Hoeveel kilometer kan een auto rijden?
Rijden is goed voor auto
Een lagere kilometerstand is geen garantie voor een langere levensduur. Als je veel korte stukjes rijdt en als de auto vaak langere tijd stilstaat, is dat sowieso niet goed voor de motor. Stilstand is achteruitgang – dat geldt trouwens niet alleen voor de motor. De motor slijt bovendien het minst als hij op bedrijfstemperatuur is. Langere afstanden zijn dus beter dan korte. Dan loopt de kilometerstand vlot op, maar dat is dus helemaal niet erg. Als je een gebruikte auto wilt aanschaffen, dan kun je uit de kilometerstand wel afleiden hoe de auto is gebruikt. Via de Nationale Autopas kun je eenvoudig een verslag met eventuele opmerkingen opvragen.
Is 100.000 kilometer veel voor auto?
Ouderen onder ons herinneren zich wel nog dat in de jaren zeventig een auto met 100.000 kilometer op de teller wel bijna aan het eind van zijn levensduur was. Dan kon je rekenen op grote kosten. Maar de techniek en de toegepaste materialen zijn in de loop der jaren steeds verder verbeterd, net als brandstoffen en olie. De garage kan ook steeds preciezer een diagnose stellen en dus beter onderhoud plegen en preventief reparaties uitvoeren. Als je je auto goed laat onderhouden, hoeft 100.000 kilometer geen probleem te zijn.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Tonnen op kilometerteller
Vaak hebben auto’s met een dieselmotor een duidelijk hogere kilometerstand dan auto’s van dezelfde leeftijd met een benzinemotor. Dat komt mede doordat dieselmotoren minder hoge toerentallen draaien dan benzinemotoren. Inmiddels ligt de verwachte levensduur van een diesel rond de 350.000 à 400.000 kilometer, die van een benzinemotor op ongeveer 250.000 à 300.000 kilometer. Het aantal kilometers dat particulieren met hun auto rijden, ligt rond de 11.500 kilometer per jaar – in theorie zou je dus makkelijk 21 jaar kunnen rijden met je auto, nog iets langer als het een diesel is. Maar het aantal kilometers dat je kunt rijden, is van zoveel meer factoren afhankelijk dan alleen de motor. Denk bijvoorbeeld aan de verkrijgbaarheid van onderdelen.
Wereldrecord kilometerstand
Sommige auto’s die goed gebruikt zijn en zorgvuldig onderhouden, halen wel 600.000 kilometer, maar het wereldrecord staat op naam van de Amerikaan Irv Gordon, die met zijn Volvo P1800S ruim 5,23 miljoen kilometer heeft gereden. Hij kocht zijn auto nieuw in 1966 en onderhield hem zorgvuldig. De eerste 400.000 km had de auto dankzij goed onderhoud en lange afstanden geen enkele reparatie nodig. Gordon overleed in 2018; de kilometerstand van zijn Volvo had toen de 5.230.781 kilometer gepasseerd, had hij kort voor zijn overlijden nog op Facebook gepost. Die kilometerstand komt neer op ruim 100.000 kilometer per jaar. Inmiddels is de auto in het bezit van Volvo.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wanneer is een auto ‘op’?
Weinig mensen rijden hun auto bewust ‘op’. Ongevallen zijn de grootste oorzaak waardoor personenauto’s op de sloop belanden, maar dat is vaak voordat de auto het maximaal haalbare aantal kilometers heeft bereikt. De Europese associatie van autofabrikanten, de ACEA, meldt dat de gemiddelde leeftijd van auto’s in Nederland in 2020 ongeveer 11,2 jaar was. Luxemburg heeft gemiddeld de jongste auto’s (6,7 jaar) en Roemenië de oudste (16,9 jaar). De gemiddelde leeftijd van auto’s in de Europese Unie was destijds 11,8 jaar. Maar dat zegt natuurlijks niets over de levensduur en het maximaal haalbare aantal kilometers.
Auto’s worden gemiddeld steeds ouder
De gemiddelde leeftijd van auto’s in Nederland loopt steeds verder op. Logisch, auto’s zijn de laatste decennia kwalitatief steeds beter geworden en het blijkt dat elk jaar minder auto’s op de sloperij belanden. Als je de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het jaar 2020 erop naslaat, blijkt dat het aantal gesloopte auto’s van 20 jaar oud het hoogst is (28.835 stuks), maar dat de aantallen van de 18 tot 21 jaar oude auto’s niet veel afwijken (meer dan 25.000). Het CBS meldt ook dat eind 2015 de auto’s die op de sloop belandden, gemiddeld nog geen 18 jaar oud waren.
Kort door de bocht zou je dus kunnen concluderen dat een auto toch wel zo’n twintig jaar zou moeten kunnen meegaan – al krijg je er dan uiteindelijk ook steeds meer kosten aan.