Achtergrond

Jongere betaalt zich blauw voor autoverzekering

februari 13, 2023

245 procent

Laten we meteen in de cijfers duiken. Nederlandse automobilisten zijn gemiddeld 74,75 euro per maand – oftewel 897 euro per jaar – kwijt voor hun autoverzekering. Voor de jongere bestuurders, van 18 t/m 20 jaar, ligt dit bedrag 245 procent hoger. In 2022 betaalden automobilisten van 18 t/m 20 jaar namelijk gemiddeld 183,05 euro per maand voor een autoverzekering, wat neerkomt op bijna 2.200 euro per jaar. “Voor jonge bestuurders, die doorgaans nog niet zo’n hoog inkomen hebben, is een eigen auto verzekeren dus vrijwel onbetaalbaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl.

Waarom?

Jongeren betalen de hoofdprijs omdat ze minder ervaring hebben en vaak onvoorzichtiger rijden. Daarom veroorzaken ze meer schade en dit levert de verzekeraar méér potentiële kosten op. Volgens Bulthuis zijn vooral jongeren buiten de stad de klos. “Geen autorijden is voor jongeren in een stad, met veel openbaarvervoersmogelijkheden, wellicht minder problematisch. Maar in dorpen en plattelandsgebieden heb je toch echt nog een auto nodig. Kortom, vooral de jongeren in de buitengebieden worden hierdoor geraakt.”

Wat te doen?

Jongeren die zo min mogelijk willen betalen kunnen het beste voor een kleinere, oudere auto kiezen. “Een autoverzekering voor een 10 jaar oude Volkswagen Golf of een BMW 1 Serie is al snel 25 procent duurder dan voor een Toyota Aygo van dezelfde leeftijd. Kijk dus voor je je auto uitkiest goed wat die je gaat kosten aan verzekeringspremie.”

Daarnaast loont het om meerdere verzekeraars te vergelijken. Het verschil tussen de laagste en de hoogste premie is voor automobilisten tussen 18 en 21 jaar gemiddeld 110 euro per maand. Op jaarbasis is dat ruim 1.300 euro.

Autoverzekering op naam ouders

Dan nog een waarschuwing voor jongeren: een autoverzekering op naam van je ouders afsluiten mag niet. Als de verzekeraar dat ontdekt, heeft dit zowel voor ouders als het kind grote gevolgen. Eventuele schade moet je dan zelf betalen en de ouders en het kind krijgen een fraudemelding op hun naam, waardoor verzekeringen afsluiten de komende jaren vrijwel onmogelijk is.

Lees ook: Onderzoek: plug-in hybrides verbruiken in de praktijk aanzienlijk meer dan opgegeven