Hyundai Coupé – alles wat je moet weten
Zoals een merk tegenwoordig niet zonder SUV-achtig model lijkt te kunnen, zo was er in de jaren ’90 veel vraag naar betaalbare sportieve modellen. Vooral de Aziatische merken boden iets in deze klasse. Sommige merken hadden zelfs meerdere modellen. Mazda bood de MX-5 en de MX-3 en Toyota had de Celica en de Paseo. Hyundai besloot het mogelijke succes niet te laten liggen en introduceerde in 1996 een sportieve coupé, die simpelweg Hyundai Coupé werd genoemd. Overigens heette de auto buiten Europa Tiburon. In thuisland Zuid-Korea ging de coupé als Turbulence door het leven.
Overigens leverde Hyundai voor de Coupé, van 1988 tot en met 1995, al de Scoupe. Dat was ook al wel een (semi-)sportieve coupé, maar met een meer alledaagse insteek dan de Coupé waar dit artikel over gaat.
Eerste generatie Hyundai Coupé
Geheel volgens de toenmalige automode had de Hyundai Coupé een ronde, organische vormgeving. Hoewel het uiterlijk sportief was, deelde hij zijn technische basis grotendeels met de Elantra, een vrij doorsnee sedanmodel. In Nederland was de Coupé leverbaar met 1,6- en 2,0-liter viercilinder benzinemotoren. In sommige andere landen was ook een 1,8-liter viercilinder leverbaar. De krachtigste motor leverde een vermogen van 103 kW (140 pk). Misschien niet heel indrukwekkend, maar in combinatie met het wagengewicht van maar iets meer dan 1.000 kg was het zeker genoeg voor sportieve prestaties.
Facelift
In 1999 onderging de Hyundai Coupé een facelift. De 1,6 kwam te vervallen en het uitrustingenaanbod werd wat uitgebreid, maar het grootste verschil was cosmetisch. De auto kreeg vier opvallende rode koplampen die iets ‘op’ de auto lagen. De ovalen achterlichten werden vervangen door veel grotere, bijna ronde exemplaren.
Hyundai Coupé F2 en F2 Evolution
In het Verenigd Koninkrijk werd in 1998 de speciale F2-uitvoering geïntroduceerd. Daarmee haakte het merk in op zijn deelname aan het Formula 2 World Rally Championship. De Hyundai Coupé F2 was een gelimiteerde editie met speciale uitrustingen, maar afgezien van speciale velgen en een iets aangepaste ophanging waren er geen technische aanpassingen. Wel was de F2 leverbaar in een modelspecifieke blauwe carrosseriekleur, Racing Blue Mica, die nooit voor een andere Hyundai is gebruikt. Bij de F2-uitvoering hoorde ook een speciaal boek met artistieke foto’s en designtekeningen van de auto. De F2 Evolution was nog iets exclusiever, maar werd niet geleverd met boek.
Tweede generatie Hyundai Coupé
In 2001 presenteerde Hyundai de tweede generatie van de Coupé, die in 2002 op de markt kwam. De auto was iets groter en had een strakker design, maar verder was het een evolutie van de eerste generatie Hyundai Coupé. Het motorenaanbod groeide mee: voortaan kon de sportieve rijder ook kiezen voor een 128 kW (174 pk) sterke 2,7-liter V6. De 1,6 werd niet langer in Nederland geleverd, waarmee de 2,0-liter hier de standaardmotor was. Technisch was de Coupé nog steeds nauw verwant aan de Elantra, maar op een volledig nieuw platform dat ook werd gebruikt door de Hyundai’s Matrix en Tucson en enkele Kia-modellen. In Zuid-Korea werd de modellijn omgedoopt tot Hyundai Tuscani. Ook nu waren er weer wat marktspecifieke special editions, maar die waren minder spectaculair dan de eerdere F2’s.
Facelift nummer één
In 2005 onderging de Hyundai Coupé een subtiele facelift, vooral herkenbaar aan de koplampen met donkere behuizing. Verder waren ook de achterlichten aangepast, waren er meer ‘agressieve’ styling-elementen en werd de uitrusting uitgebreid.
Facelift nummer twee
Al in 2006 volgde een tweede facelift, nu veel ingrijpender. Wie niet beter weet, zou zelfs kunnen denken dat het om een volledig nieuw model gaat. Het design was volledig aangepast op de inmiddels nieuwe designtaal van het merk. Door sommigen wordt het faceliftmodel zelfs als nieuwe modelgeneratie gezien. Het design was iets vloeiender en toch agressiever, met nu ook de achterlichten in een donkere behuizing. Ook het interieur werd vernieuwd.
Tweedehands Hyundai Coupé
Het aanbod tweedehands Hyundai Coupés is relatief beperkt, maar wel interessant. Net als zo’n beetje alle andere Hyundai-modellen is de Coupé namelijk heel betrouwbaar gebleken, waardoor ook een vroeg tweedehands exemplaar een veilige keuze is. Houd er wel rekening mee dat met een sportieve auto vaak ook sportief wordt gereden. Let dus goed op de technische staat van het specifieke exemplaar dat je op het oog hebt. Wil je een Hyundai Coupé met V6? Dan moet je extra goed zoeken, want door de lagere verkoopaantallen staan daarvan al helemaal weinig exemplaren te koop. Tot slot worden dit soort auto’s nog wel eens ‘gecustomized’ door eerdere eigenaren, al lijkt de Coupé die dans redelijk te ontspringen.
Dubbele opvolging
In 2008 was het over en uit voor de Hyundai Coupé. Het model kreeg wel een opvolger, of eigenlijk zelfs twee. In 2008 verscheen voor modeljaar 2009 eerst de Hyundai Genesis Coupe. Qua soort auto was die vergelijkbaar met de Coupé, maar hij was wel hoger in de markt gepositioneerd. Zoals de naam al aangeeft deelde de Genesis Coupe zijn techniek met de Hyundai Genesis, een luxe sedan die in Nederland niet werd geleverd.
In 2011 verscheen voor modeljaar 2012 de Hyundai Veloster. Qua positionering was dat een meer directe opvolger van de Coupé, maar qua carrosserievorm deed hij het toch weer iets anders. De Veloster is ook een coupé, maar met een wat hogere daklijn zodat er comfortabel vier personen in passen. Ook bijzonder: de Veloster had een achterportier… maar alleen aan de passagierskant. Ongeacht of het stuur links of rechts zat: voor linksrijdende markten werd gewoon de gehele carrosserie gespiegeld!