Versys 1100 nieuwe vlaggendrager

september 26, 2024

Sinds zijn introductie in 2012 is de Kawasaki Versys 1000 elk jaar verder geëvolueerd. De motor scoort op veel fronten. Hij stuurt geweldig gemakkelijk, biedt een heel soepel viercilinderblok en topt dat af met een behoorlijk complete en op rijcomfort gerichte uitrusting. Een ideale motor voor wie lange reizen wil maken, hem voor woon-werkverkeer wil gebruiken of een potje lekker wil sturen. En dat hebben we al mogen ervaren, zoals je kunt zien in deze video.

Kawasaki Versys 1100 met 135 pk

Juist voor dat potje stuurwerk verlang je net wat meer vermogen. Kawasaki biedt dat nu met een behoorlijke upgrade van de Versys 1000. De inhoud van de viercilinder stijgt van 1.043cc naar 1.099cc. Dat resulteert in een stijgend vermogen van 120 naar 135 pk en een van 102 naar 112 Nm toegenomen maximale koppel tussen 4.000 en 7.000 tpm. Dat zorgt voor nog meer souplesse en een pittiger reactie op het gas.

Rijcomfort en veiligheid

Logischerwijs is de naam van dit model omgedoopt naar Versys 1100, die leverbaar wordt in drie versies. Dat zijn de Standard, de S en de SE. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij de huidige 1000-versie. De SE is daarbij de meest uitgebreid uitgeruste met een hele bundel rijdersassistentiesystemen die rijcomfort en veiligheid ten dienste staan.

Quick shifter en cruise control

Kawasaki heeft de quick shifter verfijnd. Die kun je al inzetten vanaf 1.500 t/min. Terwijl aangepaste overbrengingsverhoudingen van de hogere versnellingen samen met de elektronische cruise control voor meer tourcomfort zorgen. Een belangrijke aanpassing aan de motor is dat de binnenste inlaatkelken nu 45 mm langer zijn dan de buitenste. Dit zorgt vooral voor de verbeterde koppelafgifte tussen de 4.000 en 7.000 toeren.

Souplesse naar hoger niveau

De inlaatpoorten zijn afgestemd op de nieuwe gasklephuizen. Ze zijn nu smaller in verhouding tot de toegenomen cilinderinhoud. Dit verbetert de instroom van lucht in het lage tot middelhoge toerengebied. De instellingen van het motormanagement zijn bovendien aan de grotere cilinderinhoud aangepast, wat vooral invloed heeft op de bediening van de gaskleppen in het hele toerenbereik. De nokkenasprofielen met een lagere kleplift dragen eveneens bij aan het verhoogde koppel in het lage- en middentoerengebied.

Minder trillingen

Verder is de toegenomen souplesse te danken aan een zwaarder vliegwiel waardoor het blok nog fijner oppakt. Een extra balansas neemt trillingen weg. Verder is er nu een oliekoeler om het sterkere blok thermisch in het gareel te houden. De remschijf achter is een tikkeltje groter gemaakt: van 250 naar 260 mm in diameter.

Uitgebreide uitrusting

De Versys is als Standaard al flink uitgerust met een USB-C poort en diverse elektronische rijhulpsystemen, waaronder KTRC-tractiecontrole, KCMF-bochtenmanagement en 4 verschillende rijmodi. De topversie SE biedt elektronisch gedempte Showa-vering, plus Kawasaki’s Rideology smartphone App, welke nu beschikt over spraakbesturing.