Jaguar Land Rover kraakt de code: gerecycled stoelschuim
Polyurethaanschuim lastig te recyclen
Polyurethaanschuim is lastig te recyclen, omdat het is gemaakt om lang mee te gaan. Dat leidt vaak tot storting als afval. Dit materiaal kan generaties lang in het milieu blijven. Door een gesloten kringloop te creëren, vermindert JLR de uitstoot, beperkt het de hoeveelheid afval en garandeert het een stabiele aanvoer van koolstofarm stoelschuim.
Nieuwe ‘circulaire stoel’
Het gerecyclede schuim maakt deel uit van een nieuwe ‘circulaire stoel’, die naar schatting de CO2-equivalent (CO2e) impact halveert. Per stoel wordt meer dan 44 kg CO2 vermeden, vergelijkbaar met het opladen van bijna 3.000 smartphones.
Innovatie vanuit het Circularity Lab van JLR
De doorbraak is het resultaat van onderzoek en testen in het JLR Circularity Lab in Gaydon, dat zich richt op afvalvermindering en betere recyclebaarheid van luxueuze auto’s. Traditioneel zijn auto’s ontworpen zonder veel aandacht voor demontagegemak of het scheiden van materialen aan het einde van hun levensduur. Het gebruik van gemengde materialen, lijm en complexe bevestigingsmethoden bemoeilijkt recycling en hergebruik.
‘Learning by doing’-aanpak
Het Circularity Lab pakt deze uitdagingen aan door multidisciplinaire teams samen te brengen op gebied van duurzaamheid, techniek, inkoop en design. Met een praktische ‘learning by doing’-aanpak demonteren ze auto’s en werken ze nauw samen met leveranciers en materiaalspecialisten om barrières voor hergebruik en recycling te overwinnen.
Data en concrete resultaten
Inzichten uit het Circularity Lab worden direct toegepast bij de ontwikkeling en testfasen van nieuwe auto’s. Materialen zoals glas, staal, aluminium en polymeren worden getest op hergebruik in nieuwe productielijnen, terwijl dezelfde hoge kwaliteitsnormen worden gehandhaafd.
Een voorbeeld hiervan is de nieuw ontworpen voorbumper. Door het aantal polymeren te verminderen, wordt 177.500 kg CO2e bespaard per modelserie, samen met een kostenbesparing van £ 560.000. Deze aanpak zorgt ervoor dat JLR volgend jaar koolstofarmere bumpers op nieuwe modellen kan introduceren.
JLR behaalde eerder succes met een prijswinnend project waarbij aluminium afval uit de productie werd gerecycled tot nieuwe carrosseriedelen. Dit vereiste de ontwikkeling van een nieuwe aluminiumkwaliteit, mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking binnen de toeleveringsketen.
Onderdeel van de Reimagine-strategie
Het Circularity Lab ondersteunt de Reimagine-strategie van JLR, die gericht is op nieuwe standaarden in milieu- en maatschappelijke impact. Een circulaire economie, waarbij afval wordt beperkt of voorkomen en materialen steeds opnieuw worden gebruikt, staat centraal in deze visie.
Sinds 2023 is JLR partner van de Ellen MacArthur Foundation en past het principes van een circulaire economie toe in alle aspecten van zijn bedrijfsvoering. Dit omvat ook industriële transformatie, zoals de renovatie en nieuwe inzet van duizenden apparatuuronderdelen om energie-efficiency te optimaliseren en CO2e-impact te reduceren voor een toekomst met volledig elektrische modellen.