Achtergrond

Hoelang kan een baby in een auto blijven zitten?

september 9, 2022

Reizen met een baby

Als je kinderen hebt gekregen betekent dat natuurlijk niet dat je nooit meer op (auto)vakantie kunt gaan. Baby’s vinden het vaak helemaal niet erg om een ritje te maken. Maar is het wel goed voor ze om urenlang in een kinderzitje te zitten? En mag dat überhaupt wel?

Regels en wetgeving

De wet zegt niks over hoe lang je een kind in de auto mag laten zitten tijdens het reizen. Wel is uit onderzoek gebleken dat baby’s soms moeilijk kunnen ademen na een lange tijd in de auto. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Specialisten hebben onderzoek gedaan naar hoe lang een baby maximaal in de auto zou mogen blijven, dit bleek twee uur te zijn. Let wel: het gaat hier niet alleen om het zitten in de auto, maar het zitten in het algemeen. Je kunt het beste dus af en toe even stoppen en een kindje laat kruipen op een plat oppervlak, zodat ze zich even kunnen rekken en strekken. Het gebogen zitten kan volgens artsen ook leiden tot het krom groeien van de nog ontwikkelde wervels.

LEES OOK JONGETJE (2) IN HOORN OPGESLOTEN IN SNIKHETE TESLA – KLANTENSERVICE WEIGERT MOEDER TE HELPEN

Hoe lang kan mijn kind alleen in de auto blijven?

Het is algemeen bekend: op een warme zomerdag moet je geen huisdieren of kinderen in je auto achterlaten. Er is echter geen specifieke regelgeving voor het alleen laten van je kind in de auto. Wel kun je aangeklaagd worden door het OM indien je het leven van je kind op het spel zet. Dit kan bijvoorbeeld als het enorm warm is. Een algemeen advies is, om kleine kinderen onder de 8 niet alleen in de auto te laten zitten. Dit heeft ermee te maken met hoe ‘volwassen’ het kind is. Je zult dus als ouder zelf moeten oordelen of je kind dit aankan ja of nee.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat het niet warm wordt in de auto. Met een buitentemperatuur van 30 graden loopt de binnentemperatuur in een auto binnen een half uur al op naar 50 graden of hoger. Als het nog warmer is buiten – in Nederland hebben we ook deze zomer weer de 40 graden aangetikt – dan kan het zomaar 75 graden of warmer worden in een auto. Ons advies: laat in de zomer gewoon nooit je kind in de auto achter. Zelfs als je maar even kort boodschappen gaat doen.

Lees ook: