Hoe werkt een airbag?
Wat doet de airbag?
Iedereen weet het: een airbag zorgt ervoor dat je niet of minder gewond raakt wanneer je betrokken raakt bij een auto-ongeluk. De airbag werkt het beste als de bestuurder rechtop in zijn stoel zit en zijn gordel draagt. Een levensgevaarlijke situatie die zich nog weleens voor wil doen tijdens (lange) autoritten, is dat de bijrijder zijn/haar voeten op het dashboard legt. Mocht je dan een auto-ongeluk krijgen, dan zullen je benen en voeten dubbelgebouwen naar het plafond van de auto vliegen. Ga dus nooit ‘liggen’ in de voorstoel met je benen tegen de voorruit.
Hoe werkt de airbag precies?
Een airbag bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint allemaal met twee sensoren, die impact meten bij een ongeval. Wanneer deze impact groot genoeg is, dan sturen deze sensoren een signaaltje naar de ontsteking in de airbag. Deze zorgen er dan voor dat de gasgenerator de airbag (een soort zak) opblaast. Dit gebeurt heel snel, binnen een luttele 0,03 seconden. Na het snelle opblazen loopt de airbag door middel van een groot gat gelijk weer leeg. Op deze manier wordt verstikking door de airbag voorkomen. Wanneer je een kinderstoeltje op de passagiersstoel bevestigd hebt, is het verstandig om de airbag voor de voorpassagier uit te schakelen. Raadpleeg het instructieboekje van je eigen auto voor hoe dit precies werkt.
Is een airbag herbruikbaar?
Een airbag heeft een zelfdiagnosesysteem. Dit systeem detecteert eventuele fouten in de airbag, en de auto laat dan een controlelampje zien. Wanneer het airbaglampje knippert, is het dus verstandig om naar de garage te gaan. De kosten voor het oplossen van zo’n storing variëren per auto. Een airbag kun je niet opnieuw gebruiken. Wanneer je de pech hebt gehad dat je bij een ongeluk betrokken bent, zul je de oude airbag moeten laten verwijderen en een nieuwe laten plaatsen, of een totaal nieuw stuur met airbag laten plaatsen.
Lees ook: