Autonieuws

Hoeveel kost je auto jou?

januari 24, 2023

Wat kost een auto gemiddeld per jaar? Auto’s zijn niet goedkoop, zeker wanneer je er zelf één hebt. Maar hoeveel zijn we in Nederland gemiddeld jaarlijks kwijt aan een auto? En wat is het verschil in kosten tussen het hebben van een tweedehands en een nieuwe auto?

Vandaag duiken we in de soms ingewikkelde wereld van alle verschillende autokosten: we laten zien hoe deze kosten worden opgebouwd en gaan in op het verschil tussen de kosten voor oude en nieuwe auto’s. Ook vind je een tool waar je gemakkelijk je eigen autokosten kunt berekenen. Gebruikte auto’s lijken altijd goedkoper, maar is goedkoop dan eigenlijk toch duurkoop?

Jaarlijkse autokosten

Een auto kost je eenmalig de aanschafprijs en daarnaast ben je maandelijks en dus ook jaarlijks geld kwijt aan je auto. Jaarlijks ben je geld kwijt aan onderhoudskosten, apk en afschrijving. De hoogte van je afschrijvingskosten verschilt enorm. Dat hangt af van het type auto dat je rijdt, of het een nieuwe auto is of een occasion en daarnaast hoe lang je de auto al hebt.

De kosten voor het hebben van een gebruikte auto zijn in over het algemeen lager dan de kosten voor het hebben van een nieuwe wagen. Voor je portemonnee is het dan ook veel beter om een tweedehands auto te kopen. Dit heeft alles te maken met de afschrijving. Een gloednieuwe auto verliest al zo’n 5% van zijn waarde wanneer je deze uit de showroom rijdt en is na een jaar met maar liefst 20% in waarde gedaald.

Daarna zakt de waarde ieder jaar gemiddeld met ongeveer 10%. Een simpel rekensommetje leert ons dat een auto dan na vijf jaar ongeveer de helft in waarde is gedaald. Koop je dus een nieuwe auto van 30.000 euro, dan verlies je 15.000 euro op gedurende de eerste vijf jaar. Dat is 3000 euro per jaar. Koop je hem echter na vijf jaar, dan zal hij weer vijf jaar later nog 9000 waard zijn en kost hij dus ‘maar’ 6000 euro aan afschrijving (1200 euro per jaar). Dat is een verschil van 1800 euro.

Maandelijkse autokosten

Maandelijks betaal je naast wegenbelasting natuurlijk ook premie voor je autoverzekering. Dit kan verschillen van hoogte door de hoogte van je dekking, het aantal schadevrije jaren en het type auto dat je rijdt. Vergeet de brandstofkosten niet, de brandstofprijzen zijn de laatste tijd niet om te genieten en daarom belangrijk om inzichtelijk te maken.

Door te weten wat het verbruik is van je auto en het aantal kilometers die je rijdt per maand keer de huidige benzine- of diesel prijzen. Zo weet je hoeveel je kwijt aan je brandstof. Daarnaast ben je ook geld kwijt aan onderhoudskosten en zo nu en dan moet je de olie van je auto verversen, je ruitenwissers vervangen en zeker als je houdt van scheuren af en toe ook je remblokken. Verstandig is om maandelijks een bedrag opzij te zetten om deze kosten te dekken.

Ben je benieuwd naar de kosten van jouw auto?

Al deze variabelen kunnen soms ingewikkeld overkomen. Daarom hebben de meesten niet inzichtelijk wat ze daadwerkelijk kwijt zijn aan hun auto. Je kunt vaak wel een inschatting maken van je vaste lasten maar mocht je zeker willen zijn dan kun je dat zelf gemakkelijk berekenen. Door een aantal van je uitgave op te geven en bijvoorbeeld het verbruik van je auto kun je met de autokosten rekentool van Independer