Autonieuws

JLR steekt 500 miljoen pond in elektrische ambities – Halewood wordt EV-fabriek

september 30, 2024

Sleutelrol

JLR heeft grote plannen met Halewood. De fabriek gaat een sleutelrol spelen in de elektrificatie van het merk. In eerste instantie worden er nog verschillende soorten aandrijvingen naast elkaar geproduceerd, maar uiteindelijk wordt Halewood de eerste volledig elektrische productiefaciliteit van JLR. Het bedrijf wil tegen 2039 niet alleen CO2-neutraal zijn in de productie, maar ook in de hele toeleveringsketen.

Nieuwe productielijnen en technologie

JLR heeft al een flink deel van de investeringen gedaan. Ongeveer 250 miljoen pond is al besteed aan onder andere bouwactiviteiten en het installeren van nieuwe technologie. Hierdoor is de fabriek uitgebreid met zo’n 32.000 vierkante meter. Deze extra ruimte is nodig voor de productie van elektrische SUV’s die gebruikmaken van het Electric Modular Architecture (EMA)-platform. Naast nieuwe productielijnen zijn er 750 robots geïnstalleerd die zelfstandig kunnen werken. Ook maakt de fabriek gebruik van lasertechnologie en digitale besturingssystemen om de productieprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Duurzaamheidsmaatregelen in de fabriek

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de transformatie van Halewood. JLR zet in op een mix van hernieuwbare energiebronnen, alternatieve brandstoffen en energie-efficiëntie om de CO2-uitstoot van de fabriek drastisch te verminderen. Het doel is om jaarlijks 40.000 ton CO2 te besparen. Een van de plannen is de installatie van 18.000 zonnepanelen, die een deel van de benodigde elektriciteit zullen opwekken.

Opleidingen voor de toekomst

De omschakeling naar elektrische auto’s betekent ook dat werknemers moeten worden omgeschoold. JLR investeert daarom jaarlijks 20 miljoen pond in trainingen. In Halewood wordt een speciaal trainingscentrum geopend, waar medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Tot nu toe hebben 1.600 medewerkers een cursus gevolgd voor het werken met de hoogvoltage-technologie die nodig is voor de productie van elektrische auto’s.